Comemorarea foștilor parlamentari români din Dieta de la Viena

• publicat la: 30 martie 2017
Comemorarea foștilor parlamentari români din Dieta de la Viena

Ziua de 28 martie s-a încheiat cu o seară deosebită atât pentru românii cât și pentru austriecii prezenți la Parlamentul Austriei, prin comemorarea foștilor parlamentari români bucovineni din Parlamentul Austriei Imperiale, Dieta de la Viena.

A fost un eveniment comemorativ pe măsura acțiunilor pe care foștii parlamentari, ca și reprezentanți ai Dietei Bucovinei din acele timpuri în Dieta de la Viena, le-au realizat.

Evenimentul, organizat de Asociația ”Mihai Eminescu” din Viena, în colaborare cu partenerii săi din Parlamentul Austriei, a focalizat atenția de la început, prin moderatorul și gazda acestui eveniment, domnul deputat Harald Troch, asupra bunelor relații bilaterale istorice dintre parlamentarii și parlamentele României și Austriei.

Doamna Doris Bures, președinta Parlamentului Austriei, în cuvântul său de deschidere, a subliniat faptul că relațiile româno-austriece datează de o bună bucată de vreme și că-și dorește ca acestea să se dezvolte în continuare, în ciuda unor evoluții nedorite care se manifestă astăzi în mediul politic european. Aceasta a menționat apreciativ faptul că parlamentarii români și-au adus aportul la întărirea bazei democrației austriece.

Excelența Sa, domnul Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Austria, a subliniat în cuvântul său de salut faptul că, deși relațiile politico-economice au evoluat pe parcursul anilor, având în vedere și actualul context al politicii europene, ambele țări ar trebui să învețe din trecutul istoric și să valorifice oportunitatea oferită de Uniunea Europeană ca stabiliment real în consolidarea relațiilor politico-economice și sociale dintre cele două țări membre ale UE.

Domnul deputat Angel Tîlvăr a accentuat la rândul său faptul că, deși relatiile româno-austriece sunt strâns legate încă din anul 1861, fiind întărite de prezența unor parlamentari români în Dieta de la Viena, ele ar trebui consolidate și adaptate vremurilor în care trăim, asftel încât această relație să poată fi un exemplul pentru statele membre ale Comunității Europene.

Prelegerea susținută de prorectorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj, domnii profesori universitari dr. Rudolf Graf și dr. Ioan Bolovan au accentuat nu numai importanța prezenței de-a lungul timpului a unui număr de 35 de parlamentari în Dieta de la Viena, ci și faptul că aceștia au adus un aport semnificativ la înființarea unor state puternice, membre în Comunitatea Europeană. După cum preciza domnul doctor Bolovan, prezența în Parlamentul austriac de la Viena a unor personalități proeminente a fost, totodată, un exercițiu democratic și o ocazie pentru maturizarea lor politică, astfel încât, unul dintre cei mai importanți deputați bucovineni, domnul deputat George Grigorovici, a ajuns, mai târziu, în România Mare, președinte al Partidului Social Democrat.

Faptul că toți vorbitorii, începând cu doamna Doris Bures, președinta Parlamentului Austriei, domnul parlamentar Harald Troch și politicieni români dar și clerici și diverși reprezentanți ai societății civile din Austria au mulțumit și felicitat organizatorii evenimentului ne întărește convingerea că a fost o acțiune deosebită și necesară. Ca atare, ni se pare firesc să adresăm sincere felicitări pentru inițiativă și organizare doamnei Laura Hant, președinta Asociației ”Mihai Eminescu” din Viena.

 

Sursa:Jurnalul Românesc

Lasati un comentariu