Denia din Joia Patimilor

• publicat la: 13 aprilie 2017
Denia din Joia Patimilor

Joia din Săptămâna Mare este ziua în care se citesc cele 12 Evanghelii şi rememorăm înfricoşătoarele patimi prin care a trecut Iisus Hristos, lovirile, palmele peste faţă, insultele, umilinţele la care a fost supus, oțetul care i s-a dat să bea, piroanele care i-au străpuns trupul, sulița și desigur răstignirea pe cruce, unde a murit de bunăvoie pentru noi.

Cântarea de la Vecernia din Vinerea Mare evocă această suferinţă cutremurătoare

„Toată făptura s-a schimbat de frică, văzându-Te pe Tine, Hristoase, pe Cruce răstignit. Soarele s-a întunecat și temeliile pământului s-au cutremurat. Toate au pătimit împreună cu Tine, Cel ce ai zidit toate; Cel ce ai răbdat de voie pentru noi, Doamnei, slavă Ție”, (Triod, p. 556).

 

În această seară, după citirea Evangheliei a V, Sfinta Cruce va fi adusă din sfântul altar și așezată în mijlocul bisericii, spre închinare: „Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape”.

Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care simbolizează cerul, reprezintă coborârea Fiului lui Dumnezeu în lume, până la noi, oamenii, ca să ne mântuiască.

Denia din Joia Patimilor aminteşte de întreaga istorie a mântuirii, respectiv Cina cea de Taină, prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea Sa, judecarea de către Pilat, patimile lui Iisus, răstignirea Sa, moartea şi aşezarea în mormânt.

Sfânta Cruce va ramâne în mijlocul bisericii până vineri, când va fi readusă în Sfântul Altar.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu