Valeria Motogna, Cristian Gaţu şi Ştefan Birtalan despre Memorialul Mircea Dohan de la Carei

• publicat la: 2 aprilie 2017
Valeria Motogna, Cristian Gaţu şi Ştefan Birtalan despre Memorialul Mircea Dohan de la Carei

Memorialul Mircea Dohan la handbal a ajuns la final. Astăzi  va avea loc premierea celor mai bune echipe din cele 28 participante. Festivitatea de premiere se va desfăşura după ora 12,00 la sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu în prezenţa înalţilor oaspeţi  ce au onorat cu prezenţa, Valeria Motogna, Cristian Gaţu şi Ştefan Birtalan.

An de an, campionii noştri mondiali vin la Carei, orăşelul de la graniţa de Nord Vest a  României. Vin pentru a susţine   manifestarea organizată de familia regretatului Mircea Dohan, manifestarea care creşte şi ia amploare de la an la an. Lasă deoparte toate preocupările lor , se urcă în maşină şi vin de la Bucureşti la Carei…

Sâmbătă seara, după terminarea meciurilor din grupe, am reuşit să schimbăm câteva  impresii cu oamenii pe care şi i-ar dori de oaspeţi orice mare club  sportiv de talie mondială,  orice mare centru sportiv sau orice localitate.

Am  stat de vorbă  cu Valeria Motogna dar şi cu fostul coelg de cameră al lui Mircea Dohan,  Ştefan Birtalan. Acesta a rememorat cu drag perioada în care sportul era rege în România indiferent la ce secţiune. Se făcea sport  în şcoli, nu existau atâtea scutiri sau ore formale, se făcea şi se susţinea sportul  de performanţă iar rezultatele erau vizibile cu ochiul liber.

Dar mai bine să ascultăm câteva impresii ale Valeriei Motogna şi ale lui Ştefan Birtalan…

https://www.youtube.com/watch?v=3g-MMfpKf4c

 

O discuţie deosebit de interesantă am purtat şi cu Cristian Gaţu comparat de Victor  Mihalcea la deschiderea oficială cu un Messi al handbalului.

Crisitan Gaţu, magicianul semicercului cum era cunoscut la vremea sa,  a remarcat că…,,Memorialul Mircea Dohan la handbal creşte de la an la an nu numai numeric ci şi calitativ aşa cum am anticipat  la început. Deja a intrat  şi în atenţia presei sportive centrale  ceea ce nu e puţin lucru. Este o mare performanţă ca într-un orăşel cum e Careiul  să se  organizeze   un  turneu de handbal internaţional deşi nu sunt mulţi spectatori interesaţi de astfel de competiţii…vin cu plăcere la Carei şi apreciez efortul depus de familia Dohan, de Graţian şi Mircea…vom reveni şi anul viitor ,,.

Cum vedeţi evoluţia sportului în România în viitor?

Cristian Gaţu…,, această disciplină este deosebit de importantă pentru noi, ca ţară, pentru că avem numeroase talente care riscă să se piardă  dacă nu există preocupare pentru ei. Alături de alţi mari sportivi am  venit cu propuneri concrete  pentru cum vedem noi aplicarea acestei disciline în sistemul de învăţământ   actual dar deciziile nu sunt la noi....Cu atât mai valoroasă este iniţiativa familiei Dohan de la Carei,,

Cristian Gațu a fost președinte al Federației Române de Handbal (1996-2014) şi  s-a născut la 20 august 1945.

A urmat cursurile Liceului Mihai Viteazul din București și este absolvent al Universității Tehnice de Construcții București.

Fiu al reputatului gazetar sportiv din anii ’40-’50 al secolului trecut, Petre Gațu, campionul mondial de mai târziu a debutat în sport la echipa de fotbal „Tânărul Dinamovist”, în anul 1953. Conform adevarul.ro, în tinerețe a fost și vicecampion național la șah.

Prima întâlnire cu handbalul s-a produs ceva mai târziu, în 1958. În 1963, Gațu a renunțat definitiv la fotbal, dedicându-se în totalitate handbalului, sport în care a avut o carieră strălucitoare.

După ce a trecut pe la Rapid și Știința București, a fost legitimat la Steaua, unde cunoaște adevărata consacrare. Sub îndrumarea lui Ioan Knust Ghemănescu, a reușit să se impună mai întâi la echipa de club, cu care a cucerit zece titluri de campion, apoi și în echipa națională, al cărei conducător de joc a fost mai bine de un deceniu.

Palmaresul lui Cristian Gațu este impresionant. „Magicianul semicercului”, cum era supranumit, a jucat de 212 ori în tricoul naționalei României, cucerind de două ori titlul mondial — Paris (1970) și Berlin (1974).

Este dublu medaliat la Jocurile Olimpice, argint în 1976, la Montreal, și bronz, în 1972, la Munchen. Mai are în panoplia sa o medalie de bronz, cucerită la Campionatul Mondial din 1967 și o medalie de aur, obținută la Campionatul Mondial Universitar din 1969.

Tot la nivel internațional, a câștigat cu Steaua, în 1977, Cupa Campionilor Europeni. Retras din handbalul „mare” la 33 de ani, a fost o perioadă antrenor și jucător în Italia, la formația Polisportiva Follonica. În 1983, a revenit la clubul Steaua ca instructor la… sporturi nautice, iar între 1984 și 1989 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al grupării din Ghencea.

Între 1989-1990, a fost șef al secției de fotbal la Steaua, apoi, între 1990-1991, șeful instruirii sportive și vicepreședinte. A fost distins cu ordine și medalii. Din 1970 este maestru emerit al sportului, iar în 2000 i-a fost acordat Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de ofițer.

Ştefan Birtalan,câştigtor a doua titluri mondiale cu nationala României de handbal, a Cupei Campionilor Europeni cu Steaua si a medaliei de argint si de bronz la Jocurile Olimpice, aceasta este cartea sa de vizită. A fost denumit  „Mont Blanc de România”.

Ştefan Birtalan a fost desemnat cel mai bun jucător de handbal  din lume în 1974, 1976 şi 1977, ani în care a cîştigat şi titlul de cel mai bun sportiv român.

S-a născut pe 25 septembrie 1948 la Jibou. A jucat 14 ani în naţionala de handbal a României, pentru care a înscris 993 de goluri.
A cîştigat titlul de campion mondial în 1970 şi în 1974, fiind medaliat olimpic de trei ori. Argint la Montreal ’76 şi bronz în ’72 la Munchen şi în ’80 la Moscova.
A fost golgeter al Mondialului din Germania 1974. Cu Steaua, unde a evoluat cea mai mare parte a carierei, a cîştigat Cupa Campionilor Europeni în 1977.
Deţine un record fabulos de 34 de goluri înscrise într-o partidă, atunci cînd era legitimat la formaţia italiană Polisportiva Folonica, echipă la care evoluase înainte şi Cristian Gaţu.

Valeria Motogna,  de 8 ori campioană naţională (cu Silcotub şi Oltchim) şi vicecampioană europeană cu Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Purtătoarea drapelului României la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, Valeria Motogna a revenit  pe teren în 2016 , la CSU CSM Oradea după ce se retrăsese în 2014 de la HC Zalău.

Aceştia sunt  handbaliştii care vin an de an la Carei la Memorialul Mircea Dohan.

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu