Dimitrie Sfura, poetul sătmărean care l-a impresionat pe Mihai Eminescu. 187 de ani de la naşterea sa

• publicat la: 29 iulie 2017
Dimitrie Sfura, poetul sătmărean care l-a impresionat pe Mihai Eminescu. 187 de ani de la naşterea sa

Dimitrie Sfura este  poate singurul  poet  sătmărean ale  cărui versuri au fost apreciate de poetul naţional Mihai Eminescu. Opera sa este încă necunoscută dar nu pentru mult timp. În curând va apare un volum cu poeziile sale. Aniversăm acum 187 de ani de la naşterea sa. Firul vieţii sale a fost foarte  scurt  dar suficient pentru a face  dovada desoebitului său talent.

Dimitrie Sfura a fost originar din Vezendiu, sat aflat la 14 km de Carei. Părinţii săi au fost  Teodor şi Rachila Sfura. Şcoala primară a urmat-o la Carei, gimnaziul la Beiuş, apoi teologia greco-catolică la Oradea. S-a remarcat ca unul dintre cei mai activi membri ai „Societăţii de lectură”, fiind unul dintre cei mai promiţători din perspectiva talentului său literar. A publicat numai în „Diorile Bihorului” 16 poezii, tot acolo văzând lumina tiparului nuvela „Cursoriul lui Horea şi Cloşca”. Cântecul „Mai turnaţi-mi!” l-a impresionat pe însuşi nemuritorul Mihai Eminescu.

În 1857 a fost numit profesor la preparandia orădeană şi prefect de studii la seminarul din localitate. În acelaşi an a fost  ales preşedinte al „Societăţii de lectură a junimei române” din Oradea, căreia îi preconiza un serios program de revigorare.

A deţinut şi funcţia de inspector al şcolilor greco-catolice din Episcopia Oradiei, o funcţie onorantă pentru vârsta sa. Nu a putut să-şi ducă la capăt proiectele, destinul său frângându-se brusc la puţin timp după căsătorie, în 7 noiembrie 1858, în urma unui accident cerebral, fiind înmormântat la Oradea.

Ne-au rămas poeziile sale, poezii care au constituit tema lucrării de grad I a regretatului profesor Emil Boldur, fost director al Casei de Cultură Carei. Fiecare dintre poeziile recitate de tineri astrişti careieni la concursurile judeţene a obţinut un premiu.

“Rămas bunul unui gonit’ ‘  sau ,,Eu acuma sunt bătrân,,  au fost  recitate în premieră de Marcel Ursan  iar   ,,Către Lună,,  de Alexandra Danciu, ambii elevi de gimnaziu.  Creaţia lui Dimitrie Sfura este pregătită pentru a vedea lumina tiparului prin bunăvoinţa profesoarei Viorica Boldur, soţia celui care a reuşit să descopere poeziile puţin cunoscutului poet sătmărean.

,,Fata  română,,,    ,Amorul,, ,   ,,Grânele vara,, -,, Eldoradul,,  , poema comică ,,Luca Pescereanul,,    balada ,,Menumorut,,  sunt opere lirice semnate de Dimitrie Sfura dar a rămas posterităţii şi nuvela ,, Cursoriul lui Horea şi Cloşca,,.

Cea mai cunoscută şi mai populară  este poesia ,,Mai turnaţi-mi!,, A fost publicată în ,,Foaie pentru minte, inimă şi literatură,, din anul 1860 sub titlul ,,La vinu,,   notează prof.Emil Boldur în lucrarea sa.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu