Aniversăm 190 de ani de la nașterea poetului Dimitrie Sfura

• publicat la: 28 iulie 2020
Aniversăm 190 de ani de la nașterea poetului Dimitrie Sfura

Un  reprezentant de seamă al şcolii careiene este poetul  Dimitrie Sfura de la a cărui naştere aniversăm azi, 28 iulie 2020, 190 de ani. Apreciatul poet a fost originar din Vezendiu, aparţinând familiei de ţărani a lui Teodor şi Rachila Sfura.

Şcoala primară a urmat-o la Carei, gimnaziul la Beiuş, apoi teologia greco-catolică la Oradea. S-a remarcat ca unul dintre cei mai activi membri ai „Societăţii de lectură”, fiind unul dintre cei mai promiţători din perspectiva talentului său literar. A publicat numai în „Diorile Bihorului” 16 poezii, tot acolo văzând lumia tiparului nuvela „Cursoriul lui Horea şi Cloşca” şi poema comică „Luca Pescereanul”. Cântecul „Mai turnaţi-mi!” l-a impresionat pe însuşi Eminescu.

În 1857 a fost numit profesor la preparandia orădeană şi prefect de studii la seminarul din localitate, în acelaşi an fiind ales preşedinte al „Societăţii de lectură a junimei române” din Oradea, căreia îi preconiza un serios program de revigorare.

Deţinea în acelaşi timp şi funcţia de inspector al şcolilor greco-catolice din Episcopia Oradiei, o funcţie onorantă pentru vârsta sa.

Nu a putut să-şi ducă la capăt proiectele, destinul său frângându-se brusc la puţin timp după căsătorie, în 7 noiembrie 1858, în urma unui accident cerebral, fiind înmormântat la Oradea.

Cu una din poeziile sale, “Rămas bunul unui gonit’  a fost  câştigat în anul 2015  Premiul special la concursul judetean “Recitatio” de către recitatorul Marcel Ursan de la ASTRA, Despărțământul  ,,Aurel Coza,,  Carei.

Date despre personalitățile culturale careiene apar  în dicționarului biobibliografic Tezaur spiritual şi cultural careian, apărut în ianuarie 2014 datorită sprijinului Consiliului Județean Satu Mare. Astfel de volume sunt de negăsit pe rafturile  librăriei primăriei Carei.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu