Sub semnul lui Eminescu…la Adunarea Generală ASTRA Carei 13-15 octombrie 2017

• publicat la: 17 October 2017
Sub semnul lui Eminescu…la Adunarea Generală  ASTRA  Carei 13-15 octombrie 2017

La mijlocul lui octombrie, timp de trei zile, municipiul Carei a fost  onorat de un important eveniment, sărbătoarea culturii române, Adunarea Generală a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, ce se desfășoară sub semnul Luceafărului poeziei românești, statuia marelui poet național Mihai Eminescu, înălțată acum, fiind un simbol și pavăză pentru oraș și ținut.

Forumul de la Carei are o specială însemnătate pentru cultura națională, dar și pentru acest colț de țară românescă, din care s-au înălțat personalități ca scriitorul Costa Carei,  istoricul Francisc Pall, ilustrul dascăl George Pteancu, prof.univ. Salvator Cupcea, muzicologul Peter Karacsony,  astrofizicianul Gheorghe Chiș, scriitorul Tiberiu Vanca, renumitul violonist Ștefan Ruha,  filologul și istoricul Ioan Chindriș,  prof. univ. Ioan Condor.

Adunarea generală a ASTREI este un prilej de dialog și de frățească întâlnire cu delegați din întreg spațiul geografic locuit de români. Careiul, cunoscut pentru istoria sa multiseculară, este orașul reîntregirii în 1945 a spațiului românesc, eliberarea de sub ocupația străină fiind reprezentată de unul din cele mai ample și reprezentative monumente de for public din România, Monumentul Ostașului Român, dedicat victoriei împotriva fascismului, realizare de excepție a marelui sculptor român Gheza Vida, în colaborare cu arhitectul Anton Dâmboianu.

Locuitorii municipiului Carei, români și maghiari, au fost  deopotrivă invitați să fie împreună  la ceremonia dezvelirii statuii marelui poet Mihai Eminescu (sculptor Radu Ciobanu), la Concertul festiv al Ansamblului Coral Voci Transilvane al Casei de Cultură a Municipiului Cluj Napoca (dirijor Adrian Corojan) sau la alte momente minunate pentru minte, inimă și cultură.

Ca membru de onoare a ASTREI, cu bucurie și sentimente frățești, urez Bun venit în țara românească a Transilvaniei  participanților la Adunarea Generală, ce se desfășoară în organizarea Despărțământului ASTRA Carei (Președinte ing. Daniela Ciută) în zilele de 13-15 octombrie. Urările noastre sunt însoțite de calde mulțumiri și de înaltă apreciere pentru activitatea deosebită desfășurată de toate despărțămintele Asociațiunii în folosul și spre binele neamului românesc.

Anul viitor, 2018 este anul Centenarului Marii Uniri, sărbătoare națională care marchează un secol de stat românesc modern, de așezare a țării noastre între statele importante ale Europei și ale Lumii. Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român și membrii săi trebuie să își asume un rol important în organizarea unor festivități, la care îi invităm cu bucurie și speranță pe toți locuitorii acestei țări.

La Centenarul Marii Uniri să rostim cu toții, cu bucurie și recunoștință față de Patria comună : La mulți ani România !

Acad. Prof. MARIUS PORUMB

Membru de Onoare al Despărțămintelor ASTRA Carei și Cluj Napoca

Lasati un comentariu