Opinie. Revenim la maghiarizarea numelor?

• publicat la: 22 noiembrie 2017
Opinie. Revenim la maghiarizarea numelor?

Un cititor  deranjat de  semnalarea susţinerii editării de Primărie doar a variantei în limba maghiară a unui volum cu autor Otilia Marchiş vine cu argumente  care pot readuce în actualitate şi manifestări editorialistice din perioada ocupaţiei din 1940-1944 sau a celei dinainte de 1919  din Transilvania când numele românilor erau maghiarizate.

Trecem peste faptul că Primăria Carei trebuie să reprezinte în mod egal şi respectuos toti careienii  şi remarcăm că opinia acestui cititor se referă strict la apărarea variantei în limba maghiară şi nu la acordarea respectului cuvenit fiecărui scriitor. Se  încurajează folosirea poreclelor doar în cazul scriitorilor români? Se scormonesc doar după  apariţiile editoriale în care românii aveau numele înlocuit cu porecle?

Aşa cum la manifestarea de sâmbătă au fost aduse doar steaguri maghiare şi niciunul românesc  aşa a procedat şi primăria Carei când a acceptat să susţină  editarea  doar  a variantei   în limba maghiară cu porecla scriitoarei Otilia Marchiş şi nu cu numele său.  Lansarea de carte a avut loc doar în limba maghiară fără a se ţine cont de faptul că oraşul este unul multicultural deci în spiritul bunei convieţuiri şi a respectului reciproc trebuia să aibă loc o lansare de carte unde să ia parte  şi românii. S-a promis o editare şi în limba română dar se ştia de acest eveniment din aprilie aşa că e curios de ce s-a dorit manifrestare separată pentru maghiari şi  la altă dată pentru români.

De ce nu pot avea loc manifestări comune şi cu evitarea poreclelor pentru că se ştie foarte bine cât de  ,,apreciaţi,,  erau românii în statul vecin.

Având în vedere că din grupul statuar face parte şi o scriitoare româncă ar fi trebuit  ca  Primăria  în calitate de organizator să invite şi asociaţii româneşti iar discursurile să fie traduse şi în limba română. Prof. Magdalena Nicolcescu, fostă Bauch,  nu a fost deranjată de  lipsa simbolurilor naţionale şi de organizarea lansării de carte exclusiv în limba maghiară  ci doar de faptul că am reamarcat  reeditarea unei cărti cu porecla Otiliei Marchiş  şi ignorarea celei în care apare numele său.

Oare se doreşte revenirea la acele perioade în care românii aveau numele maghiarizate conform manualului lui Telkes Simon?

http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/cum-fost-maghiarizate-numele-romanilor-ardeal-sfarsitul-anilor-1800-avram-iancu-devenit–iank-abraham-1_53db32e20d133766a8eab98f/index.html

http://www.corectnews.com/politics/manualul-de-maghiarizare-o-lectie-de-istorie

 

Sperăm să nu aibă relevanţă faptul că Otilia Marchiş a fost sora protopopului  greco-catolic român din Carei Romul Marchiş, preşedintele Comitetului Naţional Român, cooptat în Sfatul Ţării şi participant la Marea Unire iar în februarie 1919 închis  pentru acţiunile sale de apărare a drepturilor românilor în acest colţ de ţară. La  Carei abia în 27  aprilie 1919 a fost instaurată administraţia românească.

comentarii

de evike la 22 noiembrie 2017 - 13:03

aia cu opinia nu e ia care facea copii cu elevul ei?

de Florin la 22 noiembrie 2017 - 13:56

De ce tin cu tot dinadinsul cei din primarie sa se poarte necuviincios cu romanii din oras si sa le umileasca personalitatile culturale?

Lasati un comentariu