„Românce de succes” la Castelul din Carei

• publicat la: 5 March 2018
„Românce de succes” la Castelul din Carei

Direcția de Cultură a Municipiului Carei și Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” vă invită la vernisajul expoziției de imagini și prezentarea „Românce de succes”, realizată cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

Evenimentul va avea loc miercuri, 7 martie 2018, de la ora 09.00 în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei.

În cadrul expoziției regăsim femei celebre, care, prin activitatea pe care au desfășurat-o de-a lungul vieții au adus faimă țării noastre, multe dintre acestea deschizând noi drumuri în domeniile lor de activitate.

Vom putea afla, prin intermediul fotografiilor expuse, care a fost prima femeie avocat din România, prima femeie ministru din Romania sau prima femeie din lume care a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice, precum și multe alte femei excepționale.

Dintre româncele de succes din Carei   le amintim pe Otilia Marchiş, Nadia Anghelescu( foto) , Maria Cupcea sau Monica Mocianu.

Prof.univ.dr. Nadia Anghelescu s-a născut în 27 aprilie 1941 la Hărţăgani-Brad, judeţul Hunedoara, unde familia sa era refugiată dupa cedarea Ardealului, fiind fiica profesorilor Emanuil Pop şi Stana Pop. Clasele primare le urmează la Santău, după întoarcerea din refugiu. A urmat Liceul  „Vasile Lucaciu” la Carei în perioada 1954-1957, apoi Facultatea de Filologie, secţia română-arabă, a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1961. În 1962 se căsătoreşte cu prof. univ. dr. Mircea Anghelescu, coleg de facultate.

Imediat după absolvirea facultăţii debutează în cariera didactică universitară urcând toate treptele ierarhice până la profesor universitar (1991). În perioada 1977-1994 a fost şef al catedrei de Limbi Orientale. În 1971 îşi ia doctoratul în filologie cu o teză de lingvistică. La înfiinţarea Centrului de Studii Arabe al Universităţii în 1994 devine directoarea acestuia până în 2009.  A predat cursuri de antropologie lingvistică arabă la Institutul Pontifical de Studii Arabe şi Islamologie de la Roma (1991), la Collège de France din Paris (1992), la Ecole Normale Supérieure din Paris‑Fontenay‑aux‑Roses (1999) şi la Université Lyon III „Jean Moulin” (2001‑2002).

Debutează în 1971 în Studii de literatură universală cu lucrarea Un clasic al prozei arabe: Djahiz. În acelaşi an publicând şi volumul de nuvele traduse Cele mai ieftine nopţi (în colaborare cu Ilie Bădicuţ). În 1986 publică volumul Limbaj şi cultură în civilizaţia arabă, iar în 1993, Introducere în Islam. În 1997 mai publică traducerea Dicţionarului de civilizaţie musulmană al lui Yves Thoraval. A publicat (selectiv): Orientalistica şi dialogul culturilor (în arabă, Sharjah, 1999), Introducere în sintaxa limbii arabe literare (Editura Fundaţiei de Mâine, Bucureşti, 2007), Identitatea arabă. Limbă, istorie, cultură (Polirom, Iaşi, 2009).

A organizat la Bucureşti  colocvii internaţionale de lingvistică, limbă, cultură şi civilizaţie arabă în 1994, 2002, 2003. A participat la colocvii internaţionale de arabistică la Nijmegen, Budapesta, Berna, Paris, Beyrouth, Damasc, Amman. A susţinut prelegeri la Universităţile din Damasc, Aleppo, Lyon, Kuweit, Qatar, Beyrouth, Tripoli, Geneva, Abhu Dhabi, Oslo, Bergen, Roma etc.

În 2 mai 2011, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti, i-a adus un omagiu prof. univ. dr. Nadia Anghelescu, fondatoarea şcolii de arabistică românească, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cu acest prilej i-a fost dedicat un volum omagial cu studii ligvistice şi culturale consacrate spaţiului arab şi nu numai semnate de reputaţi specialişti români şi străini. Volumul îi are ca editori pe prof. univ. dr. Andrei A. Avram, conf. dr. Anca Focşeneanu, prof. dr. George Grigore şi a apărut la Editura Universităţii Bucureşti.

În 2013 a publicat volumul Mic jurnal de amintiri la editura Polirom în Iaşi.


Lasati un comentariu