Am scos steagul românesc la vedere! Primul protest organizat în faţa Primăriei Carei

• publicat la: 27 June 2018
Am scos steagul românesc la vedere! Primul protest organizat în faţa Primăriei Carei

ASTRA Carei  are documentele potrivit cărora a solicitat 3 locaţii pentru catargul cu drapel românesc.  Speriaţă de  protestul decent şi regulamentar al românilor( primul de după 1990)  împotriva interzicerii amplasării unui catarg cu drapel românesc la Carei, conducerea Primăriei  manipulează opinia publică prin presa de casă afirmând că există doar o variantă solicitată ca amplasament pentru catarg şi că noi protestatarii am fost cei care am proliferat acuzaţii. Despre începutul  cuvântării primarului Kovacs şi justificările sale în prezenţa comandantului Poliţiei Carei, Ioan Lăpuşte  şi a lui Mihai Tîrnoveanu de la Calea Neamului niciun cuvânt.

Marţi, 26 iunie 2018, după manifestările de Ziua Drapelului din faţa Monumentului Ostaşului Român înconjurat de tuia de 9 m înălţime, Asociaţiunea ASTRA Carei a organizat un marş de protest împotriva deciziei Consiliului Local de a interzice amplasarea unui catarg  cu tricolor românesc în oraş.

Românii de la Calea Neamului din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov au venit să susţină acest  protest. Nu au lupsit nici moţii din satele Ianculeşti şi Marna Nouă. Lelea Victoria de la Marna Nouă a ţinut de Drapelul Naţional al României pe tot parcursul , în pofida anilor şi a problemelor de sănătate! Niciun sacrificiu nu este prea mare când este vorba despre drapelul nostru naţional. Un soare prietenos a  luminat calea protestatarilor cu drapel românesc în mâini.

Numeroase forţe de ordine au fost prezente pe tot parcursul deplasării grupului de la Monumentul Ostaşului Român spre Primărie. Un drapel tricolor de mari dimensiuni a fost deschizător de grup iar în spatele său s-au aliniat români cu steaguri tricolore. Pe tot parcursul a fost intonat Imnul Naţional precum şi cântece patriotice. Alături de Asociaţiunea ASTRA Carei şi Calea Neamului a fost prezenţă şi Asociaţia „Castelanii Seniori” din Carei dar şi moţi din satele Marna Nouă şi Ianculeşti.

S-a făcut o scurtă oprire la bustul  marelui patriot, nepieritorului Mihai Eminescu, unde Calea Neamului a depus o coroană de flori şi s-au rostit alocuţiuni.

În faţa Primăriei au fost prezenţi toţi agenţii de ordine de la Poliţia Locală, Jandarmerie şi Poliţia Municipală. După perdeaua de la geamul cabinetului său de la etajul 1, primarul urmărea toată desfăşurarea manifestării.

Dacă nu a binevoit să facă deplasarea la manifestarea organizată pentru Ziua Drapelului, participanţii  au adus mulţime de steaguri tricolore precum şi cântecele şi poeziile dedicate Drapelului Naţional al României.

Am depus împreună cu domnul Mihai Tîrnoveanu de la Calea Neamului o petiţie la Registratura Primăriei Carei , pe tot parcursul fiind  urmăriţi umăr la umăr şi înregistraţi de către fostul consilier fără studii superioare al primarului, politicianul Megyeri Tamas Robert din Căpleni. De această dată  purta o ţinută adecvată, cu pantaloni lungi.

Am cerut şi o scurtă întrevede cu primarul Kovacs care a a firmat în şedinţa din 27 aprilie 2018 că solicitarea de amplasare a unui catarg cu drapel românesc în Carei este o provocare şi …,,nu provocaţi maghiarii,,.

La întrevedere a asistat şi Lăpuşte Copil comandantul Poliţiei Municipale Carei. În stilul caracteristic de fanfaron, primarul a dat drumul  la numeroase jigniri şi afirmaţii pe care nu le poate dovedi sub nici o formă. Presa aservită a prezentat total distorsionat dialogul din biroul primarului Kovacs la fel ca şi proiectul depus de ASTRA Carei pentru amplasarea catargului. Trei locaţii diferite au fost oferite pentru ca să fie aprobată cea agreată de CL sau Serviciul urbanism dar se bate monedă pe faptul că  locaţia este doar una.

La solicitarea noastră de a motiva refuzul unui catarg cu drapel românesc în Carei primarul a afirmat că el nu are nimic împotrivă dar nu este dispus să recunoască şi în scris acest fapt. motivaţia refuzului a pus-o în cârca consilierilor  dar nu a mai menţionat că cei 12 consilieri ai UDMR Carei care au votat împotrivă  îl au ca preşedinte pe …primarul Kovacs.

Avalanşa de minciuni proliferate denotă că ne-am aflat în faţa unui om speriat de  libertatea de exprimare a românilor, de consecinţele acţiunilor sale dictatoriale şi de manipularea  din presă pe care o controlează din ce în ce mai greu.

Am susţinut că nu vom renunţa la solicitarea de autorizaţie pentru amplasare catarg  şi pe lângă cele 3 locaţii oferite ca variante vom  adăuga şi altele fapt ce a atras nemulţumirea vădită a primarului care spus că nu este primar şi pentru Daniela Ciută.

Sincer, mă simt onorată de această afirmaţie având în vedere că eu sunt o persoană care  îmi plătesc regulamentar impozitele către bugetul de stat, atât ca persoană fizică cât şi ca persoană juridică şi nu am reţinere pe salariu pentru datorii la buget. Ar fi ruşinos  de-a dreptul să mă reprezinte o persoană care are reţinere de 30% pe singurul venit oficial pentru datorii la buget.

Domnul Mihai Tîrnoveanu şi-a manifestat deschis şi ferm susţinerea pentru acţiunea de amplasare a unui catarg cu drapel românesc într-un oraş din România afirmând că dacă e nevoie vor mai veni şi alţi 2-3 mii de români care vor  manifesta la fel de civilizat  ca cei de acum pentru ca în Carei să poată flutura un drapel românesc pe un catarg înalt. A fost momentul în care primarul a afirmat..,,vă rog să poftiţi afară,,.

Protestul de ieri a fost unul încadrat în normele regulamentare, a beneficiat de simpatia tuturor trecătorilor, a angajaţilor de la diferite unităţi pe lângă  care am trecut. A fost un început pentru  manifestarea spiritului civic împotriva discriminărilor  la care sunt supuşi românii din Carei.

Până şi presa aservită a recunoscut că protestul  s-a desfăşurat regulamentar, ,,încolonaţi frumos,,, fără incidente.

Slabi cunoscători ai limbii române, cei doi scriitori de presă locală din spatele primarului au considerat întrebare şi solicitarea de motivaţii pentru respingerea amplasării în Carei a unui catarg cu drapel românesc ca fiind acuzaţii.

De la primăria Carei am făcut o deplasare şi la bustul lui Simion Bărnuţiu reabilitat de consilierul Ilie Ciută şi încadrat de 2 tuia stufoşi care limitează vizibilitatea sa la fel ca în cazul Monumentului Ostaşului Român.

Mulţumim pe această cale fraţilor de pe pământ românesc din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov care au călătorit toată noaptea pentru a veni la Carei…

…dar şi celorlaţi susţinători şi iubitori de drapel românesc şi nu în ultimul rând  Jandarmeriei , Poliţiei Municipale şi Poliţiei Locale pentru asigurarea măsurilor de ordine şi securitate.

Daniela Ciută

comentarii

de Ken la 27 June 2018 - 13:24

Mama ce descriere i_a tras lui Megyeri, are doamna ochiu format pe spectru seku, te_ai uitat si la ceas, ruta pe care a luat_o cand a urmarit grupul, in fine, doamna faci comunitate romana de rusine la ea acasa, deja e prea mult si exagerat.

de Buletin de Carei la 27 June 2018 - 15:12

Fata de chiloteii cu care venea la seri culturale la Castel anii trecuti acum a invatat sa poarte pantaloni lungi in institutii. Ieri era cu aparatul de inregistrare mereu pe langa noi , poate ca sa aduca pe cineva acasa sa ii traduca ce vorbeam noi in limba romana. A fost interesant de urmarit. Nu va plac persoanele atente si cu personalitate? Preferati executantii docili? Ati gresit pagina.

de poet careian 2018 la 28 June 2018 - 12:13

sa va protestati va,campionatul mondial de fotbal oricum se termina,cineva oricum castiga,cineva si cu protestul o sa castiga,bucurati va de protest,sa ne bucure de la sud pana la est.

de marcela la 30 June 2018 - 09:09

de ce nu a publicat primarul inregistrarea convorbirii cu cei nemultumiti?ca si asa din banii orasului sunt platiti cei care scriu pentru el

Lasati un comentariu