Sfântul Ştefan, primul diacon şi martir al Bisericii

• publicat la: 27 December 2018
Sfântul Ştefan, primul diacon şi martir al Bisericii

LA MULŢI ANI tuturor celor care poartă acest nume sfânt!

Sfântul Ştefan este prăznuit pe 27 decembrie, în a treia zi după Naşterea Domnului. Părintele Nicolae Steinhardt, făcând diferenta între cele două verbe vecine, dar nu identice, “a sedea” si “a sta”, ne descoperă de ce Sfântul Stefan este sarbatorit dupa Nasterea Domnului si Soborul Maicii Sale. “A sedea”, spune părintele, înseamna in limba română a se afla asezat pe ceva (un scaun, o bancă, o laviţă … ), iar “a sta” înseamnă a se ţine în picioare, vertical.

In textul de la Fapte, 55-56 se spune: “A văzut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Si a zis: Iată văd cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu”. Observăm că în textul Noului Testament este prezent verbul a sta, adică a se afla în picioare, si nu a sedea.

In iconografie, Hristos e mereu reprezentat sezând, de-a dreapta Tatălui, pe tronul Sau ceresc, iar în textele liturgice se face referire la Iisus sezând în slava, niciodata stand. Parintele Nicolae Steinhardt explica de ce s-a folosit verbul “a sta”: “Pentru a primi jertfa primului mucenic al Său, Domnul S-a ridicat in picioare. Din respect pentru Arhidiaconul Stefan si spre a-i aduce osebita cinstire”.

Din acest motiv, Sfintii Părinti au rânduit ca Sfântul Stefan să fie cinstit în a treia zi de Crăciun.

Sfântul Stefan - primul diacon

Mărindu-se numărul crestinilor după întemeierea Bisericii, a crescut si numarul cererilor pentru diverse slujiri ale apostolilor. Astfel, au fost alesi din cadrul comunitatii, sapte bărbati “plini de Duh Sfânt si de întelepciune” care să slujeasca atat în cadrul slujbelor religioase cât si să supravegheze buna orânduiala la mesele comune. Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae.  Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau si ajutau la desfăşurarea cultului apartinând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfântul Stefan – primul martir

Sfântul Stefan s-a arătat un apărător al credintei adevărate cu privire la persoana lui Hristos, mărturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit, a inviat si S-a înăltat la ceruri pentru mantuirea noastra. A fost acuzat ca a adus blasfemie lui Moise si lui Dumnezeu. Atunci când Caiafa a întrebat dacă cele ce se marturisesc despre El sunt adevărate, Sfântul Stefan a rostit o lunga cuvantare in care a aratat  ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. După ce L-a văzut pe Mantuitorul Hristos in chip minunat în slava, stând de-a dreapta lui Dumnezeu, s-a rugat pentru sine si pentru cei care îl omorau: “Doamne nu le socoti lor pacatul acesta” (Faptele Apostolilor VII, 59-60). Locul uciderii Sfântului Stefan a fost in valea lui Iosafat. Avand in vedere ca în vremea aceea cei care erau ucisi cu pietre nu puteau fi înmormântati în cavoul familiei, se presupune ca trupul Sfantului Stefan a fost pus in mormantul unui crestin. Moastele sale au fost descoperite în anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormântul său scria “chiliel”, care în limba ebraică înseamna “cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

Semnificatia numelui Stefan

Numele înseamnă “coroana”, “ghirlanda”, “cununa” (cu care erau încununati învingătorii). La noi, formele curente au fost si sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fănel, Fănică, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny. Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefăniţă, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare să fi prins mai bine decât vechea Stefanida – numele unei mucenite trecute in calendar).

Adrian Cocoşilă

Lasati un comentariu