DRUMEȚIE CULTURALĂ DEDICATĂ POETULUI NAȚIONAL- MIHAI EMINESCU

• publicat la: 17 ianuarie 2019
DRUMEȚIE CULTURALĂ DEDICATĂ POETULUI NAȚIONAL- MIHAI EMINESCU

Duminică, 13 ianuarie 2019, Asociația de Tineret, Turism si Ecologie Cutezătorii Munților s-a alăturat Clubului de Turism Montana Baia Mare și Asociației Opaițul Rodnei în organizarea anualei drumeții culturale de ziua poetului nostru national, inițiativă păstrată  timp de 18 ani.

Sătmărenii au răspuns și de această dată invitației lansate de Cutezători și au parcurs împreună un traseu pornind din Seini până pe Dealul Comja, acolo unde, în urmă cu 80 de ani a fost plantată de soldați  prima pădure de pini și molizi care descria numele EMINESCU. Pădurea a fost distrusă și replantată de localnici, în prezent doar primele litere mai putând fi vizibile de la înălțime.

Băimărenii au avut initiativa de a marca în fiecare an data de 15 ianuarie, data de naștere a poetului national prin organizarea unei drumeții pornind fie din Seini, fie din Racșa-jud. Satu Mare. În ultimii 5 ani, membrii ai echipei Cutezătorilor sunt prezenți an de an la acest frumos eveniment.

În acest an 21 de sătmăreni s-au alăturat grupului venit din Baia Mare și au parcurs împreună traseul. În aproierea Pădurii Eminescu, cei peste 35 de participanți au recitat poezii eminesciene, au cântat în jurul focului, fiecare din cei prezenți putând să-și aducă aportul la programul cultural construit ad-hoc. De data aceasta au fost prezenți și 7 copii Cutezători, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, unii dintre ei venind  de acasă pregătiți să recite poeziile preferate din opera marelui poet. Ei sunt dovada vie că astfel de inițiative au viitor și merită să fie transmise generațiilor următoare.

Chiar dacă este iarnă, Cutezătorii Munților nu se opresc în loc și invită și sătmărenii să fie activi. Încă din a doua zi a anului  aceștia au inițiat o sesiune de mers sportiv pentru sătmărenii dornici să iasă din inactivitate, apoi două drumeții de iarnă, pe diferite trasee.

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, de la ora 14.00 este lansată o nouă provocare.

,,Mers sportiv în orașul tău” este o invitație urbană la mișcare în aer liber, fără costuri și cu  un minim de echipament, adecvat sezonului și activității propuse. Copiii sunt bineveniți, cei mici având pregătit un traseu special de 2 km. Pentru toți ceilalți participanți Cutezatorii recomandă traseul ,,lung”, adică cel de 6 km. Pornirea și întoarcerea vor fi din/în Piața 25 Octombrie din Satu Mare. Detalii  se pot obține  pe pagina de Facebook: Asociatia Cutezatorii Munților, evenimentul ,,Mers Sportiv in Orașul Tău # 3.

Lasati un comentariu