Expoziția „Unirea Principatelor Române în imagini” de la Carei
Începând de miercuri, 23 ianuarie 2019, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei, vizitatorii pot admira expoziția „Unirea Principatelor Române în imagini”, realizată de Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, cu ocazia împlinirii a 160 ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.
În imagini se găsesc portrete ale unor personalități imiplicate în acest eveniment istoric, precum Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu sau Vasile Alecsandri, dar și fotocopii după picturi în care este prezentată adunarea Ad-Hoc sau imagini după hărți cu organizarea provinciilor române din perioada respectivă.
Expoziția poate fi vizitată timp de o săptămână, conform programului de vizitare a Castelului.
Deși pozează în iubitor al istoriei locale, primarul nu remarcă faptul că din expoziție lipsește tocmai George Marchiș, cel care a fost sancționat cu scoaterea din rândul cadrelor didactice pentru gestul său de bucurie și solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859 când a expediat o scrisoare ce cuprindea poezia ,,Un glas peste Carpați,, pentru a transmite confraților din România proaspăt unită adevărata stare a românilor din aceste părți aflate sub dominație austro-ungară. Interceptată de autoritățile maghiare , poezia va sta la baza scoaterii sale disciplinare din rândul cadrelor didactice. George Marchiș (1836-1884), paroh și protopop dar și profesor a fost tatăl Otiliei Marchiș și a lui Romulus Marchiș. Cunoscut luptător pentru drepturile românilor din această parte a ţării, a fost şi un bun poet, cele şase poezii mai cunoscute ale sale au fost confundate cu scrieri lirice eminesciene. Deşi s-a demonstrat într-un final că nu aparţin lui Eminescu, „E o onoare postumă pentru poetul George Marchiş că a putut fi confundat măcar o clipă cu marele geniu naţional” cum consemna istoricul literar Mircea Popa Este o mândrie faptul că reprezentanții românilor au primit și aici cu bucurie vestea Unirii Principatelor și au avut curajul de a reacționat știind că gestul le va fi pedepsit.
Începând cu anul 2015 poetul şi protopopul greco-catolic, George Marchiş (1836 – 1884) are o placă comemorativă la biserica greco-catolică ,,Sf. Andrei” din Carei . Înmormântat ca și protopop al Careiului, în cimitirul orașului, are și la ora actuală mormânt necunoscut.
Buletin de Carei