Săptămâna meseriilor la școlile careiene. Liceul Tehnologic ,,Iuliu Maniu,, va avea 2 clase de profesională în limba română și 3 în limba maghiară

• publicat la: 29 martie 2019
Săptămâna meseriilor la școlile careiene. Liceul Tehnologic ,,Iuliu Maniu,, va avea 2 clase de profesională în limba română și 3 în limba maghiară

În săptămâna 25-29 martie 2019, în clădirea Liceului Tehnologic ”Iuliu Maniu” din Carei s-a desfășurat Săptămâna Meseriilor. Această activitate educațională are scopul de a promova specializările de la învățământul de tip profesional. Dacă pentru învățământul liceal nu au fost aprobate pentru anul școlar 2019-2020 decât două clase de către Inspectoratul Școlar Județean deși au fost solicitate 3 așa cum sunt și la ora actuală, pentru învățământul profesional au fost aprobate 3 clase cu predare în limba maghiară și doar două în limba română. În condițiile în care la nivel de municipiu există mai mulți elevi români decât maghiari. Răspunsul la Memoriul adresat de cadrele didactice la Ministerul Educaţiei Naţionale în decembrie 2018 pentru solicitarea păstrării celor 3 clase liceale nu a fost făcut cunoscut. De la 4 clase liceale în anul școlar 2015-2016 s-a ajuns la 2 clase pentru anul care va începe în septembrie 2019.

Pe parcursul acestei săptămâni, viitorii absolvenți din clasele a VIII-a, de la Școala Gimnazială Pișcolt, Școala Gimnazială Nr.1 Carei, Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” Carei și Liceul Teoretic Carei, au avut ocazia de a vizita instituția de învățământ, cabinetele de diferite specialități și de a se familiariza cu oferta educațională pentru anul școlar 2019-2020.

Pe parcursul acestei săptămâni, elevii școlii, coordonați de cadrele didactice au realizat diferite activități, prezentări și standuri specifice specializărilor de la învățământul de tip profesional.

Scopul acestor activități a fost de a le prezenta viitorilor absolvenți de clasa a VIII-a în ce constau meseriile pe care au posibilitatea de a le studia în cadrul instituției noastre.

Printre activitățile realizate se enumeră: coacerea de prăjituri și de sărățele; prezentarea unor rețete de carmangerie prin intermediul unor înregistrări video precum și rețete tradiționale provenite din familiile elevilor.

De asemenea, elevii i-au mai delectat pe vizitatori cu pancakes (plăcinte americane) cu diferite dulcețuri de casă, gofre belgiene cu fructe proaspete, pizza de casă.

Pe lângă aceste activități s-au amenajat standuri cu prezentare de produse în colaborare cu câțiva agenți economici. Aceste standuri erau cu produse de panificație și patiserie de la firma Varga Quattro SRL și cu produse de carmangerie de la Pasztor Hus SRL.

Cadrele didactice care au coordonat activitățile sunt: dir. Micovschi Adrian, dir.adjunct Oprea Dorina, Ciucoș Monica, Miclea Ramona, Nevezi Ștefan, Nuna Mihaela, Pop Erik, Sanislai Terezia.

Oferta educațională pentru anul școlar 2019-2020 cuprinde următoarele specializări: la cursurile de zi, liceu avem următoarele specializări: profil Servicii- 1 clasă la domeniul Economic, secția română și 1 clasă la domeniul Turism și Alimentație, secția română. La cursurile de tip seral, liceu, avem profil Servicii, 1 clasă a IX-a în domeniul Turism și alimentație, secția română; profil Tehnic, 1 clasă a XI-a, domeniul Electronică-automatizări, secția română; profil Servicii, 1 clasă a XI-a în domeniul Economic, secția maghiară.

Cursuri de zi – Postliceală, domeniul Economic – Asistent de gestiune, secția română; domeniul Informatică- Analist programator, secția română. Tot cursuri de zi avem la Școala de maiștri domeniul de calificare Construcții, instalații și lucrări publice, secția română.

În cadrul învățământului de tip profesional venim cu o noutate, calificarea Industrie alimentară -DUAL, domeniul Brutar-patiser-preparator produse făinoase, secția română și secția maghiară care se realizează în parteneriat cu firma Varga Quattro SRL. Pe lângă această specializare mai avem următoarele: domeniul  Turism și alimentație cu calificarea  bucătar, secția română;  domeniul Comerț în calificarea  Comerciant vânzător, secția maghiară și domeniul Industrie alimentară în calificarea  Preparator produse din carne și pește, secția maghiară.

Buletin de Carei

comentarii

de cristi la 29 martie 2019 - 20:01

vine comasarea lui jeno peste voi cu asa conducere!

Lasati un comentariu