Antiromânism. Primarul ,,nu provocați maghiarii,, refuză istoria locală

• publicat la: 16 aprilie 2019
Antiromânism. Primarul ,,nu provocați maghiarii,, refuză istoria locală

Un proiect aprobat de Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare este neagreat de primarul care nu dorește catarg cu tricolor românesc pe domeniul public din municipiul Carei. Proiectul prevede amplasarea de plăci cu numele delegaților din localitățile județului pe clădirile unde au avut loc adunările din luna premergătoare  Marii Uniri.

Primarul Kovacs refuză amplasarea pe clădirea Primăriei Carei a plăcii cu numele delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, delegați desemnați în urma unei întruniri ce a avut loc în această clădire. Primarul a desemnat clădirea unui liceu tehnologic  ca loc de amplasare a plăcii cu numele delegaților români. Conducerea liceului a fost deja înștiințată. Decizia completează șirul atitudinilor și acțiunilor antiromânești a administrației Kovacs-Kaizer-Beko. Amplasarea plăcii este prevăzută pentru data de 25 aprilie 2019 dar încă nu a fost supusă aprobării Consiliului Local.

În data de 8 aprilie 2019 sub semnul Centenarului a avut loc la Hotoan, comuna Căuaș următoarea acțiune a Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare din cadrul proiectului:” Înfăptuitorii unirii de pe Granița de Nord-Vest” aprobat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Conform proiectului s-au depus plăci cu credenționalele în fiecare localitate si au fost înmânate primarilor câte un exemplar din copiile credenționalelor aferente fiecărei localități care a trimis delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

La Hotoan placa comemorativă cu numele celor reprezentanți să participe la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 a fost amplasată pe frontispiciul Căminului cultural. Manifestarea a fost deschisă de intonarea Imnului României urmat de alocuțiunea de bun venit adresată oaspeților de către primarul comunei. Directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu a prezentat principalele obiective ale proiectului și a înmânat d-lui primar, Marius Roka, o copie a credenționalului din Căuaș. Ca de fiecare dată au fost prezenți membrii Cenaclului Afirmarea, recitând câteva poezii.

La Carei, placa comemorativă cu numele  delegaților aleși să participe la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 nu poate fi amplasată pe clădirea unde a avut loc întrunirea din 28 noiembrie 1918 pentru că nu dorește primarul ,,nu provocați maghiarii,,.

Kovacs nu suportă nici placa oficială cu tricolor pe clădirea Primăriei Carei deși instituția este una guvernamentală și nu a administrației Kovacs-Keizer-Beko.

În clădirea care acum este sediul Primăriei Carei a avut loc în data de 28 noiembrie 1918 întrunirea care a desemnat românii participanți la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 dar Kovacs refuză amplasarea plăcii realizate de Direcția Județeană de Cultură pe clădire.

Primarul refuză încă o dată istoria locală la fel cum refuză cu obrăznicie și amplasarea unui catarg cu tricolor românesc pe domeniul public sau curățarea perdelei de tuia pentru punerea în valoare a Monumentului Ostașului Român. Complexat că nu a fost capabil să mențină în stare de funcționare niciuna dintre societățile sale de producție de mobilier, Kovacs  acaparează acum Primăria care ar trebui să funcționeze  în folosul fiecărui careian nu numai al celor din grupul său de interes.

Primarul vrea ca placa comemorativă cu numele delegaților la Marea Adunare de la Alba Iulia să fie amplasată pe clădirea Liceului Tehnologic ,,Iuliu Maniu,, clădire care nu are nimic  de-a face cu întrunirea  din 28 noiembrie 1918.

Kovacs Eugen a venit în Carei în 1988 ca urmare a numirii sale de către PCR la conducerea fabricii de mobilă Crasna.  Nici acum nu e capabil să înțeleagă că orașul nu este unul locuit numai de maghiari. Românii au locuit aici din vremuri imemoriale iar documentele vorbesc despre adunarea din 28 noiembrie 1918 din clădirea actualei primării . La 100 de ani de la  adunarea de la Carei nu s-au organizat  în aceeaşi locaţie manifestările dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de către nici o instituție din subordinea Primăriei.

Buletin de Carei

P.S.

CREDENȚIONALUL

Documentul datat 28 noiembrie 1918, sub titlul Credentional, si cuprins în  *** Ioan Popescu-Puţuri, Ştefan Pascu (coordonatori principali), 1918 la români-documentele unirii, volumul IX, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1989, p. 35., ne oferă date despre deputatii alesi a participa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

“”1918, noiembrie 28 Carăii Mari (cerc electoral).Credenţional dat de colegiul electoral Carăii Mari pentru cinci deputaţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918                           

                                                          Credenţional

Subsemnaţii adeverim, că în cercul electoral al Carăilor Mari din comitatul Sătmar s-au ales azi ca delegaţi ai acestui cerc dnii: Dr. Cornel Pop, advocat, locuitor în Carăii Mari; Corneliu Abrudan, paroh, locuitor în Resighea; Valentin Vanca, maşinist, locuitor în Carăii Mari; F. George Indre, econom-posesor în Vezend; aleşi cu unanimitate.

Drept-ce susnumiţii delegaţi sunt prin aceasta autorizaţi a lua parte cu vot decisive la Marea Adunare Naţională Română ce se va convoca prin Consiliul Central Naţional Român, în numele tuturor românilor din acest cerc electoral şi la alta Mari Adunări Naţionale Române, care eventual o să mai fie convocate în decursul anului acestuia ori în anul următor şi a contribui cu votul lor la deciderea asupra sorţii viitoare a neamului românesc din Transilvania, Ungaria şi Banatul Timişan.

Dat din colegiul electoral al cercului electoral Carăii Mari ţinut în ziua de 28 Noiembrie 1918.

Semnează documentul: Romul Marchiş, preşedinte; Ştefan Tăşnădan, notar; Aurel Boroş, locuitor în Portiţa; Vasile Moca, locuitor în Dindeşti; Iosif Pop, locuitor în Ciumeşti; Ioan Pop, locuitor în Carăi; Ioan Nilvan, locuitor în Andrid; Iuliu Pop, locuitor în Crasna-Simiclăuş; Ioan Nagy, locuitor în Tiream; Ludovic Tier, locuitor în Vezend; Ioan Raţiu, locuitor în Istrău; Demetriu Pop, locuitor în Sanislău.***

Mulţumim  pentru ajutorul oferit în obţinerea imaginilor şi informaţiilor domnului Claudiu Porumbăcean de la Muzeul Judeţean Satu Mare.

comentarii

de Nistor Daniel la 16 aprilie 2019 - 19:33

Dan Tănasă trebuie să intervină!

de pui la 16 aprilie 2019 - 21:38

Cum isi permite primarul sa ceara amplasatea plăcilor pe o clădire care pina in 1970 cind sa construit era grădini de zarzavat a caselor de pe sdr.M Eminescu.Vrea sa falsifice istoria orasuluiel care este un venetic.El nu cunoaste Careiul iar acea clădire pe care vrea sa puna placa nu egzista acum 100 de ani.Deci daca vreti placa voi romanii naveti de cit sa o puneti in gradina de zarzavat nu pe clădirea care egzista la 1918.Nu ati avut drepturi si nici no sa aveti va spun eu veneticu care am o calitate fundamentala sint ungarist.Statuia lui Simion Barnutiu at trebui dusa in fata Liceului Teh. deoarece numai Ady Endre are dreptul la reprezentare cu toate ca amindoi au terminat la Liceul Catolic.Dar nu are dreptul numai natiunea maghiara.Va dati seama ce in capul acestor oameni.

de Buletin de Carei la 16 aprilie 2019 - 22:47

Dacă ați fi citit articolul ați fi remarcat că Liceul Tehnologic pe care dorește amplasarea plăcii este Iuliu Maniu, fost sediu de Prefectură deci nici vorbă de grădini de zarzavat. Statuia lui Simion Bărnuțiu rămâne în fața liceului unde a studiat.

de Adrian la 17 aprilie 2019 - 07:47

Trăim in Romania. Iar pentru aceasta tara strabunii mei si-au dat viată pe front.
Unitatea a fost spiritul care i-a unit pe romani dintotdeauna.
De ce isi permite acest individ sa ascunda sub presul de sub picioare idealul nostru?

Sper ca la urmatoarele alegeri sa nu mai avem parte de astfel de caractere.

de pui la 17 aprilie 2019 - 12:31

Eu am crezut ca e vorba de liceul Simion Barnutiu.

Lasati un comentariu