Comedia ,,Bani din cer,, pe scena Teatrului Municipal Carei

• publicat la: 22 ianuarie 2020
Comedia ,,Bani din cer,, pe scena Teatrului Municipal Carei

Marți, 28 ianuarie 2020, ora 18.00, la Teatrul Municipal Carei va avea loc comedia  „Bani din cer”, jucată de trupa „Mihai Raicu” a Teatrului de Nord Satu Mare.

    Acesta este primul spectacol din abonamentul pentru adulți și elevi (V-XII)!
    Abonamentele (45 lei, 60 lei), valabile pentru 3 spectacole, se găsesc la biroul Centrului Cultural Carei.
    Pentru locurile rămase libere, cu o oră înainte de spectacol, se pot achiziționa bilete în valoare de 20 lei/elevi și pensionari, 30 lei/adulți.

Într­-o viață marcată de rutină, mediocritate și plictis, mulți dintre noi visăm la un miracol care să ne schimbe radical traiectoria și să ne plaseze pe orbita unei existențe total diferite. Una fericită, prosperă, lipsită de griji. De cele mai multe ori, ingredientul lipsă din rețeta noastră îl reprezintă banii. Pe care ni-i dorim mulți, dintr-o dată și acum. Fie că vorbim de o moștenire neașteptată, un câștig la loto sau orice alt tip de miracol. Dar dacă acești bani, odată cu ridicarea noastră materială, ne coboară moral până la pierderea decenței?

„Bani din cer” este o piesă construită în jurul unei asemenea situații. Ne prezintă o avalanșă de schimbări de situație, într-un ritm alert, unde personajele se intersectează încontinuu, iar o minciună inițială ajunge la dimensiuni incontrolabile. Fără a conține elemente moralizatoare, spectacolul ne incită să râdem copios de încurcăturile născute dintr-o asemenea întâmplare, nu arată cu degetul pe nimeni, dar induce subtil o întrebare în conștiința fiecăruia: „Oare eu ce aș face într-o asemenea situație?”.

Actorul şi dramaturgul englez Ray Cooney ( n. 1932, la Londra) este unul dintre cei mai importanţi autori britanici de comedie, recunoscut drept un maestru al farsei şi deseori comparat cu francezul  Georges Feydeau.  Ray Cooney porneşte de la premisa că farsa este mai apropiată de tragedie decât de comedie, motiv pentru care a căutat mereu o intrigă cu potenţial tragic.  Procesul de finalizare a unei comedii cuprinde neapărat o etapă de lectură,  în funcţie de care se rescrie întreaga piesă, personajele sunt remodelate în funcţie de cerinţele jocului şi în aşa fel încât să fie credibile şi uşor de recunoscut de spectatori, iar situaţiile prin care acestea trec să fie explozive şi să se schimbe  într-un ritm năucitor.
 Comedia bulevardieră Bani din cer respectă toate regulile lui Ray Cooney,  protagniştii farsei fiind domnul şi doamna Perkins, care timp de vreo două ore trăiesc visul oricărui om mărunt, acela de a se elibera de condiţia de slujbaş de rând şi de a trăi o viaţă aventuroasă şi lipsită de griji. Banii din cer au căzut pe capul lui Perkins în urma unui fapt care i se poate întâmpla oricui, funcţionarul şi-a confundat servieta personală cu o alta, în care se afla o sumă fabuloasă. Greşeala stârneşte o avalanşă de situaţii neprevăzute, care mai de care mai comică şi mai absurdă, până la prăbuşirea tuturor viselor de mărire şi întoarcerea la statutul de umil contabil.

Lasati un comentariu