Comemorare Aurel Popp

• publicat la: 6 august 2020
Comemorare Aurel Popp

Muzeul de Artă organizează în data de 07 august 2020, începând cu ora 13.00, un eveniment de excepție, dedicat comemorării a 60 de ani de la moartea marelui artist sătmărean Aurel Popp.

Evenimentul, ce se va desfășura la Atelierul Memorial Aurel Popp, str. Aurel Popp, nr. 13, poartă numele jurnalului scris de celebrul artist sătmărean – La capătul unei vieţi, având la bază autobiografia Din an în an… În debut va avea loc vernisajul expoziției cu același nume, o expoziție inedită ce aduce în faţa publicului iubitor de artă un aspect mai puţin cunoscut al creaţiei artistului sătmărean, şi anume preocupările acestuia în domeniul graficii.

Prin intermediul acestei expoziţii axate exclusiv pe grafica lui Aurel Popp (exceptând grafica cu tematică antimilitaristă care a mai fost expusă), se dorește  introducerea publicului vizitator în tainele atelierului artistului, oferindu-i posibilitatea de a cunoaşte numeroasele studii şi schiţe care au stat la baza unor lucrări semnificative din creaţia acestuia, sau a unor compoziţii de amploare, dar care nu au mai fost materializate (lucrări de inspirație istorică, tematică socială, ciclul Doborâtorii de copaci, apreciat ca fiind un elogiu închinat muncii, puterii şi voinţei omului în lupta cu natura).

Evenimentul a fost organizat de dr. Liuba Irina Horvat, șef secție artă, Mariana Baloș și Cristina Busuioc, în parteneriat cu domnul profesor Alexandru Zotta; Filarmonica ”Dinu Lipatti”: Stier Alexa – pian; Szekely Alpar – vioară;  Kovács Emöke – vioară; Liceul de Artă „Aurel Popp”, director adj. Julia Nichita Sulyok; elevele Vaida Ivet, clasa a XI-a; Ştef Iris, cl. a IX-a – secţia de  pictură, coordonate de prof. Diana Varga și Király Gabriela. Elevul  Kozma Máte  –  cls. a IX-a – vioară, ce va susține un  moment muzical, coordonat de prof. Rodica Cuzdriorean; Cercul ”Coloria”, coordonator Cristina Gloria Oprişa.

Elevii vor picta în aer liber, în curtea Atelierului Memorial Aurel Popp, inspirându-se din lucrările expuse și din creația artistului, gazdele evenimentului recompensându-i cu Diplome de merit.

De asemenea, se vor lectura fragmente din jurnalul La capătul unei vieţi…

La finalul evenimentului organizatorii vor depune o coroană de flori la bustul artistului, situat în vecinătatea Atelierului Memorial.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea măsurilor de distanțare socială!

 

Lasati un comentariu