Candidații UDMR din județul Satu Mare nu vor respect reciproc ci doar dictatură
Biserica din Acâș este un important monument istoric al județului Satu Mare și a făcut obiectul unor lucrări de reabilitare. Lucrările au fost finanțate prin intermediul POR, Program operațional regional, din fondurile destinate României, printr-un proiect comun al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului și al Consiliului Județean Satu Mare. Totul apare pe pagina candidatului Pataki Csaba, actualul președinte al Consiliului Județean Satu Mare. Evident că traducerea din limba maghiară în limba română nu corespunde în totalitate cu textul în limba maghiară.
Cu o obrăznicie fără seamăn, candidatul Pataki și toată pleiada UDMR au invitat la finalul lucrărilor oficiali din Ungaria…. Potápi Árpád János, secretar de stat pe probleme de politici naționale, o doamnă Reka secretar de stat pe lângă primul ministru. Nimeni de la Centrul județean de patrimoniu, nicio autoritate a statului român, nici măcar județeană.
Sfidare, tupeu?
Candidatul UDMR la președinția Consiliului Județean Satu Mare transmite prin această artitudine un mesaj deosebit de grav și anume SEGREGARE! La fel procedează și primarul evazionist Kovacs care alocă mii de euro pentru trupele culturale ce vin din Covasna dar nu sprijină asociațiile culturale românești locale pe care nu le poate controla.
Pataki Csaba a ajuns să nu mai își poată ascunde lipsa sa de toleranță, refuzul respectului și a bunei înțelegeri cu românii.
Ne dorim un astfel de președinte de Consiliu Județean în județul cu peste 60% români? Cu un comportament ancorat în Evul Mediu când Transilvania era sub ocupație? Deranja atât de mult o întâlnire la biserica din Acâș la care să participe și reprezentanți români ai statului român? De ce deranjează liderii UDMR participări comune cu românii la activități de la obiective istorice din județ?
În 2017 a refuzat să participe la cea mai amplă manifestare culturală românească din județ ce a avut loc la Carei și anume Adunarea Generală ASTRA ce s-a desfășurat timp de 3 zile. Nici măcar la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu nu a luat parte în condițile în care au fost prezenti conducerea Academiei Române, un secretar de stat din Ministerul Culturii, doi episcopi si reprezentanti ai Mitropoliei Clujului, mai mulți primari din țară dar și Prefectul județului. Culmea e că la data respectivă era în Carei la un local unde sărbătorea un cules de struguri împreună cu primarul Kovacs care nu a binevoit nici el să salute nicio personalitate din cele prezente timp de 3 zile în Carei. Au fost amândoi la începutul acestui an la gala sportului careian și nu au vorbit deloc de cea mai mare performanță națională obținută de o competiție locală, e drept că era vorba despre Cupa 25 Octombrie la atletism.
Trăim în acest județ și în acest oraș, de veacuri împreună, mai multe naționalități. Știm cu toții condițiile în care au trăit românii înainte de 1919 și între 1940 și 1944 dar acele vremuri au apus și ar trebui ca cei care se află la conducerea județului și a orașului să aibă maturitatea de a înțelege că dezvoltarea unui județ, a unei localități, presupune și o viață armonioasă între toți locuitorii.
Cireașa de pe tort o reprezintă faptul că promovează la Carei, în Parcul Dendrologic, autonomia zonei Partium!
Ne dorim un astfel de președinte de Consiliu Județean în județul cu peste 60% români? Un primar care nu dorește simbolul național al statului unde este demnitar pe placa oficială de pe clădirea Primăriei?
Buletin de Carei