Președintele Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. ”Nem, nem, soha!?”

• publicat la: 16 septembrie 2020
Președintele Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. ”Nem, nem, soha!?”

Singura localitate din județul Satu Mare unde s-a marcat Centenarul Trianon a fost municipiul Carei. Manifestarea a avut loc în cadrul ceremoniei de sfințire a ansamblului monumental Avram Iancu la finalizarea lucrărilor de reabilitare prin proiectul inițiat și pus  în practică de consilierul Ilie Ciută.

https://www.buletindecarei.ro/2020/06/sfintirea-steagurilor-si-ansamblului-reabilitat-al-eroului-national-avram-iancu-de-la-carei-marcarea-centenarului-tratatului-trianon.html

https://www.buletindecarei.ro/2020/06/ziua-tratatului-de-la-trianon-a-adus-la-carei-frati-romani-din-toata-tara.html

Președintele Klaus Iohannis cere acum Parlamentului reexaminarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon după ce cu o zi înainte de data Centenarului Trianon a fost retrasă o emisiune filatelică dedicată acestei importante date pentru istoria poporului român.

La data de 4 iunie 2020, pe clădirea motelului din Urziceni, localitate de frontieră de lângă Carei, au fost arborate steaguri negre.

Potrivit lui Klaus Iohannis, adoptarea de către Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atât din partea experților, cât și a organizațiilor neguvernamentale.

„Reacțiile produse la nivelul societății civile, precum și amploarea acestora au pus în evidență faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic și consistent de consultare și dezbatere publică. Din această perspectivă, considerăm că se impune reanalizarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, prin reluarea de către Parlament a întregului proces deliberativ asupra legii și inițierea unei largi analize și consultări, în care sa fie implicați specialiști, istorici, cercetători, profesori, academicieni, instituții de învățământ, instituții publice, reprezentanți ai societății civile”, a arătat șeful statului.

Iohannis susține că într-o țară membră a Uniunii Europene, puternic atașată de valorile și principiile europene, deschiderea către dialog, abordarea matură a subiectelor ce riscă să genereze falii în societate, promovarea toleranței și a respectului față de demnitatea umană sunt pilonii pe care România trebuie să se bazeze în permanență.

La data de 4 iunie 1920, la Palatul Marele Trianon de la Versailles, s-a semnat Tratatul de Pace între Puterile Aliate (inclusiv România) învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial, ceea ce a însemnat o importantă pierdere pentru națiunea maghiară, pentru statul ungar.

Tratatul de Pace de la Trianon este un moment istoric, conform căruia, la încheierea Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit. Austria s-a desprins de Ungaria, iar de Ungaria au fost desprinse popoarele – altele decât cel maghiar – care până atunci au fost subjugate de  Imperiul Austro-Ungar. În realitate, popoarele respective erau majoritare, procentul maghiarilor era de numai 41,1%.

Odată cu semnarea Tratatului de Pace, Ungaria a fost obligată să recunoască statele formate din Monarhia Austro-Ungară, inclusiv România, în noile granițe. Mai exact, populațiile nemaghiare au devenit cetățeni ai Cehoslovaciei, României, Regatului Sârbo-Croato-Sloven (Iugoslavia) și o mică parte ai Italiei (Fume) și Austriei (Landul Burgenland)[i]

De remarcat Cuvântarea ținută la 18 ianuarie 1919, în ședința plenară a Conferinței de Pace, în care președintele Franței, Raymond Poincaré, afirma: „România nu s-a hotărât să lupte (în Primul Război Mondial n.n.) decât pentru înfăptuirea unității naționale căreia i se opuneau aceleași puteri (Austro-Ungaria și Germania, aflate în război cu Antanta, n.n.) prin constrângere și samavolnicie“.

La 4 iunie 1920, la Trianon, se semna Tratatul de Pace cu Ungaria; documentul încheia „cea mai importantă epocă din întreaga istorie a națiunii române“, consfințind Unirea Transilvaniei cu România.

Prin Tratatul de la Trianon, România nu ocupa teritorii străine, nu supunea alte popoare, ci își desăvârșea idealul secular pentru care luptaseră atâtea și atâtea generații de înaintași români.

În același spirit, în cursul tratativelor, Comisia americană, compusă din specialiști de înalt profesionalism și condusă de John F. Carter Jr., declara: „Românii trăiesc astăzi pe locurile unde au trăit cu cincisprezece secole în urmă strămoșii lor daci și romani“.

Departe de a fi oferit vreun cadou României, departe de a favorizat Statul român, Tratatul de la Trianon se limita numai a pune pecetea dreptului public internațional pe o incontestabilă realitate istorică: apartenența Transilvaniei la România, stat național unitar.

Adevărul este că pentru drepturile românilor din Transilvania au murit 40.000 de români numai în Revoluția din 1848-1849, iar în primul Război Mondial s-au jertfit sute de mii de soldați pentru Unirea Transilvaniei cu România Mamă.

Fără victoria românească de la Valea Uzului, care a blocat intrarea inamicului austo-ungar în spatele aliniamentului românesc de la graniţa cu Muntenia, nu am fi avut victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz din vara anului 1917.

Victoria ostaşilor români de la Valea Uzului din octombrie 1916 şi din primăvara anului 1917 trebuie reconsiderată de istoriografia românească, ca o bătălie majoră în păstrarea suveranităţii şi indepenedenţei României în primul război mondial. Celebrarea ostaşilor români căzuţi eroic la Valea Uzului este o datorie morală şi un act de recunoştinţă faţă de cei care au rezistat pentru ca statul român să nu dispară şi să se înfăptuiască Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

comentarii

de Glasul.info la 16 septembrie 2020 - 16:43

Președinte mai scârbalvnic decât acesta, cu greu mai poate fi închipuit

Lasati un comentariu