Cenzura ideologică. Polonia înființează tribunal online pentru a proteja libertatea de exprimare: ”Nu poate exista cenzură a cuvântului”

• publicat la: 6 ianuarie 2021
Cenzura ideologică. Polonia înființează tribunal online pentru a proteja libertatea de exprimare: ”Nu poate exista cenzură a cuvântului”

În Polonia, urmează să fie adoptată o măsură care prevede amenzi puternice pentru rețelele sociale care cenzurează conținutul legal. În cazul în care conținutul este eliminat sau conturile care nu încalcă legea poloneză sunt eliminate, managerii rețelelor sociale vor fi pasibili de amenzi de până la 8 milioane de zloti (aproximativ 1,8 milioane de euro).

O instanță specială va fi înființată pentru protecția libertății de exprimare, unde utilizatorii cenzurați vor putea depune o plângere prin care solicită restabilirea postărilor sau conturilor lor. Instanța va revizui recursul și va răspunde în termen de șapte zile. Dacă răspunsul este favorabil utilizatorului, platforma socială va fi obligată să restabilească conținutul cenzurat pe nedrept pentru a nu suferi penalități. Întreaga procedură va avea loc online, scrie presa poloneză.

În ultima perioadă, șefii principalelor rețele sociale promovează un control din ce în ce mai mare asupra conținutului postat de utilizatori, aplicând cenzura mai degrabă pe criterii politice și ideologice decât pe cele legale. Este și cazul răboiului pe viață și pe moarte dintre Twitter și președintele Donald Trump, cenzurat de aproape 100 de ori de gigantul social media. Drept urmare, unele state au început să ia contramăsuri.

Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, explică faptul că măsura a fost creată pentru a proteja „victimele cenzurii ideologice, reprimate pe nedrept de platformele sociale doar pentru că exprimă puncte de vedere și se referă la valori inacceptabile de unele cercuri de stânga care au o influență tot mai puternică în funcționarea rețelelor sociale. Utilizatorul trebuie să simtă că drepturile sale sunt protejate. Nu poate exista cenzură a cuvântului. Libertatea de exprimare și libertatea de dezbatere sunt esența democrației”.

 

 

Lasati un comentariu