UDMR vrea prefecți în Bihor, Cluj și Timiș

• publicat la: 1 februarie 2021
UDMR vrea prefecți în Bihor, Cluj și Timiș

Împărţirea pe judeţe a prefecţilor şi a subprefecţilor va fi discutată la începutul acestei săptămâni, la mai bine de o lună de la startul negocierilor în coaliţia de guvernare. Dacă la început principalele puncte divergente erau câteva judeţe unde voiau prefecţi atât PNL, cât şi USR-PLUS, pe măsură ce timpul trece, UDMR revendică, la rândul său, judeţe puternic dezvoltate.

Partidele din coaliţia de guvernare nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind cine va da prefectul în fiecare judeţ, după ce în ultimele săptămâni Bihorul a fost revendicat de PNL, USR-PLUS şi UDMR, în timp ce în alte unităţi administrative principalele forţe din coaliţie încearcă să-şi impună reprezentantul în teritoriu, dacă luăm exemplele Constanţei, Iaşiului sau Sibiului. „La Bihor vor prefect toate cele trei partide. Am început discuţiile, într-o săptămână-două vom termina discuţiile pe prefecţi”, declara preşedintele PNL, Ludovic Orban, miercurea trecută.

Pretenţii pentru Bihor, Cluj şi Timiş

Potrivit unor surse politice, UDMR nu mai merge la consultări pentru a cere doar Bihorul, dintre judeţele puternic dezvoltate, ci emite pretenţii şi la Cluj, precum şi pentru Timiş. Extinderea listei are loc în contextul în care, potrivit sistemului de tragere din coaliţie, în funcţie de algoritmul dat de forţa fiecărui partid, UDMR are şansa de a lua un prefect în alt judeţ dezvoltat, dacă PNL sau USR-PLUS iau înainte Bihorul.

Integral pe Adevărul

România este țara unde minotirățile beneficiază de toate drepturile iar în anumite situații există chiar o discriminare pozitivă. Chiar președintele  UDMR, Kelemen Hunor, vine  în vizită la Carei și vorbește publicului de toate naționalitățile doar în limba maghiară sau asistă la inaugurare de obiective culturale cu program artistic exclusiv în limba maghiară. Clasele cu predare în limba minorităților pot funcțion chiar și cu numpr redus de elevi în timp ce clasele cu predare  în limba română din mediul rural se desființează dacă nu au un anumit număr de elevi. La fel și în cazul claselor de meserii. La Carei nu toate meseriile au clase cu predare în limba română. Recent, în județul Satu Mare s-au redus  clasele liceale cu predare  în limba română, niciuna din cele cu predare în limba maghiară.  Ce garanții vom avea în ce privește conservarea identității naționale românești în comunitățile unde nu există români la conducerea lor iar reprezentantul guvernului în teritoriu va ignora situația?

Lasati un comentariu