Tineri din zona Carei la Școala de Vară Avram Iancu. Video

• publicat la: 9 august 2021
Tineri din zona Carei la Școala de Vară Avram Iancu. Video

În perioada 3-8 august 2021, elevi pătrunși de dragoste de neam și țară din zona Carei au participat în comuna Avram Iancu din județul Alba la  prima ediție a Școlii de Vară “Avram Iancu”, pe urmele Crăișorului Munților prin Apuseni, organizată de Centrul pentru Politici Locale, prin efortul jurnalistului Costel Oprea (n.r. de la ancheteonline.ro) împreună cu Asociațiunea ASTRA Carei, Asociațiunea ASTRA Alba, și cu sprijinul Consiliului Județean Alba Iulia și a Muzeului Astra Sibiu.

Delegația elevilor români din satele din jurul Careiului a format grupul  ,,Grănicerii,, , grup care promite să stea mereu de strajă la hotarele patriei. Participarea tinerilor  la Școala de Vară Avram Iancu a fost posibilă datorită unor patrioți români, oameni cu suflet mare. Grupul ,,Grai Străbun,,  a susținut financiar participarea tinerilor la Școala de Vară Avram Iancu,  Aurelian Șandor din Oradea le-a asigurat transportul dus-întors iar Mihai Fandel de la Glasul din Iași s-a îngrijit de înregistrări și surprinderea celor mai importante momente cu camera foto. Tinerii nu vor uita aceste gesturi și se vor revanșa prin acțiunile lor dedicate omagierii eroilor români precum și celor pentru păstrarea identității românești.

În drumul spre comuna Avram Iancu am avut parte de un moment emoționant la Beiuș, acolo unde am fost primiți de membrii societății Avram Iancu la bustul Eroului Național. Alese mulțumiri pentru eșarfa tricoloră înmânată de președintele Viorel Ianc.

Deschiderea oficială a Școlii de Vară avut loc chiar  în curtea casei memoriale Avram Iancu din comuna cu același nume unde invitații jurnalistului Costel Oprea au rostit alocuțiuni: deputatul Daniel Gheorghe, ing. Daniela Ciută, președinta Asociațiunii ASTRA Carei, doamna Maria Cioica, din partea Asociațiunii ASTRA Alba, tulnicăreasa Argentina Floca, artist local din comuna Avram Iancu.

Momentul cultural artistic a fost asigurat de grupul  ,,Grănicerii,, din Carei.

A fost vizitat și Muzeul din incinta casei memoriale Avram Iancu.

Peisajele absolut răpitoare au întregit atmosfera de bună dispoziție  în care s-a desfășurat acțiunea dedicată cunoașterii locurilor străbătute de Avram Iancu.

Tinerii au vizitat și mănăstirea Lupșa, muzeul etnografic Lupșa, au efectuat drumeții, au asistat la o prezentare a echipei Salvamont din cadrul Consiliului județean Alba, au urmărit îndeletniciri ale meșterilor populari din zonă și au pus în scenă o piesă scurtă de teatru cu ajutorul președintei ASTRA Alba, Maria Cioica.

Participanții la Școala de Vară Avram Iancu au avut ocazia să savureze produse tradiționale specifice zonei și anume: plăcinte cu brânză, foi de ceapă și mărar, pe lespede, dar și balmoș, din partea ASTREI Alba Iulia cu ajutorul tulnicăreselor Argentina Floca și prietena ei Valerica.

Eroul național AVRAM IANCU este un model de urmat pentru toate generațiile prin tot ceea ce a făcut pentru neamul românesc. Avram Iancu, avocat de profesie, a renunțat la binefacerile vieții lumești și s-a pus în slujba poporului său asuprit. A ridicat românii din Transilvania la luptă pentru drepturi naționale, identitare, religioase și sociale, dând un puternic semnal de redeșteptare națională pentru generațiile de români care au urmat și au înfăptuit în cele din urmă România Mare.

La întoarcerea din Țara Moților, grupul Grănicerii a vizitat casa memorială Iuliu Maniu, au oprit pentru un scurt moment identitar  la grupul statuar Horea, Cloșca  și Crișan din Albac, au urcat la cascada Pișoaia.


.

.

,,Şi nu e român omul care în viaţă

O dată măcar, într-un ceas minunat,

Pe sine privindu-se parcă în faţă
Lui Iancu Avram nu i s-a închinat.

Tu, Iancule sfânt, ne-ai purtat idealul
La Ţebea venim, fiii tăi te cinstesc,
Lui Iancu-nchinare, trăiască Ardealul,
Trăiască întregul popor românesc!,,

Mulțumim Grai Străbun, mulțumim Aurelian Șandor, mulțumim Mihai Fandel, mulțumiri Mariana Mateș!

Daniela Ciută

Lasati un comentariu