Zilele Culturale „Ștefan Ruha Istvan” au debutat cu două evenimente

• publicat la: 16 august 2021
Zilele Culturale „Ștefan Ruha Istvan” au debutat cu două evenimente

Luni, 16 august 2021, la Castelul Károlyi din municipiul Carei a debutat evenimentul ”Zilele Culturale Ștefan Ruha Istvan”, realizat cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la nașterea marelui violonist.  NIMIC pentru comemorarea a 70 de ani de la moartea scriitoarei careience Otilia Marchiș, secretara literară a lui Anatole France.

Începând cu ora 15.30 a avut loc inaugurarea Sălii „In Memoriam Ștefan Ruha István” și prezentarea machetei viitoarei statui a violonistului, realizată de artistul Lakatos Páll Sándor.

În cadul evenimentului au luat cuvântul Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, Ștefan Ruha, fiul regretatului artist, care puternic emoționat, a mulțumit tuturor celor implicați pentru aportul adus la realizarea sălii memoriale, respectiv domnul Tóth-Páll Miklós, președintele Asociației Culturale Ady Endre, care a prezentat detalii despre viitoarea statuie a violonistului, realizată de artistul Lakatos Páll Sándor.

Întrucât odată cu inaugurarea sălii „In Memoriam Ștefan Ruha István”, a mai fost deschisă încă o sală, în memoria pictoriței Lukácsovits Magda, Dragoș Georgescu, director executiv al Fundației Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și dr. Hágó Attila Nándor, șef secție la Muzeul Municipal Carei au transmis câteva cuvinte despre artistă și despre sala care a fost deschisă publicului.

După alocuțiuni, cei prezenți au vizitat cele două săli proaspăt amenajate, care îi așteaptă pe vizitatori spre a le prezenta două personalități culturale originare din Carei.

Prima zi de manifestări dedicate marelui Ștefan Ruha Istvan s-a încheiat cu un concert elegant susținut începând cu ora 17.00, la Biserica romano-catolică „Josephus Calasantius”, de către Line Ildikó – vioară, Bányai Miklós – violă, Kiss-Domonkos Judit – violoncel din Budapesta. Programul a cuprins fragmente din opere de Bach, Haydn, Schubert, Mozart, Beethoven. La final, publicul numeros a aplaudat minute bune, apreciind interpretarea impecabilă a artiștilor.

”Zilele Culturale Ștefan Ruha Istvan” vor continua marți, 17 august 2021, conform programului:

ora 10.00, Cimitirul reformat – Moment de reculegere, depunere de coroane

ora 11:30, Liceul Josephus Calasantius – Dezvelirea plăcii comemorative (eveniment organizat de Asociația Ady Endre Satu Mare)

ora 18.00, Castelul Károlyi din Carei Concert „IN MEMORIAM ȘTEFAN RUHA ISTVÁN”

 Deși în aceste zile se împlinesc 70 de ani de la trecerea în neființă a scriitoarei şi criticului  de artă Otilia Marchiș ce face parte din galeria personalităților culturale careiene, nu se organizează  NIMIC în memoria ei. Otilia Marchiș a făcut parte din cercurile intelectuale și artistice pariziene, cunoscându-i pe Rodin, Brâncuși, Claude Monet, Bourdelle și Anatole France, căruia îi devine secretară literară. Pentru Primăria Carei însă numele e prea românesc se pare.
.
Buletin de Carei

Lasati un comentariu