Comemorarea eroilor români la cimitirul din Urziceni în absența autorităților locale. VIDEO

• publicat la: 29 septembrie 2021
Comemorarea eroilor români la cimitirul din Urziceni în absența autorităților locale. VIDEO

Astăzi a avut loc la cimitrul din Urziceni comemorarea eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea patriei noastre. Acțiunea face parte din proiectul ”Comemorarea Eroilor Neamului”, inițiat de către conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații.

Comemorarea eroilor noștri e o datorie de onoare, o obligație morală față de cei care ne-au  asigurat  păstrarea integrității teritoriale și libertatea de a fi român.

Prezentarea acțiunii comemorative a aparținut col(r) Ștefan Coșarcă. La Urziceni sunt înhumați 20 de eroi români dintre care 6 sunt necunoscuți.

Activitatea de azi s-a derulat sub patronajul Instituției Prefectului Județului Satu Mare, FĂRĂ participarea reprezentanților autorităților locale din Urziceni, Consiliului Județean, Muzeului Județean, Direcției Județene pentru Cultură, unităților din sistemul de apărare națională, ordine publică, siguranță națională și din Ministerul de Justiție, asociațiilor civico patriotice Unirea 2009 Carei, ASTRA Carei și ai Asociațiilor de rezerviști militari din MAI, MapN și SRI.

Slujba de pomenire și parastasul au fost săvârșite de către preotul militar Silaghi după intonarea Imnului de Stat.

Au avut intervenții pr. Silaghi, consilierul Florian Găzdag din partea  Instituției Prefectului, Zamfir Danciu, directorul Direcției de Cultură, Valer Beșeni, vicepreședinte al CJ Satu Mare. Cel din urmă, reprezentant al partidului de conducere, nu s-a abținut la ceas de comemorare a eroilor români de la a face campanie la actul medical ce se vrea impus cu forța în această perioadă!

.

.

.

.

.
Inițial, acțiunea trebuia să aibă loc pe data de 17 septembrie, conform programului acceptat  de către Primăriile Urziceni și Ciumești. Primarul din Urziceni a declinat în ultimul moment acțiunea din 17 septembrie, probabil ocupat fiind cu congresul UDMR și Festivalul Strudli. La Ciumești, primarul nu doar că nu a dorit să colaboreze cu inițiatorii proiectului dar nici măcar nu este preocupat de întreținerea mormântului comun al eroilor români.

.

GALERIE FOTO

Glorie eternă eroilor români!

Obiectivele proiectului ”Comemorarea Eroilor Neamului”:
a) Conservarea mormintelor de război și asigurarea funcționării unui mecanism care să determine lucrări de întreținere periodice la mormintele de război și în zonele de protecție precum și atunci când sunt identificate degradări și distrugeri ale acestora;
b) Cultivarea în mentalul public, îndeosebi al tinerei generații, a datoriei civice și patriotice privind păstrarea memoriei înaintașilor noștri, cea a eroilor neamului ce și-au jerfit viața în slujba țării.
Ineditul și valoarea acestui Proiect unic în țară, conform informațiilor noastre, constă în faptul că activitățile de comemorare au loc efectiv la locurile de înhumare ale militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale: la margine de drum, în cimitire, în țințirime, în păduri sau pe vârf de deal.
În acest mod, venind efectiv la mormintele eroilor, militarii în rezervă și activi, autoritățile și instituțiile județene și locale, asociațiile civico-patriotice își arătă respectul și recunoștința față de soldatul și ofițerul român, cunoscut sau necunoscut, ce au dat dovada sacrificiului suprem în cele două războaie mondiale, pe pământul patriei, pentru ca noi românii să trăim azi într-o Românie mare și liberă.
Este un gest profund, moral, de recunoștință, asemenea celui pe care fiecare dintre noi îl facem de Luminații părinților și bunicilor nostri trecuți la cele veșnice, atunci când le îngrijim locurile de veci, le aducem o coroană, flori și aprindem o lumânare la mormântul lor.
Activitățile din Proiect au suport legal și sunt astfel planificate încât să aibe loc doar în zile lucrătoare și fără să se suprapună cu cele stabilite prin lege, de Ziua Eroilor, Ziua Forțelor Armate sau cu ocazia Zilei Naționale.
Până în acest moment s-a implementat Programul oficial de activități de comemorare a eroilor la 14 locuri de înhumare, din 8 UAT-uri.
Viitoarele activități vor avea loc în data de 19 octombrie la Socond și în 21 octombrie  la Viile Satu Mare.

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu