Emisiune dedicată Eroului Național Avram Iancu la TVR

• publicat la: 26 septembrie 2021
Emisiune dedicată Eroului Național Avram Iancu la TVR

Duminică, 26 septembrie 2021, postul național principal de televiziune, TVR, a dedicat o emisiune Eroului Național Avram Iancu. Realizator a fost Gheorghiţa Nicolae şi echipa ei prezentă la Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia.

În program au evoluat  mari interpreți ai cântecului popular Mariana Anghel, Dumitru Furdui Iancu, Gheorghe Roşoga, părintele Doru Gheaja.

Avram Iancu a fost întruchipat de istoricul Constantin Inel.

Momente din emisiune găsiţi online http://bit.ly/TezaurFolcloricTVR1

https://www.youtube.com/watch?v=ts11Vk8eh40

Avram Iancu a fost eroul revoluției din 1848-1849 atunci când a oprit cucerirea templului românesc Munții Apuseni de către armatele maghiare conduse de maiorul Hatvani. Românii au ieșit cu toții pentru a-și apăra pământul strămoșesc.

La data de 6 mai 1849 a început Bătălia de la Abrud, bătălie în care trupele maghiare conduse de maiorul Hatvani sunt înfrânte de către moții conduși de Avram Iancu.

La această confruntare s-a ajuns deoarece în primăvara anului 1849, ameninţat de spectrul invaziei trupelor ţariste, guvernul maghiar dorea lichidarea rapidă a rezistenţei românilor din Transilvania și astfel începând cu luna aprilie au pornit asediul asupra cetăţii din Alba Iulia, cetate care pe lângă cea a Devei, dar și a Timișoarei, continua să reziste trupelor maghiare.

Foarte curând a devenit evident faptul că atâta timp cât Munţii Apuseni sunt controlaţi de români, asediul cetăţii Alba Iulia este inutil, deoarece un mare număr de soldați maghiari vor fi blocați în această zonă. Ca urmare, pentru degajarea forţelor militare necesare la asediul cetății de la Alba Iulia, guvernul maghiar a dispus ca rezistenţa românilor din Munţii Apuseni să fie lichidată prin orice mijloace.

Astfel că, la data de 6 mai 1849, o importantă forţă militară maghiară condusă de maiorul Imre Hatvani, a atacat prin surprindere oraşul Abrud, dar va suferi o gravă înfrângere în fața moților conduși de Avram Iancu, însăși maiorul Hatvani reuşind să scape cu viaţă doar prin fugă și însoţit doar de câţiva din oamenii săi. După pierderea bătăliei, comandantul maghiar Hatvani a promis că va reveni în oraș pentru a se răzbuna și de aceea el se va deplasa în oraşul Brad unde va începe imediat pregătirile pentru o nouă luptă împotriva românilor. Numai că și cea de-a doua bătălie de la Abrud desfășurată între 18-19 mai 1849 s-a terminat tot cu înfrângerea trupelor maghiare, trupe care au fost nevoite din nou să abandoneze oraşul. După această a doua luptă pericolul ocupării centrului Munţilor Apuseni de către maghiari a fost pe moment înlăturat, însă românii au pierdut câţiva conducători de valoare, printre care pe prefectul Petru Dobra, ce a fost ucis de maghiari la Abrud şi pe prefectul Ioan Buteanu, capturat şi dus la maiorul Hatvani, care l-a spânzurat, pentru a se răzbuna pentru înfrângerea suferită în fața românilor.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu