Lupta împotriva abandonului școlar dusă de Asociația Acces La Viitor

• publicat la: 21 septembrie 2021
Lupta împotriva abandonului școlar dusă de Asociația Acces La Viitor

Asociația Acces La Viitor, alături de partenerii proiectului: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare și Shopping City Satu Mare, organizează #acces2edu – prima  ediție – 2021.

 

#acces2edu – este un program de informare și responsabilizare socială care urmărește promovarea educației în rândul tuturor școlarilor și reducerea fenomenului de abandon școlar, orientându-și acțiunile spre comunicare, prevenire și ajutorarea copiilor aflați în situații de risc, oferindu-le acestora un suport în plus în susținerea finalizării studiilor și integrarea în societate. Școala intră pe drum cu prioritate și o aducem în prim plan atât pentru elevi cât și pentru comunitate. Totodată facem echipă comună cu toți cei care vor o lume în care toți copiii să își dorească să meargă la școală!

Toate școlile din județul Satu Mare intră în linie dreaptă în acțiunea de prevenire a abandonului școlar dar zece dintre ele primesc sprijinul nostru și al întregii comunități. Acestea sunt: Școlile Gimnaziale ”Vasile Lucaciu” – Apa,  ”Viorel Sălăgean” – Beltiug, ”Wesselenyi” Hodod, cele din Andrid, Botiz, Halmeu, Pir, Săuca, Tășnad și Școala Profesională ”George Coșbuc” Medieșu Aurit.

Unul dintre obiectivele proiectului este acela de a face școala mai atractivă pentru elevi, așa încât vrem să aducem la clasă, în cadrul orelor de consigliere și orientare, un program motivațional și educațional intitulat #go2school, realizat de Diana Zazula, psiholog și expert în resurse umane, voluntar în cadrul Asociației Acces La Viitor. Totodată, pentru a fi și mai aproape de școlari, acest program va fi derulat și în online, pe pagina de Facebook a Asociației Acces La Viitor. Această activitate le va permite elevilor să-și consolideze încrederea în ei, oferindu-le oportunitatea de a-și găsi motivația pentru studiu, de a-și depăși limitele, și au ca scop diminuarea ratei absenteismului și abandonului școlar.

Al doilea obiectiv este să creăm o punte de legătură cu copiii aflați într-o situație de risc în ceea ce privește școala și să le oferim sprijinul nostru și al întregii comunități, încurajându-i să își continue studiile, oferindu-le o bicicletă ca suport suplimentar care să-i motiveze să obțină rezultate mai bune la învățătură și totodată sentimentul de apartenență. În acest scop, aducem toată comunitatea alături de noi și vrem să-i mobilizăm într-o acțiune de solidaritate comună pentru pedalat, intitulată #bike4edu și #all4bike1.000 de km adunați reprezintă o bicicletă ce va fi donată unei școli beneficiare din proiect iar ținta noastră este să putem oferi minim 10 biciclete pentru cele 10 școli incluse pe listă ca fiind beneficiare. În activitatea de pedalat dorim să implicăm și elevii pentru a combate posibilele prejudecăți și să le ofere o deschidere mai mare și empatie față de posibilii beneficiari.

Startul campaniei va avea loc vineri, 24 septembrie 2021, de la ora 14.00 la Shopping City Satu Mare când, alături de parteneri, sponsori și publicul doritor, pedalăm pentru educație. Adunăm kilometri pe bicicletele statice, una dintre ele va rămâne permanent în această locație până la finalul proiectului, care va fi în 3 iunie 2022.

ZES Zollner Electronic și Romica TIE Group s-au alăturat acestui demers și vin cu echipa proprie de participanți, angajații acestor firme, pentru a pedala pentru educație și pentru a ajunge cât mai repede la ținta propusă, cei 1.000 de km puși în joc pentru o bicicletă ce va fi donată unei școli beneficiare.

5 … 10 … 100 … de noi toți depinde la câți copii ajungem!

Vă solicităm și dumneavoastră să vă alăturați acestei inițiative și să ne promovați cauza, pentru că abandonul școlar nu înseamnă doar un copil ieșit din sistemul educațional ci efectul pe care îl creează ne afectează pe toți și se reflectă asupra întregii comunității.

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag la eveniment!

Otilia Matioc

0742 607 994

Acces La Viitor

Lasati un comentariu