Spectacolul „Niște zile ciudate”, prezentat de artiștii orădeni la Carei

• publicat la: 23 septembrie 2021
Spectacolul „Niște zile ciudate”, prezentat de artiștii orădeni la Carei

Miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 19.00, la Teatrul Municipal Carei a avut loc spectacolul Niște Zile Ciudate, de Elise Wilk, în regia lui Rareș Budileanu, avându-i în distribuție pe actorii orădeni Giorgiana Coman; David Constantinescu; George Dometi, Eugen Neag, Alina Leonte și Denisa Vlad.

Înaintea spectacolului, în foaierul teatrului a avut loc o videoproiecție cu „mărturii” ale adolescenților, material realizat în urma workshopurilor de actorie pentru adolescenți, organizate de trainerul Adrian Ștefănuți la Centrul Cultural Carei. La atelierele de actorie au participat adolescenți careieni, printre care și membrii ai trupei careiene M.E.E.M. Participanții la atelierul de actorie au fost: Bene Giulia, Bumb Alex, Ciontoș Martina, Dallos Teodora, Gorgan Iasmina, Graz Denisa, Hamza Adelin, Indre Anghel, Pașca Medeea, Sabău Adrian.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Invizibili”. Prin intermediul acestuia, realizatorii și-au propus să aducă în prim plan vulnerabilitățile adolescenților, printr-un spectacol de teatru care a avut ca punct de pornire poveștile lor. Scopul spectacolului a fost acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, cele mai frecvent întâlnite de specialiști în ședințele de terapie și consiliere: confuzia și temerile intime legate de identitatea de gen; neacceptarea propriei persoane și dezvoltarea complexelor de inferioritate; lipsa sentimentului de apartenență la grup și/sau familie; introversia și comunicarea fragmentară.

În prima etapă a proiectului, au fost intervievați adolescenți, prin intermediul unor formulare online care le-au asigurat anonimatul. Pornind de la răspunsurile lor, și de la documentările directe pe care le-au realizat partenerii noștri, dramaturgul Elise Wilk a creat un text dramatic ficționalizat, Niște zile ciudate.

Povestea Ianei și a lui Paul, precum și a celorlalte personaje care le influențează existența, a trezit multe emoții în sufletele spectatorilor careieni, mulți dintre aceștia, adolescenți. Reacțiile acestora de-a lungul reprezentației, precum și aplauzele de la final au fost foarte de sugestive.

După spectacol a avut loc o sesiune de Q&A extrem de constructivă, apreciată de spectatori, aducându-se în discuție principalele probleme abordate în spectacol, dar și situații similare din viața publicului. Psihologul Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea, Șerban Borda, președinte al Asociației Teatrul de Copii din Oradea, precum și actorii, extrem de binedispuși, au schimbat impresii cu publicul prezent la eveniment. Astfel, proiectul și-a atins scopul de a genera dialoguri deschise pe teme tabu, și sprijină adolescenții prin oferirea unor noi perspective asupra problemelor cu care se confruntă.

Aceasta a fost prima reprezentație din cadrul turneului de promovare a proiectului Invizibili, respectiv a spectacolului „Niște zile ciudate”. Zilele următoare publicul din Zalău, Cluj-Napoca, și Târgu Mureș va putea cunoaște interesanta poveste a adolescenților.

Proiectul „Invizibili” a fost realizat de Asociația Culturală Teatrul de Copii și Teatrul Regina Maria Oradea, ca partener principal, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și se desfășoară cu sprijinul partenerilor Centrul Cultural Carei, Asociației Pro Teatru Zalău, Asociației Incubator 13 și MiniReactor Cluj.

Lasati un comentariu