Atingeri nedorite

• publicat la: 16 februarie 2022
Atingeri nedorite

În perioada decembrie 2021 – mai 2022, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității desfășoară activități în cadrul campaniei naționale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor ,,ATINGERI NEDORITE”.

Obiectivul principal al acestei campanii îl constituie creșterea nivelului de informare al copiilor, părinților și publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui tip de abuz, respectiv creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale acestuia. Se pornește de la premisa că abuzul sexual conține certe elemente de abuz fizic și psihologic și reprezintă o categorie aparte de rele tratamente aplicate asupra minorului.

În acest context, polițiștii din structura prevenire s-au întâlnit cu tinerii din cadrul a două instituții de ocrotire a minorilor, respectiv Casa de Tip Familial ,,ANA” și Casa de Tip Familial ,,MARIA” din municipiul Satu Mare, cu copiii beneficiari ai serviciilor asigurate de către Centrul ,,ALTER EGO” Satu Mare, instituție aflată în subordinea DAS Satu Mare și cu elevii din ciclu primar și gimnazial  din 5 unități școlare din județul Satu Mare.

S-au urmărit, prin demersurile preventive  întreprinse în cadrul campaniei, informarea minorilor cu privire la recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, resursele pe care le au la dispoziție atât pentru a se informa, cât și pentru a primi consiliere specializată, dar și transmiterea unor mesaje preventive, explicații despre impactul psihologic asupra victimelor, precum și oferirea unor exemple de cazuri reale conciliate de Asociația TELEFONUL COPILULUI.

Adaptate particularităților de vârstă și individuale, materialele informative prezentate au avut rolul de a sublinia câteva recomandări preventive ale polițiștilor:

-Distincția dintre atingerile bune și rele, permise și nepermise – nimeni nu are voie să te atingă fără acordul tău;

-Tot ce se întâmplă copilului, trebuie comunicat unui părinte, adult în care are încredere –copilul trebuie să simtă mereu că poate vorbi cu părinții despre orice;

-Atunci când nu știe dacă un comportament este permis și trebuie să îl accepte, va cere ajutorul unui părinte sau adult de încredere;

-Victimele agresiunilor sexuale pot suna gratuit la numărul 116111 (Asociația Telefonul Copilului), pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro și pe platforma onlinehttps:www.116111.ro.

Pentru că și noi, reprezentanții Poliției Române, alături de părinți, cadre didactice  ne dorim ca minorii să fie în siguranță, oriunde s-ar afla și pentru că o prioritate a noastră o reprezintă prevenirea victimizării minorilor, sesizarea de urgență, la numărul 112, a unei bănuieli de comitere a unui abuz sexual reprezintă primul pas ce trebuie realizat. Încrederea în autorități, apelul la acestea sau la diferite organizații nonguvernamentale și nu dorința de a ne face singuri dreptate este cheia soluționării unor astfel de fapte penale.

Activități similare vor continua și în perioada următoare, cu adresabilitate părinților și publicului larg, mesajul reprezentând un apel la prevenire îndreptat și către adulții din jurul copiilor vulnerabili.

Lasati un comentariu