ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei la ceas aniversar

Se împlinesc astăzi 8 ani de la reactivarea activităților Despărțământului ASTRA Carei. Vineri, 26 septembrie 2014, în sala festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu, a avut loc Adunarea de reconstituire a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Despărţământul Carei, după 66 de ani de la desfiinţarea sa din 1948.
În Carei, Despărțământul ASTRA ia ființă în 12 iulie 1923, după numeroase încercări şi greutăţi create de fosta stăpânire austro-ungară. Primul preşedinte a fost preotul canonic Gheorghe Mureșan, secretar Octavian Câmpianu, casier Ludovic Vida, bibliotecar distinsul director-învățător Gheorghe Pteancu iar controlor directorul de bancă Albina Ariu Stupariu.
Au participat la adunarea din data de 26 septembrie 2014, prof.univ.dr. Dumitru Acu, Preşedintele Asociaţiunii ASTRA, ing.Paul Gruian, secretarul Asociaţiunii ASTRA, Felician Pop, directorul Centrului Judetean de Creatie, Liviu Marta, directorul Muzeului Judetean, Robert Laslo, dir.adj. al Bibliotecii Judetene, Aurel Pop, directorul editurii Citadela, consilieri locali, cadre didactice din localitate şi din împrejurimi, oameni de cultură, reprezentanţi ai satelor românești din jur si nu în ultimul rând, membrii Despărţământului ASTRA Carei. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat, al imnului ASTRA si al imnului despărţământului ASTRA Carei, “Limba românescă”, de către corul ASTRA Careiană (dirijor,prof.Mariana Vulcan) constituit la data de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.
Ne mândrim cu toți membrii, cu alesele personalități care au acceptat să fie membrii de onoare: academician Marius Porumb, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Părinte Episcop Iustin Sigheteanul de la Episcopia Maramureşului și Sătmarului, prof.univ. Ioan Condor, artistul Zoe Vida Porumb, membru al UAP.
În cei opt ani de la reluarea activității despărțământului, astriștii careieni au organizat numeroase manifestări care au culminat cu găzduirea timp de 3 zile a celei de-a 112-a Adunări Generale a ASTRA în anul 2017. A fost cea mai amplă manifestare culturală județeană. În cadrul acesteia s-a dezvelit bustul voievodului limbii române, Mihai Eminescu. Lucrările celei de-a 112-a Adunări Generale din anul 2017, s-au desfăşurat după protocolul de la înfiinţarea ASTRA din 1861.
Momente istorice la Carei în cadrul celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA
Bustul lui Eminescu la Carei, pe ultima brazdă de pământ românesc eliberat de Armata Română în 1944
Cuvântul PS Vigil Bercea la Adunarea Generală ASTRA Carei 13-15 octombrie 2017
Spectacol magistral al corului Voci Transilvane la Adunarea Generală ASTRA de la Carei
Expoziţie de costume populare în cadrul celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA de la Carei
ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei organizează an de an Festivalul de Datini și obiceiuri de Crăciun, comemorarea Eroului Național Avram Iancu, comemorarea eroilor căzuți pentru eliberarea patriei. De asemenea, au avut loc simpozioane, lansări de carte sau șezători cu participări din mediul academic și universitar. Niciodată nu a fost prezent un reprezentant al administrației locale, întocmai ca pe vremea ocupației din Transilvania.
Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român ASTRA s-a înfiinţat în anul 1861 la Sibiu, în scopul înfăptuirii solidarităţii organice a românilor prin cultură. Prima conducere a organizației a fost girată de președintele Andrei Şaguna, Mitropolitul Ardealului, vicepreședintele Timotei Cipariu și secretarul George Bariț. A fost asigurată în acest fel în conducerea ASTRA reprezentarea religiei ortodoxe şi a celei Greco-catolice deopotrivă.
După ani de muncă laborioasă a ASTREI (conferințe, editări de cărți, înființări de școli), Timotei Cipariu declara în 1867 următoarele: „Simțul național s-a deșteptat în toată românimea. Națiunea română a venit la cunoștința poziției care i se cuvinte între națiunile Europei; ea va face toți pașii cuveniți pentru a ocupa această pozițiune cu demnitate. Am început a ne elibera patria, am început a ne elibera limba.”
În ziua de 4 noiembrie 1928, în cadrul Adunării Generale de la Sanislău se va vota o nouă conducere alcătuită din președinte profesorul Aurel Coza, vicepreședinte prim-pretorul dr. Ioan Gherman, secretar profesorul Augustin Ossian, casier părintele Vasile Terdic, bibliotecar institutor Ioan Cleja.
“Pentru a lămuri activitatea în regiunea noastră a acestei societăți culturale, dăm loc aicea referatului harnicului director al Despărțământului ASTRA Carei, dl. Coza Aurel, director al Liceului “Vasile Lucaciu” din Carei: “Regiunea Carei fiind în trecut o parte integrantă a județului Satu-Mare, organizația de aici “ASTRA” punea în mișcare masele de la hotarele etnice, frământate de stăpânirea străină de atunci pentru a le abate din ogașa credințelor strămoșești. Sunt pomenite și azi marile manifestații și culturale și naționale de la Sanislău din 1901 și de la Tiream din 1891, care au lăsat urme adânci în sufletul populației acestui ținut, fiind tot atâtea reacții la actele de violență a stăpânirii cu tendințe de a ne călca în picioare drepturi ori a ne intra în biserici. Părintele Lucaciu era animatorul și organizatorul lor pe atunci, al cărui instinct de conservare îi indica prompt momentul ce pretindea o mișcare de mase, pentru a răspunde încercărilor stăpânitorilor de a ne abate din drumul tendințelor firești.
Noua conducere, timp de cinci ani, până la noua Adunare Generală ținută la Vezendiu în 17 iunie 1933 lucrează sistematic la refacerea legăturilor cu masele de la sate. Toamna și primăvara cutreieră satele în propagandă culturală, ținând conferințe, aranjând șezătoare, înființând biblioteci, iar iarna înființând școală țărănească și șezătoare culturale pentru intelectualii locali, cu program întocmit cu concursul intelectualilor, tineretului și al doamnelor din Reuniunea Femeilor. La aceste șezătoare a adus conferențiari dela Universitatea din Cluj, pe cei mai de seamă învățați ai noștri din Cluj, oferind intelectualilor de aici o adevărată hrană sufletească. Lumea românescă a și înțeles eforturile Despărțămânului Carei în acestă direcție.
Alegerea Careiului ca loc al desfăşurării celei de-a 112-a Adunări Generale a ASTRA a fost o cinste şi o onoare acordată oraşului având în vedere personalităţile marcante care au participat precum şi instituţiile din care fac parte. Doar administrația locală a lipsit cu desăvârșire, într-un gest de sfidare la adresa manifestării românești.
Astriştii careieni sunt mândri de înaintaşii lor, de exemplul oferit de aceştia în promovarea limbii, literaturii şi culturii române precum şi a spiritului de solidaritate a românilor dar şi a respectului faţă de celelalte naţiuni conlocuitoare aici la graniţa de nord-vest a României.
ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei