ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei la ceas aniversar

• publicat la: 26 septembrie 2022
ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei la ceas aniversar

Se împlinesc astăzi 8 ani de la reactivarea activităților Despărțământului ASTRA Carei.  Vineri, 26 septembrie 2014, în sala festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu, a avut loc  Adunarea de reconstituire a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Despărţământul Carei, după 66 de ani de la desfiinţarea sa din  1948.

În Carei,  Despărțământul  ASTRA  ia ființă în  12 iulie 1923, după numeroase  încercări şi greutăţi create de fosta  stăpânire austro-ungară.  Primul preşedinte a fost preotul canonic Gheorghe Mureșan,  secretar  Octavian Câmpianu,  casier  Ludovic Vida,  bibliotecar  distinsul director-învățător Gheorghe Pteancu iar  controlor  directorul de bancă Albina Ariu Stupariu.

Au participat la adunarea din data de 26 septembrie 2014, prof.univ.dr. Dumitru Acu, Preşedintele Asociaţiunii ASTRA, ing.Paul Gruian, secretarul Asociaţiunii ASTRA, Felician Pop, directorul Centrului Judetean de Creatie, Liviu Marta, directorul Muzeului Judetean, Robert Laslo, dir.adj. al Bibliotecii Judetene, Aurel Pop, directorul editurii Citadela, consilieri locali, cadre didactice din localitate şi din împrejurimi, oameni de cultură, reprezentanţi ai satelor românești din jur si  nu în ultimul rând, membrii  Despărţământului ASTRA Carei. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat, al imnului ASTRA si al imnului despărţământului ASTRA Carei, “Limba  românescă”, de către corul ASTRA Careiană (dirijor,prof.Mariana Vulcan) constituit  la data de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

ASTRA,Despărţământul Carei şi-a reluat activitatea

Ne mândrim cu toți membrii, cu alesele personalități care au acceptat să fie membrii de onoare:  academician Marius Porumb,  ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Părinte Episcop Iustin Sigheteanul de la Episcopia Maramureşului și Sătmarului, prof.univ. Ioan Condor, artistul Zoe Vida Porumb, membru al UAP.

ÎPS Andrei Andreicuţ, Părintele Mitropolit şi PS Iustin Sigheteanul au devenit Membrii de Onoare ai Despărţământului ASTRA Carei

În cei opt ani de la reluarea activității despărțământului, astriștii careieni au organizat numeroase manifestări care au culminat cu găzduirea timp de 3 zile a celei de-a 112-a Adunări Generale  a ASTRA în anul 2017.  A fost cea mai amplă manifestare culturală județeană. În cadrul acesteia s-a dezvelit bustul voievodului limbii române, Mihai Eminescu. Lucrările celei de-a 112-a Adunări Generale din anul 2017,  s-au desfăşurat după protocolul de la înfiinţarea ASTRA din 1861.

Momente istorice la Carei în cadrul celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA

Carei, 2017. Bine ai venit în casa noastră, Mihai Eminescu

Bustul lui Eminescu la Carei, pe ultima brazdă de pământ românesc eliberat de Armata Română în 1944

Cuvântul PS Vigil Bercea la Adunarea Generală ASTRA Carei 13-15 octombrie 2017

Spectacol magistral al corului Voci Transilvane la Adunarea Generală ASTRA de la Carei

Expoziţie de costume populare în cadrul celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA de la Carei

ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei organizează an de an Festivalul de Datini și obiceiuri de Crăciun, comemorarea Eroului Național Avram Iancu, comemorarea eroilor căzuți pentru eliberarea patriei. De asemenea, au avut loc simpozioane, lansări de carte sau șezători cu participări din mediul academic și universitar. Niciodată nu a fost prezent un reprezentant al administrației locale, întocmai ca pe vremea ocupației din Transilvania.

Asociaţiunea  Transilvană  pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român  ASTRA  s-a înfiinţat în anul 1861 la Sibiu, în scopul înfăptuirii solidarităţii organice a românilor prin cultură. Prima conducere a organizației a fost girată de președintele  Andrei Şaguna, Mitropolitul Ardealului, vicepreședintele  Timotei  Cipariu și secretarul George Bariț. A fost asigurată în acest fel  în  conducerea ASTRA   reprezentarea  religiei ortodoxe  şi  a celei  Greco-catolice deopotrivă.

După ani de muncă laborioasă a ASTREI (conferințe, editări de cărți, înființări de școli), Timotei Cipariu declara în 1867 următoarele: „Simțul național s-a deșteptat în toată românimea. Națiunea română a venit la cunoștința poziției care i se cuvinte între națiunile Europei; ea va face toți pașii cuveniți pentru a ocupa această pozițiune cu demnitate.  Am început a ne elibera patria, am început a ne elibera limba.”

În ziua de 4 noiembrie 1928, în cadrul Adunării Generale de la Sanislău se va vota o nouă conducere alcătuită din președinte profesorul Aurel Coza, vicepreședinte prim-pretorul dr. Ioan Gherman, secretar profesorul Augustin Ossian, casier părintele Vasile Terdic, bibliotecar institutor Ioan Cleja.

“Pentru a lămuri activitatea în regiunea noastră a acestei societăți culturale, dăm loc aicea referatului harnicului director al Despărțământului ASTRA Carei, dl. Coza Aurel, director al Liceului “Vasile Lucaciu” din Carei:  “Regiunea Carei fiind în trecut o parte integrantă a județului Satu-Mare, organizația de aici “ASTRA” punea în mișcare masele de la hotarele etnice, frământate de stăpânirea străină de atunci pentru a le abate din ogașa credințelor strămoșești. Sunt pomenite și azi marile manifestații și culturale și naționale de la Sanislău din 1901 și de la Tiream din 1891, care au lăsat urme adânci în sufletul populației acestui ținut, fiind tot atâtea reacții la actele de violență a stăpânirii cu tendințe de a ne călca în picioare drepturi ori a ne intra în biserici. Părintele Lucaciu era animatorul și organizatorul lor pe atunci, al cărui instinct de conservare îi indica prompt momentul ce pretindea o mișcare de mase, pentru a răspunde încercărilor stăpânitorilor de a ne abate din drumul tendințelor firești.

Noua conducere, timp de cinci ani, până la noua Adunare Generală ținută la Vezendiu în 17 iunie 1933 lucrează sistematic la refacerea legăturilor cu masele de la sate. Toamna și primăvara cutreieră satele în propagandă culturală, ținând conferințe, aranjând șezătoare, înființând biblioteci, iar iarna înființând școală țărănească și șezătoare culturale pentru intelectualii locali, cu program întocmit cu concursul intelectualilor, tineretului și al doamnelor din Reuniunea Femeilor. La aceste șezătoare a adus conferențiari dela Universitatea din Cluj, pe cei mai de seamă învățați ai noștri din Cluj, oferind intelectualilor de aici o adevărată hrană sufletească. Lumea românescă a și înțeles eforturile Despărțămânului Carei în acestă direcție.

Alegerea Careiului ca loc al desfăşurării celei de-a 112-a Adunări Generale  a ASTRA a fost o cinste şi o onoare acordată  oraşului având în vedere personalităţile  marcante care au participat precum şi instituţiile din care fac parte. Doar administrația locală a lipsit cu desăvârșire, într-un gest de sfidare la adresa manifestării românești.

Astriştii careieni sunt mândri de înaintaşii lor, de exemplul oferit de aceştia în promovarea limbii,  literaturii şi culturii române  precum şi a spiritului de solidaritate a românilor  dar şi a respectului faţă de celelalte naţiuni conlocuitoare  aici  la graniţa de nord-vest a României.

ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei

 

Lasati un comentariu