Comemorarea eroilor români la Ghenci. VIDEO

• publicat la: 8 septembrie 2022
Comemorarea eroilor români la Ghenci. VIDEO

Am participat astăzi la comemorarea eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea patriei noastre la Ghenci și Căuaș. Acțiunea face parte din proiectul ”Comemorarea Eroilor Neamului”, inițiat de către conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații.

Comemorarea eroilor noștri e o datorie de onoare, o obligație morală față de cei care ne-au asigurat  păstrarea integrității teritoriale și libertatea de a fi român.

Activitățile au reunit laolaltă reprezentanții autorităților locale din Căuaș și Terebești, ai Școlii Gimnaziale, Muzeului Județean,  unităților din sistemul de apărare națională, ordine publică, siguranță națională și din Ministerul de Justiție, asociațiilor civico patriotice Unirea 2009 Carei, ASTRA Carei, ai cultelor religioase ortodox și greco catolic și ai Asociațiilor de rezerviști militari din MAI, MapN și SRI.

A fost prezent primarul comunei Căuaș și Ghenci, Marius Roka, consilierul juridic din cadrul Instituției Prefectului, Florin Găzdag, asociațiile de rezerviști militari și civico-patriotice, alături de reprezentanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, instituțiilor de învățământ, culturale și cultelor religioase, reprezentanți ai Muzeului Județean.

GALERIE FOTO

Prezentarea acțiunii comemorative și a numelor celor ce își dorm somnul de veci la Ghenci a aparținut col(r) Ștefan Coșarcă după ce în prealabil a fost intonat Imnul Național. Frații români din Constanța, ilfov sau Argeș au fost alături de românii


.

Parastasul săvârșit în memoria celor aflați în mormântul comun de la Ghenci a fost  oficiat de un sobor de preoți din care au făcut parte pr.paroh Lucian Cociorva, pr.Silaghi și pr.Mircea Câcău.


.

Un grup de eleve de la școala din localuitate a prezentat un frumos moment omagial la adresa eroilor români.
.

A fost  prezentă și în acest an interpreta Angela Munteanu din Satu Mare.


Din păcate, toți vorbitorii s-au ferit să rostească faptul că ocupantul  acestor teritorii românești a fost Ungaria hortystă care a expulzat în toamna anului 1940 românii care nu renunțau la identitatea lor. Armata Română victorioasă în octombrie 1944 a permis românilor expulzați de ocupantul hortyst să se reîntoarcă la casele lor.

Glorie eternă eroilor români!

Obiectivele proiectului ”Comemorarea Eroilor Neamului”:

a) Conservarea mormintelor de război și asigurarea funcționării unui mecanism care să determine lucrări de întreținere periodice la mormintele de război și în zonele de protecție precum și atunci când sunt identificate degradări și distrugeri ale acestora;

b) Cultivarea în mentalul public, îndeosebi al tinerei generații, a datoriei civice și patriotice privind păstrarea memoriei înaintașilor noștri, cea a eroilor neamului ce și-au jerfit viața în slujba țării.

Ineditul și valoarea acestui Proiect unic în țară, conform informațiilor noastre, constă în faptul că activitățile de comemorare au loc efectiv la locurile de înhumare ale militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale: la margine de drum, în cimitire, în țințirime, în păduri sau pe vârf de deal.

În acest mod, venind efectiv la mormintele eroilor, militarii în rezervă și activi, autoritățile și instituțiile județene și locale, asociațiile civico-patriotice își arătă respectul și recunoștința față de soldatul și ofițerul român, cunoscut sau necunoscut, ce au dat dovada sacrificiului suprem în cele două războaie mondiale, pe pământul patriei, pentru ca noi românii să trăim azi într-o Românie mare și liberă.

Este un gest profund, moral, de recunoștință, asemenea celui pe care fiecare dintre noi îl facem de Luminații părinților și bunicilor nostri trecuți la cele veșnice, atunci când le îngrijim locurile de veci, le aducem o coroană, flori și aprindem o lumânare la mormântul lor.

Activitățile din Proiect au suport legal și sunt astfel planificate încât să aibă loc doar în zile lucrătoare și fără să se suprapună cu cele stabilite prin lege,  Ziua Eroilor, Ziua Forțelor Armate sau cu ocazia Zilei Naționale.

Până în acest moment s-a implementat Programul oficial de activități de comemorare a eroilor la 12 locuri de înhumare, din 6 UAT-uri.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu