Înălţarea Sfintei Cruci la Marna Nouă. VIDEO

• publicat la: 14 septembrie 2022
Înălţarea Sfintei Cruci la Marna  Nouă. VIDEO

Una dintre cele mai vechi şi mai importante sărbători creștine românești , Înălţarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor drept Ziua Crucii, este celebrată în fiecare an pe data de 14 septembrie.

La Marna Nouă, un sat românesc de lângă Carei, preotul paroh Călin Pop a săvârșit o slujbă specială dedicată acestei sărbători iar la final a miruit toți creștinii prezenți. S-a mers apoi în alai la  una dintre crucile din sat pentru a se aduce pomenire  celor care au ridicat Sfânta Cruce.

Fiecare dintre participanții la slujba de astăzi a primit în dar o tipăritură de mare valoare: Fenomenul Târgu-Ocna sau Închisoarea în care s-a dovedit că oamenii pot deveni sfinți.

Pe data de 14 septembrie creştinii  celebrează două evenimente importante, ambele legate de lemnul Sfintei Cruci, cea pe care a fost răstignit Isus Hristos: Aflarea Crucii şi înălţarea ei de către episcopul Macarie al Ierusalimului pe data de 14 septembrie 335, precum şi Aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, depusă ulterior în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Ca semn de cinstire a celor două evenimente, pe data de 14 septembrie a fiecărui an, în bisericile romanesti  are loc o ceremonie specială, prin care Sfânta Cruce este scoasă din Altar în mijlocul lăcaşurilor de cult, în timp ce enoriaşii rostesc la fiecare cerere a preotului „Doamne miluieşte” sau ,,Doamne Indură-te spre noi,,. După ce toţi credincioşii s-au închinat, pe rând, şi au sărutat Sfânta Cruce, preotul duce crucea pe iconostas, unde va rămâne până la odovania sărbătorii, ce are loc pe 21 septembrie.

GALERIE FOTO

Buletin de Carei

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu