Comemorarea eroilor români căzuți la Socond în luptele de eliberare a nordului Ardealului. VIDEO

• publicat la: 20 octombrie 2022
Comemorarea eroilor români căzuți la Socond în luptele de eliberare a nordului Ardealului. VIDEO

Caravana activităților din cadrul Programului ”Comemorarea eroilor neamului în județul Satu Mare”, coordonat de Instituția Prefectului Județul Satu Mare și aprobat de domnul prefect Radu Tiberiu Roca, derulat de asociațiile de rezerviști militari din MAI, MApN și SRI, în parteneriat cu UAT-uri din județ, a continuat, miercuri 19 octombrie, în comuna Socond.

Astfel, în curtea Bisericii Romano Catolice și la Ansamblul Monumental din Socond, în cimitirele din Soconzel și Cuța am comemorat și ne-am arătat recunoștința față 28 eroi militari români cunoscuți căzuți în luptele purtate în luna octombrie 1944.

La evenimentele comuna Socond au participat rezerviști militari din MAI, MApN și SRI, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Direcției Regionale de Informații Maramureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” al Județului Satu Mare, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare, Penitenciarului Satu Mare, Asociației Codrenii, cadre didactice, localnici și oficiali din comună.

Memoria celor 28 eroi români a fost cinstită și onorată prin prezența domnilor: Nicolae Cornea Mare – primarul comunei Socond; Florian Claudiu Găzdac – coordonatorul Programului din partea Instituției Prefectului Județul Satu Mare; Zamfir Danciu – directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare; Mihai Mocan – muzeograf la Muzeul Județean Satu Mare; col. Dafin Mureșan – șeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale; col. (r) Gheorghe Strâmb – primvicepreședinte al Filialei Satu Mare a ANCMRR din MAI; col. (r) Voicu Șichet – președintele Sucursalei Satu Mare a ACMRR din SRI, m.m.p. (r) Simion Chiș – vicepreședintele Filialei Satu Mare a ANCMRR din MApN, Ionel Costescu – președintele Asociației Codrenii și ing. Ioan Suciu – fiu al satului Cuța.

Parastasul de pomenire a eroilor  a fost oficiat de către preoții militari Mircea Alexandru Câcău de la Batalionul 52 Geniu Tisa și Florin Silaghi de la Penitenciarul Satu Mare împreună cu preoții parohi Dionisie Cosma (Socond), Ioan Buie (Cuța), Cornel Pop ( Soconzel), Gabriel Chereji (Pomi) și Cornel Blaga (Stâna).

Garda la cele patru morminte a fost asigurată de către militari din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare.

Protocolul, deja consacrat, a constat din: intonarea imnului național, oficierea serviciului religios de pomenire, luări de cuvânt, momente artistice susținute de elevii Școlii Gimnaziale din Socond și interpreta  Angela Munteanu, depuneri de coroane de flori și la final piesa ”Silenzio”.

Au luat cuvântul domnii: Nicolae Cornea Mare, Florian Claudiu Găzdac, Zamfir Danciu, Mihai Mocan, Ionel Costescu și Ioan Suciu.

Domnul col. (r) Gheorghe Strâmb a înmânat un ”Hrisov de mulțămire”, din partea celor trei asociații de rezerviști militari din județul Satu Mare, pentru primarul comunei Socond, domnul Nicolae Cornea.

În semn de recunoaștere a efortului în construcția Ansamblului Monumental de la Socond și al reabilitării mormântului sergentului Dionisie Bădiță din cimitirul satului Cuța, domnii col. (r) Voicu Șichet și col. (r) Gheorghe Strâmb au înmânat, din partea celor trei asociații de rezerviști militari, ”Hrisoave de apreciere” Asociației Codrenii și domnului părinte Gabriel Chereji (fost preot paroh în Cuța).

Au fost depuse coroane de flori din partea Consiliului Local și Primăriei Socond, din partea Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, unităților din sistemul național de ordine publică, apărare și siguranță națională, Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Muzeului Județean Satu Mare, asociațiilor de rezerviști militari din MApN, MAI, SRI și din partea Asociației Codrenii.

Următoarele evenimente din Program vor avea loc în data de 21 octombrie 2022, la 2 morminte de război din  Viile Satu Mare.

Col. (r) ing. Ștefan Coșarcă
.



Lasati un comentariu