Ziua Culturii Naționale marcată în avans la Carei

• publicat la: 13 ianuarie 2023
Ziua Culturii Naționale marcată în avans la Carei

Ziua Culturii Române a fost marcată la Carei printr-o serie de evenimente ce au debutat vineri, 13 ianuarie 2023. Astfel, în cursul dimineții au fost depuse coroane de flori la busturile lui Francisc Pall, Simion Bărnuțiu, Ștefan Ruha, Peter Karacsonyi și la statuia lui Otilia Marchiș, iar la sediul Bibliotecii municipale au fost deschise expozițiile de carte: „Eminescu – mărgăritarul literaturii române” și „Poveștile copilăriei din literatura română”.

Între orele 9 – 14, la Castelul Karolyi, a avut loc cea de a zecea ediție a Maratonului poeziei românești, organizat de Adrian Ștefănuți, în cadrul căruia au recitat poezii peste 250 de elevi de la instituțiile de învățământ din municipiul Carei, manifestare în cadrul căruia muzeograful Igna Mariu a susținut o prezentare biografică despre Mihai Eminescu.
De la ora 17,00, în sala de simpozioane a Castelului Karolyi, a avut loc spectacolul dedicat Zilei Culturii Române realizat de cursanții Centrului Cultural.
Au fost recitate poezii și fragmente de proză de către: Paul Ciobâncan, Lorena Babici, Matei Vandici, Nuna Teodora, Heinrich Marina, Pop Cristian, Meszaros Briana, Lobonț Gabriela, Crăciun Tania, Moca Patricia, Adrian Ștefănuți, iar momentele muzicale au fost asigurate de Lorena Babici și Taraful Ceatăra. Au luat cuvântul: Bogdan Georgescu, Nicoleta Latiș și Geta Vandici.
Cu această ocazie a fost deschisă expoziția cu genericul „Portrete ale unor mari gânditori români”.
.
.
.
.
.
.
Seria evenimentelor va continua duminică, 15 ianuarie, de la ora 12.30, la bustul lui Mihai Eminescu, unde va avea loc un scurt moment aniversar și depuneri de coroane în memoria poetului național și se va încheia luni, de la ora 10,00, la Castelul Karolyi, unde va avea loc o prelegere interactivă susținută de specialiști din cadrul Muzeului Județean Satu Mare – secția Carei, având ca subiect particularitățile vestimentare, muzicale și gastronomice ale oșenilor, codrenilor și moților.

Organizatorii mulțumesc tuturor celor ce au participat la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale și celor care au organizat în diferite locații evenimente dedicate acestei zile și poetului național Mihai Eminescu.

La Ziua Culturii Naționale nu a participat NIMENI din administrația locală, nici măcar directorul Direcției de învățământ. Nici în acest an Primăria Carei nu a alocat fonduri pentru ca de Ziua Culturii Naționale să asistăm la un spectacol susținut și de un ansamblu național așa cum se procedează la ziua culturii maghiare.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu