In Memoriam Marian Cozma, înjunghiat mortal acum 14 ani în Ungaria

• publicat la: 8 februarie 2023
In Memoriam Marian Cozma, înjunghiat mortal acum 14 ani în Ungaria

S-a întâmplat în 8 februarie 2009: A murit (asasinat, la Veszprém/Ungaria) handbalistul Marian Cozma, campion al României şi Ungariei la handbal masculin (n. 8 septembrie 1982, București).

Handbalistul român Marian Cozma, alintat de cunoscuţi „Păsărilă”, a fost înjunghiat mortal în Ungaria, la Veszprem. Durerea, pentru familie, prieteni, cei care l-au cunoscut şi îl apreciau, a rămas intactă. Nici nu ar fi putut fi altfel, când un destin este frânt brutal şi absurd. „Timpul nu îndulcește tristețea. Poate să spună asta cineva în necunostință de cauza.

Atunci când ți-e dor, n-ai ce să vezi!E mult mai rău. Durerea macină în interior. Îl visez des pe Marian”, spunea într-un interviu tatăl său, Petre Cozma. Pivotul naţionalei de handbal, Marian Cozma, a fost înjunghiat în inimă, într-un club din Ungaria de localnici de etnie rromă. Marian Cozma a murit la două ore de la incident. Handbalistul sărbătorea, alături de alţi prieteni, naşterea unui copil al unui coechipier de la echipa maghiară Vezsprem.

Din cele povestite de martorii aflaţi în local în momentul producerii incidentului, Marian Cozma şi coechipierii săi sărbătoareau la o masă, iar la o altă masă era un alt grup de localnici de etnie rromă. La un moment dat, între cele două grupuri s-a iscat un scandal.

Handbalistul român a fost înjunghiat în inimă. Unul dintre coechipierii lui Cozma a fost înjunghiat în rinichi, în timp ce celălalt handbalist a fost lovit la cap şi a fost diagnosticat cu grave traumatisme cranio-cerebrale .

Medicii au încercat mai bine de două ore să-l salveze pe handbalistul român, dar totul a fost în zadar. Marian Cozma a practicat la început handbal la clubul Dinamo București. Tatăl lui Marian, Petre, a fost cel care l-a îndrumat pe fiul său către acest sport, deoarece și el fusese handbalist. Cozma a debutat în echipa mare a celor de la Handbal Club Dinamo București în sezonul 2002-2003. A participat, alături de echipa bucureșteană, în Cupa EHF.

A evoluat la Dinamo până în anul 2006, timp în care a reușit să câștige campionatul României de handbal la finele sezonului 2004-2005. În 2006, Cozma s-a transferat în Ungaria, la KC Veszprém.La Veszprém, Cozma a avut din nou șansa să participe în Liga Campionilor a Federației Europene de Handbal, marcând 17 goluri în meciurile din sezonul 2006-2007. În 2008, Cozma a câștigat pentru prima oară titlul de campion al Ungariei cu formația sa. Tot în același an, el a reușit să câștige primul trofeu european din carieră: Cupa Cupelor EHF, după o finală în care KC Veszprém a învins formația germană Rhein-Neckar Löwen.

În anul 2009, Marian Cozma a fost selecționat de către antrenorul naționalei României de handbal, Aihan Ömer, la turneul final al Campionatului Mondial de Handbal din Croația. Din păcate pentru Cozma, el nu a fost folosit prea mult, fiind titular doar în meciul cu Australia, în celelalte meciuri evoluând foarte puțin. În momentul desfășurării Campionatului Mondial de Handbal, Cozma era cel mai înalt handbalist de la această competiție și chiar din lume, datorită înălțimii sale impresionante (2,10 m) el fiind poreclit de colegi „Păsărilă”.

Handbalistul era în tratative cu mai multe formații importante din Spania, vorbindu-se chiar de Barcelona, însă nu s-au realizat datorită decesului său tragic.

Când a fost înmormântat au venit peste 2.000 de oameni ca să-l mai vadă pentru ultima dată pe Marian Cozma.

Fie-i ţărâna uşoară!

Nicolae Uszkai

Lasati un comentariu