Verdict în Cazul Cozma: Închisoare pe viaţă pentru R.Sandor şi N.Gyozo

• publicat la: 23 iunie 2011
Verdict în Cazul Cozma: Închisoare pe viaţă pentru R.Sandor şi N.Gyozo

Judecătoria Veszprem a anunţat verdictul în Procesul Cozma: Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo au primit pedeapsa cu inchisoare pe viaţă, în timp ce Sztojka Ivan, 20 de ani închisoare, fără drept de eliberare mai devreme de 15 ani.

UPDATE 12:45 – După pronunţarea sentinţei, judecătorul Nemeth Balazs a continuat să prezinte motivaţia pentru dictarea acestor pedepse. Dacă la citirea sentinţei, inculpaţii şi rudele acestora au stat calmi, la motivaţia sentinţei, Ivan Szojka a acuzat o stare de leşin, fiind scos cu escortă din sală pentru a beneficia de îngrijiri medicale. La puţin timp, alţi doi inculpaţi, Pal Gabor şi Bihari Csaba au anunţat că se simt rău şi au nevoie de medic, astfel judecătorul Nemeth Balazs a decis să suspende temporar şedinţa, acordând o pauză de o oră.

UPDATE 12:30 – Petre Cozma, tatăl fostului handbalist Marian Cozma, a declarat că nicio sentinţă nu poate face dreptate în cazul uciderii fiului său şi a precizat că speră ca decizia tribunalului din Veszprem, care i-a condamnat pe viaţă pe doi dintre agresori, să rămână definitivă. „Am aflat decizia tribunalului din Veszprem, m-a sunat ambasadorul dimineaţă. E o decizie dreaptă, deşi dreptate nu se va putea face niciodată. Mai mult de atât nu se putea da însă. Sper ca această decizie să se transforme în una definitivă, deşi va fi recurs după recurs”, a declarat Petre Cozma pentru Mediafax.

UPDATE  11:05 – Judecătorul Nemeth Balazs a precizat că verdictul nu are caracter definitiv. Inculpaţii vor trebui să achite şi cheltuielile de judecată în valoare de 74,6 milioane de forinţi (200.000 de euro).
UPDATE 10:45 – Judecătorul Nemeth Balazs a anunţat că Nemeth Gyozo şi Raffael Sandor nu vor putea fi eliberaţi înainte de a ispăşi 30 de ani din pedeapsă. Pal Gabor a fost condamnat la 5 ani de închisoare (procuratura ceruse 8 ani), în timp ce Bihari Csaba la 4 ani, (procuratura ceruse 8 ani), pentru complicitate la omor. Pentru aceiaşi încadrare, Antalik Laszlo a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare (procuratura ceruse 7), în timp ce fosta concubină a lui R.Sandor, cea care conducea maşina, în momentul arestării la Graz, a primit 4 ani de închisoare (procuratura ceruse 7 ani).

Principalul inculpat din procesul Cozma, Raffael Sandor, cel care a recunoscut că l-a înjunghiat de doua ori pe handbalistul român, a acordat un ultim interviu înaintea pronunţării verdictului. El spune că acest caz are conotaţii politice şi că viitorul său este pecetluit.

“Nu aştept nimic bun de la ziua de astăzi când va fi anunţat verdictul. Acest caz a devenit unul politic. Oamenii influenţi sunt în spatele procurorilor şi solicită pedepse maxime pentru noi. Vor să fim exemple, ca să vadă toată Europa ce corectă e justiţia din Ungaria. Având în vedere că suntem la Judecătoria Veszprem şi victimele au fost handbalişti ai oraşului, soarta noastră pare pecetluită. Presiunea este uriaşă pe judecători

A fost o bătaie obişnuită de discotecă. Mai grav este că cineva a murit, şi acel cineva era un sportiv. Dacă muream eu, apărea o ştire de trei rânduri în ziar. Moartea lui Cozma ţine capul de afiş al televiziunilor şi ziarelor din Ungaria de mai bine de doi ani.

Nu au găsit arma crimei. Nu au găsit măcar un martor care să spună că a văzut un cuţit la unul dintre noi. Nu au găsit un martor care să spună că eu l-am înjunghiat pe Cozma. Astfel, au decis că toţi trei, Sztojka, Gyozo şi cu mine, ne facem vinovaţi pentru moartea lui Cozma şi rănirea lui Pesic şi Sesum. Acest lucru nu este adevărat. Eu l-am înjunghiat pe Cozma, doar eu trebuie să plătesc pentru asta. Gyozo era cu spatele, iar Sztojka nici măcar nu era pe stradă. La fel, Gyozo trebuie să răspundă pentru ce i s-a întâmplat lui Pesic, nu eu şi nici Sztojka. Am recunoscut ce am făcut, dar procurorii nu au schimbat nimic, solicită în continuare să fie pedepsiţi alţi doi oameni nevinovaţi pentru moartea lui Cozma. Eu n-am avut legătură cu Pesic, din contră, el ar trebui să răspundă în faţa legii fiindcă a spart o sticlă în capul meu şi m-a umplut de sânge. In depoziţia sa, el recunoaşte asta în scris. Procurorii n-au prezentat asta în proces, iar când au fost chestionaţi despre eveniment au răstălmăcit cuvintele sale şi au spus că m-a lovit cu sticla fiindcă aveam un cuţit în mână. Complet fals. Cuţitul l-am scos după aceea.

E clar, că suntem dezavantajaţi fiindcă suntem ţigani. Acum câţiva ani, fotbalistul Simon Tibor a fost omorât în bătaie de un poliţist, într-o discotecă. Poliţistul a scăpat cu o pedeapsă de trei ani de închisoare, mie, fiindcă sunt ţigan, mi se cere să fiu închis pe viaţă. Sunt pregătit să îmi petrec restul zilelor după gratii. Dacă voi primi o asemenea pedeapsă, voi putea fi eliberat doar după 30 de ani”, a mărturisit R.Sandor, într-un interviu acordat, aseară, televiziunii maghiare Hirtv.

Procesul privind pedepsirea vinovaţilor pentru moartea handbalistului Marian Cozma, înjunghiat mortal în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, a început în septembrie 2010, şapte persoane fiind puse sub acuzare pentru tentativă de omor, lovituri cauzatoare de moarte, ultraj şi complicitate la omor. În procesul Cozma au fost audiaţi peste 400 de martori, 30 de experţi, dosarul având 69 de volume şi peste 17.000 de pagini. Început în luna iunie 2010, procesul în care sunt puşi sub acuzare 27 de persoane pentru ultraj, care se desfăşoară tot la Veszprem, va continua şi în septembrie.
sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu