Unde este Obeliscul ridicat de Ministerul Apărării Naționale în 1985 la Valea Uzului?
Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului a luat ființă, în perioada 1926-1927, urmare a unei ample activități de centralizare a osemintelor eroilor descoperite pe Valea Uzului, efectuate de Societatea „Cultul Eroilor“ .
Potrivit unui Buletin informativ, întocmit de Legiunea de Jandarmi Ciuc, în anul 1934, în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului existau 1254 de cruci din lemn și patru din piatră, iar pe cruci existau înscrisurile următoare: „un erou român sau un erou german, un erou ungur” etc.
Poarta de acces în Cimitirul Internațional din Valea Uzului purta însemnele Societăţii Cultul Eroilor. În anul 1985 Ministerul Apărării Naționale al României a ridicat un obelisc în memoria tuturor eroilor înhumați în Cimitirul Internațional din Valea Uzului.
Obeliscul ,,Glorie Eroilor români,, ridicat de Ministerul Apărării Naționale în anul 1985 a fost dărâmat așa cum se distrug la Carei mormintele protopopilor care au luptat pentru drepturile românilor în perioada de ocupație austro-ungară.
De ce tace Ministerul Apărării Naționale? Nu merită cinstită memoria soldaților români căzuți în luptele de la Valea Uzului? Sunteți militari care ați jurat credință patriei sau slugi ale unor organizații obscure?
- Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor inițiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative și aproximativ 600 de însemne de căpătâi (cruci creștine cu însemne naționale ungare) atât pe suprafețele de teren în care, potrivit schițelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântați morți de război ungari, cât și pe cele pe care figurează morți de război de alte naționalități (români, austrieci, germani, ruși, italieni și sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naționalități, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir.
- Lucrările de restaurare menționate anterior au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanțate, așa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaților către Ministerul Apărării Naționale, din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuții ale unor persoane fizice, dar și din donații ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înștiințarea și consultarea părții române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu.
Totul s-a făcut în disprețul eroilor, al legilor României și al legilor internaționale privind protejarea operațională a comemorărilor de război. Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria” a semnalat, la momentul respectiv, atât Guvernului, cât și Parlamentului României, acest caz de devastare și maghiarizare a unui cimitir internațional.
Justiția din România acționează cumva doar împotriva neamului românesc și permite minorităților ceea ce refuză românilor? DOAR românii au nevoie de autorizații pentru cruci la căpătâiul militarilor ce s-au jertfit pentru apărarea țării?
Scenariul este identic cu cel aplicat în cazul urmașilor românilor expulzați și persecutați etnic în 1940. În timp ce indemnizațiile urmașilor românilor expulzați în 1040 sunt amânate la plată an de an, urmașii minoritarilor beneficiază constant de plăți ale indemnizațiilor.
Buletin de Carei
comentarii
Raspunsuri