Operațiunea Cruci pentru ostașii români căzuți în lupte

• publicat la: 7 iulie 2023
Operațiunea Cruci pentru ostașii români căzuți în lupte

Poporul român este creștin și după datina străbună pune cruci la fiecare mormânt. Trist este că mai există persoane care smulg crucile de la căpătâiul unor ostași căzuți în lupte doar pentru că ar fi români și se pare că deranjează unii minoritari ce se cred pe vremea fostelor imperii.

Sâmbătă, 8 iulie 2023, de la ora 14,00, românii creștini sunt chemați ca să redea demnitatea unui popor creștin care își apără eroii. Mihai Tîrnoveanu și frații români din jurul lui au pregătit 150 de cruci de lemn pe care să le repună la căpătâiul eroilor români din cimitirul unde își dorm somnul de veci.

Contează fiecare prezență. Societatea românească trebuie să apere ceea ce justiția băcăuană și guvernarea aservită unor interese străine au distrus cu bună știință: o parcelă de cimitir cu morminte de eroi români.

,,Fiecare zi, fiecare ceas care trece, fără ca Eroii Armatei Române să aibă însemne creștine de căpătâi la Valea Uzului este o gravă ofensă adusă jertfei lor! De aceea vom ridica pe locul în care ei si-au dat viața 150 Cruci din lemn!  Frăția Ortodoxă va veni cu toate utilajele necesare pentru instalarea crucilor în pământ. Am calculat totul, suntem pe deplin pregătiți, dar avem nevoie de ajutorul vostru, oameni buni. Prezența voastră la Valea Uzului, sâmbătă începând cu ora 14 este vitală. Cele 150 de cruci le vom ridica împreună, va fi nevoie de câteva ore bune de muncă. Muncă pentru eroi fraților, pentru demnitatea noastră de români creștini, în fond, pentru libertatea noastră de a ne afirma Istoria, identitatea, puterea legitimității noastre,, precizează Mihai Tîrnoveanu.

Cimitirul de la valea Uzului a fost profanat în anul 1994 atunci când crucile eroilor români au fost smulse iar obeliscul ridicat de Ministerul Apărării Naționale  în 1985 a fost distrus.

Presa vremii a relatat pe larg despre actul de profanare a mormintelor eroilor români din acest cimitir iar printre instituţiile media care a acordat atenţie acelui gest de o gravitate deosebit de mare se numără şi cotidianul Făclia de Cluj, care pe atunci apărea sub numele de Adevărul de Cluj.

În locul crucilor smulse și arse a fost instalat, cu finanțarea primăriei locale și a Ministerului Apărării al Republicii Ungare, fără aprobările și autorizațiile cerute în asemenea cazuri de către lege, un monument pe care s-a gravat inscripția ”Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară”.

Lucrările realizate de primăria Sânmărtin, județul Harghita, nu au respectat planurile inițiale ale necropolei din 1927, fiind de asemenea amplasate panouri informative cu numele unor morți de război maghiari, plăci comemorative și aproximativ 600 de însemne de căpătâi specific ungare atât pe suprafețele de teren în care, potrivit schițelor de arhivă, sunt înmormântați morți de război unguri, cât și pe cele pe care figurează morți de război de alte naționalități (români, austrieci, germani, ruși, italieni și sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naționalități, altele decât cea ungară, să nu se mai regăsească în cimitir.

Astfel, Cimitirul a fost deinternaționalizat, inclusiv deromânizat, cu bani de la Budapesta, fără avizul necesar din partea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și cu flagranta încălcare a prevederilor Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind regimul juridic al mormintelor ungare de război din România și al mormintelor române de război din Republica Ungară, semnat la București, la 6 martie 2008 și ratificat, pentru partea română, prin Legea nr. 300/2008.

Fapte de netolerat dar ignorate de instanțele din România.

Sâmbătă, 8 iulie 2023, de la ora 14,00, românii își vor apăra eroii, memoria lor!

Cum au fost distruse crucile de pe mormintele soldaţilor români din Valea Uzului în 1994

Lasati un comentariu