Inițiativă legislativă pentru declararea anului 2024 Anul Avram Iancu

• publicat la: 7 martie 2023
Inițiativă legislativă pentru declararea anului 2024 Anul Avram Iancu

Pentru ședința de Guvern din data de 9 martie 2023 există o propunere legislativă pentru instituirea anului 2024 ca Anul Avram Iancu. Inițiativa aparține deputatului PNL Florin-Claudiu Roman, împreună cu un grup de parlamentari PNL și  PSD.

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare instituirea anului 2024 ca Anul Avram Iancu, pentru aniversarea a 200 de ani de la nașterea revoluționarului Avram Iancu, declarat Erou Național.
De asemenea, se propune ca Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, să poată organiza sau sprijini logistic și material manifestări culturale, artistice sau educaționale dedicate celebrării vieții și activității lui Avram Iancu.
Totodată, aceste instituții publice pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor menționate în limita alocărilor bugetare aprobate.

Primul ministru a apreciat că promovarea inițiativei legislative poate conduce la influențe financiare asupra cheltuielilor bugetului de stat și în acest context a specificat că Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele, obligațiile bugetare și riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale.

Rămâne ca Parlamentul să se pronunțe asupra aprobării acestei inițiative legislative. Motivarea primului ministru este  un clișeu folosit atunci când este vorba de promovarea sau protejarea valorilor naționale, orice alte solicitări în beneficiul străinilor fiind aprobate instantaneu. Cel mai bun exemplu în acest sens fiind acordarea de indemnizații pentru urmașii minoritarilor nu și pentru urmașii românilor persecutați etnic în 1940.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu