Ziua Mondială fără tutun. Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!

• publicat la: 31 mai 2023
Ziua  Mondială fără tutun. Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!

Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și este totodată și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.

Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun.

În ce privește Uniunea Europeană: deși s-au observat progrese în reducerea fumatului în rândul populației, în anul 2020, unul din cinci adulți (19%) a fumat zilnic, și 29% dintre adolescenții și tinerii în vârstă de 15-24 ani fumează, și 10% dintre ei fumează zilnic.

Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor, precum și expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este îngrijorătoare. Vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție.

În România, conform datelor studiului ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) derulat în anul 2019 a reieșit o prevalență a debutului fumatului zilnic înainte de 13 ani de 5%. Conform datelor Eurostat, 2019, cea mai mare prevalență a fumatului zilnic este la grupa de vârstă 25-34 de ani.

Prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile cheie de control al răspândirii fumatului, în timp ce  limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine.

În acest an, prevenția consumului de tutun, are ca temă „Prevenirea consumului de țigări și a utilizării de dispozitive electronice (HEATS și ENDS) în rândul adolescenților”.

Scopul este informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări  și utilizarea  dispozitivelor electronicele (HEATS și ENDS) îl pot avea asupra sănătății.

Mesajele principale ale campaniei sunt:

  • E mult mai ușor să nu te-apuci decât să te lași de fumat!
  • Îndrăznește să spui NU, fumatului!
  • Vrei să te protejezi?  Nu începe să fumezi!
  • Nu toți care-ți sunt prieteni îți vor binele! Refuză țigara oferită de ”prieteni”!

Sloganul campaniei din 2023 “Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!” dorim să ajute adolescenții să conștientizeze importanța sănătății prin prevenirea consumului de tutun sub orice formă. Dragi tineri și adolescenți, întocmiți o listă: care sunt acele preocupări (lucruri plăcute, folositoare, sănătoase) care ați putea practica în loc să fumați! Căutați valori adevărate în viață, și cu siguranță le veți găsi.

 

Lasati un comentariu