Despre mutilarea monumentelor românești. Conferință de presă

• publicat la: 1 iulie 2023
Despre mutilarea monumentelor românești. Conferință de presă

Vineri, 30 iunie 2023, la ora 13,00, la Biblioteca Centrală Universitară ,, Lucian Blaga,, din Cluj Napoca a avut loc conferința de presă convocată pentru tragerea unui semnal de alarmă privind soarta monumentelor românești din orașele transilvane. Organizatori au fost Asociația românilor expulzați în 1940, filiala Carei, asociația Ars Transilvaniae România, ASTRA Carei și Cluj Napoca precum și societatea Avram Iancu. Moderator a fost ing.Daniela Ciută, președinte al Asociației românilor expulzați în 1940, filiala Carei și ASTRA Carei. Au participat reprezentanți ai mediului cultural, academic și ai societății civile, reprezentanți ai trusturilor media locale. Nu au lipsit Despărțămintele ASTRA din Codlea și Dej dar nici dr.Mihai Tîrnoveanu împreună cu români de la Calea Neamului.

Acad.Marius Porumb, prof.univ.dr.Mircea Popa, ing.Daniela Ciută, Emanuel Petram și Tiberiu Groza au luat poziție rând pe rând față de situația cu care ne confruntăm de câțiva ani încoace și anume asaltul asupra a tot ce este monument românesc din orașele transilvane.

 Sub pretextul unor lucrări de regenerare urbană derulate de administrațiile locale sau pur și simplu pentru că așa dorește un anume primar, monumentele românești sunt supuse  ,,plimbărilor,, dintr-un loc în altul sau flancării lor cu tot felul de construcții nevenite unor  monumente comemorative.

Atenție! Doar monumentele românești au fost vizate! Statuia lui Mihai Viteazul și a lui Mihai Eminescu din Oradea, statuia lui Avram Iancu de la Turda, grupul Școala ardeleană de la Cluj Napoca, statuile Mihai Eminescu și Lucian Blaga  de la Cluj Napoca, Monumentul Ostașului Român de la Carei, statuia Limbii Române de la Satu Mare sau Monumentul Recunoștinței tot de la Satu Mare.

Daniel Ciută a declarat în deschidere că asaltul asupra monumentelor românești a depășit cota de avarie, precizând că săptămâna trecută a fost adoptat un proiect de hotărâre prin care Monumentul Ostașului Român de la Carei, simbol al luptei de eliberare a românilor de sub ocupația Ungariei hortyste,  va fi supus unei acțiuni batjocoritoare  printr-un proiect de 5 milioane de euro, inițiat de primarul UDMR.

„Se dorește flancarea lui cu 16 plăci înalte de beton, 8 de fiecare parte, pe care se va scrijeli o istorie mistificată. Un exemplu în acest sens este…,, în 1940 Transilvania a revenit Ungariei,, de parcă Transilvania nu ar fi pământ românesc din veci de veci. Proiectul arhitectului Anton Dâmboianu și a sculptorului Gheza Vida este pus în pericol. Sunt vizate doar monumentele românești.

Astăzi, aici la Cluj, spunem AJUNGE! Stop asaltului asupra monumentelor românești! Nu mai dorim ca cineva să-și bată joc de simbolurile noastre naționale”, a menționat Daniela Ciută.





La rândul său, academicianul Marius Porumb a spus că proiectul propus de primăria Carei  pentru reamenajarea zonei în care se află Monumentul Ostașului Român va diminua importanța ansamblului. „Monumentul de la Carei este un obiectiv de importanță naționalã, fiind de categoria A, este un monument comemorativ. Data de 25 octombrie 1944 este un moment de maximă importanță pentru Istoria României, celebrat prin ansamblul monumental de la Carei. În memoriul de prezentare a proiectului se spune cã „monumental este dedicat: victimelor celui de-al doilea Război Mondial”, autorii uitând cã acesta marchează de fapt victoria Armatei Române!

Proiectul intitulat „Reamenajare Parc zona Monumentului Ostașului Român” este semnat de arh. Erika Tima și arh. Ștefan Paskucz, șef de proiect. Dacã analizãm atent proiectul, constatãm o aglomerare de elemente de arhitecturã în jurul Monumentului, care par sã-l înãbușe, diminuând importanța ansamblului. În spatele monumentului se propune „o zonă multifuncționalã pentru evenimente, jocuri publice, teatru, etc. Dorim sã subliniem cã un monument dedicat eroilor este un altar închinat celor cãzuți pentru țarã și pentru eliberarea teritoriilor cotropite, un loc de solemnitate, smerenie și recunoștințã. Considerãm cã amplasarea amfiteatrului în imediatã vecinãtate a monumentului este o împietate, ce trebuie regânditã și amplasatã în altã parte.

Ne întrebăm dacã autorii au realizat un proiect dedicat momentului istoric de la 25 octombrie 1944, moment de importanță majoră pentru istoria României, deoarece este perceptibilã o tendința de diminuare a valorii naționale a monumentului careian și amplasarea lui în zona de interes local. În acest sens credem cã este necesară implicarea și colaborarea cu Ministerul Culturii și evident a Ministerului Apãrãrii Naționale, în calitatea lor de inițiatori și ctitori în 1964, anul inaugurării sale.

Reputatul specialist în istoria artei a arătat că valoarea istorică, civică și patriotică a Monumentului Ostașului Român este de o importanțã excepțională pentru istoria națională și nu trebuie bagatelizat sau neutralizat.

„Considerăm că Proiectul intitulat Parc în zona Monumentului Ostașului Român de la Carei, ce vrea să dispună de importante fonduri europene (cinci milioane Euro), trebuie regândit. Este extrem de important ca proiectul să utilizeze fondurile judicios, contribuind la creșterea valorii artistice și culturale a complexului monumental fără a deturna sensul și semnificația, complexul monumental fiind închinat Armatei Române victorioase care a reîntregit România”, a spus academicianul Marius Porumb.

O intervenție deosebit de apreciată a avut și președintele ASTRA Cluj, prof.univ.dr.Mircea Popa.

Au rostit alocuțiuni și Emanuel Petran precum și președintele Societății Avram Iancu, Tiberiu Groza.



Publicul prezent a reacționat față de informările organizatorilor și exprimările au fost specifice fiecărei întruniri adică au existat și intervenții care nu făceau obiectul conferinței de presă.

Despre sacrilegiul de la valea Uzului a vorbit dr.Mihai Tîrnoveanu care a relatat că au fost scoase crucile românilor din cimitirul unde în 1994 au mai fost scoase 149 de cruci și un obelisc ridicat de MApN în 1985. Adică autoritățile statului român permit minoritarilor ca să distrugă cruci ale eroilor români precum și acel obelisc ridicat în 1985 dar nu permit românilor să pună cruci la căpătâiul celor care s-au jertfit  pentru apărarea patriei noastre! Mihai Tîrnoveanu a invitat toți românii să fie prezenți la cimitirul din valea Uzului  pe data de 9 iulie 2023, de la ora 18,00, pentru a ajuta la remontarea celor 149 de cruci scoase și arse pe un rug în anul 1994.

Toți cei prezenți au fost de comun acord privind faptul că tot ce se petrece la ora actuală cu statuile și simbolurile românești are girul autorităților statului de la toate nivelele. Uneori chiar a justiției. Autoritățile și organele competente nu au intervenit la Carei atunci când primarul a amplasat o statuie fără avize legale …mai mult, statul român a plătit pentru desantul de forțe de ordine aduse din toată țara pentru vizita președintei Ungariei pentru un eveniment de pe domeniul public cum a fost ceremonia de dezvelire a unui grup statuar fără avize legale. Pentru astfel de ilegalități nu s-a sesizat procuratura careiană care nu vrea să se afle autorul amenințării cu moartea la adresa unor români din Carei.

Au avut intervenții și președinții ASTRA Mircea Dragoș ( Codlea) și Radu Gavrilă (Dej), actorul Dorel Vișan, arh.Vitoc și Ioan Sima de la societatea Avram Iancu Cluj, acad.Ioan Pop și Vasile Dâncu de la Editura Școala Ardeleană, dl. Brudașcu, dl.Marius Hațegan.

Lipsa de reacție a autorităților, a parlamentarilor și politicienilor aflați în funcții decizionale denotă că servesc cu totul alte interese decât cele ale națiunii române și în consecință societatea civilă sprijinită de mediul academic și cultural va trebui să facă demersurile necesare pentru revenirea la normalitate adică la respectarea tuturor simbolurilor românești, fie ele statui, monumente sau plăci comemorative.

prof.Rodica Pop

 

 

Lasati un comentariu