Criză

• publicat la: 3 august 2023
Criză

Mă distrează românii care spun despre ceilalți români:

„Românii sunt needucați” sau

„Românii sunt leneși ” etc.

Este ca și cum ei nu sunt români si ei sunt în afara afirmației, ca un observator detașat. Brusc, ei sunt din altă nație și cuvintele lor împotriva românilor nu-i vizează și pe ei.

Ciudat, când merg într-un sistem care funcționează, în Germania, Franța sau Spania, românii nu sunt socotiți leneși sau proști.

Am fost managerul unei instituții 8 ani. Am avut împreună cu ceilalți 62 de colegi pe care îi conduceam rezultate remarcabile, premii naționale si internaționale etc.

Românii sunt inteligenți și dacă vor și sistemul le permite, buni profesioniști. Problema este sistemul impus de către cei care conduc eșaloanele superioare. Aceștia, pentru a avea controlul instituțiilor, nu au scopul de a face instituțiile să funcționeze organizat, fiindcă unde este organizare nu se poate fura.

Ori pun manageri care sunt obedienți din start, ori le plasează, celor care se dovedesc a nu fi, în coastă, niște angajați care nu muncesc și care devin exemplu negativ pentru toți, dar pe care îi protejează, pentru a avea control asupra managerului, care tebuind să lupte să facă ordine, devine nepopular.

Adică, degringolada în România, deși există legi, dar acestea nu se respectă, este dată de cei care conduc din eșaloanele superioare și care vor să aibă control asupra instituțiilor prin metode ilegale.

Iar angajații români buni, care văd că cei care nu muncesc sunt protejați de autorități prin justiție și prin oblăduirea lor chiar de către ele, autoritățile, normal, la un moment dat li se face lehamite în fața nedreptăților și încearcă să între în jocul acesta șmecheresc instituit de către autorități pentru a obține si ei privilegii.

Și așa se duc de râpă majoritatea instituțiilor, care devin în modul acesta nefuncționale. Nu pentru că nu pot fi funcționale, ci pentru că nu se vrea din start să fie funcționale. Iar când se întâmplă blasfemia să devină, managerul este executat fiindcă institutia devine exemplu de „se poate”, și in acest fel se vede că în o grămadă de alte instituții ” nu se poate”.

Ca dovadă, Teatrul pe care îl conduceam funcționa foarte bine dar autoritătile, folosindu-se de cei din instituție care nu munceau de loc, mi-au făcut 5 procese, care apoi s-au dovedit a fi înscenări, dar autoritățile i-au sprijinit și apoi, autoritățile m-au furat la evaluare, fapte dovedite în instanțe.

Deci scopul lor nu era ca Teatrul clujean să meargă bine, ci prin cei care mi-au intentat procese dovedite înscenări, să aibă control asupra instituției și să transmită tuturor că nu legea este importantă ci faptul că ei sunt șefi. Și cine nu face ca ei, ca mine să pățească!

Aici, întâmplător, cei care au făcut asta se numesc Vakar și Tișe, dar rețeta este aceiași la toate nivelurile. De ce credeți că funcționează lucrurile atât de prost în România?

Este o criză organizațională la nivel macro. Dar ei pot fura în acest context și numai asta îi interesează!

Emanuel Petran

Lasati un comentariu