La Carei s-au comemorat victimele Dictatului de la Viena. VIDEO

• publicat la: 30 august 2023
La Carei s-au comemorat victimele Dictatului de la Viena. VIDEO

An de an se comemorează la Carei victimele Dictatului de la Viena. Și în acest an ne-am adunat în fața Monumentului comemorativ al românilor refugiați și expulzați în 1940, persecutați pe criterii etnice ca urmare a Dictatului de la Viena. Urmașii românilor din zona Carei dar nu numai, care au suferit atrocități greu de imaginat după instalarea administrației hortyste în nordul Ardealului, au venit să spună o rugăciune  în memoria lor, să verse  o lacrimă și să își exprime credința pentru neamul românesc, pentru patria mamă.

După intonarea Imnului de Stat și a Imnului Refugiaților de către corul seniorilor de la CARP Satu Mare a fost săvârșit  un parastas în memoria victimelor Dictatului de  la Viena  de către părintele protopop greco-catolic Lucian Cociorva și de către preotul ortodox Gheorghe Sorian.

.

.

.

.

Alături de urmașii refugiaților din Carei, Marna Nouă, Lucăceni, Scărișoara Nouă, Ianculești, Horea și Satu Mare au fost prezente Asociații cultural patriotice: Unirea 2009, ASTRA Despărțământul Aurel Coza, Rezervistul Militar, societatea Avram Iancu filiala Carei.

Instituția Prefectului Satu Mare a transmis un mesaj care a fost citit de către consilierul Florin Mureșan.

A rostit  o alocuțiune și deputatul liberal Adrian Cozma, implicat din ce  în ce mai mult în problemele cu care se confruntă românii din județul Satu Mare, singurul politician care a participat la comemorarea victimelor Dictatului de la Viena.

„Suntem exact aşa cum trebuie să fim: cu respect faţă de toate etniile. Vreau să cred că trăim în pace, vreau să cred că avem respect unii faţă de alţii, dar până la atingerea valorilor şi ofensa pe care unii o aduc însemnelor naţionale. Până acolo putem fi prieteni, buni prieteni şi ne respectăm. Dar să nu se atingă nimeni de valorile naţionale, de însemnele naţionale, pentru că atunci va trebui să spunem lucrurilor pe nume. Şi o vom face, ori de câte ori va fi cazul. Eu promovez şi vreau respect. Respect din partea tuturor. Iar autorităţile locale nu trebuie să uite că ei, în demnitatea pe care o au, reprezintă România, reprezintă localitatea, reprezintă românii din acea localitate, care i-au pus în frunte, care plătesc taxe şi impozite pentru ca ei să fie acolo vremelnic, în poziţiile pe care le au vremelnic”, a precizat deputatul PNL Adrian Cozma.


.

Din partea Asociației românilor refugiați și expulzați au rostit alocuțiuni Daniela Ciută, președinta filialei Carei și Eugenia Sabău, președintele interimar al asociației județene.

„Fiecare neam are datoria de a-şi cinsti eroii. Din păcate, nu toţi conducătorii sunt cei potriviţi. Nu toţi cei aleşi de popor sunt întotdeauna persoane potrivite şi atunci societatea civilă este cea care trebuie să reacţioneze. Noi suntem în această situaţie. Datorită faptului că autorităţile nu vor să cinstească istoria noastră. Noi, asociaţiile de români ne organizăm şi aducem un pios omagiu înaintaşilor noştri, părinţilor şi bunicilor noştri”, a declarat ing. Daniela Ciută.


.

.

Toate asociațiile amintite au depus coroane de flori la singurul monument comemorativ din țară dedicat victimelor Dictatului de la Viena. Corul sătmărean dirijat de Renata Istoan a asigurat fondul muzical.

Au urmat momente emoționante, momente muzicale asigurate de români cu alese sentimente patriotice. Balada satului Scărișoara nouă a fost redată de surorile Miruna și Melisa Stan.


Moațele din Marna  Nouă și corul seniorilor CARP Satu Mare au prezentat un mănunchi de cântece patriotice.


.

.

.

Evenimentul comemorativ s-a încheiat cu o agapă frăţească, tot în curtea bisericii, unde au fost invitaţi toţi cei prezenţi.

Contrat celor vehiculate într-o anumită parte a presei județene, comemorarea victimelor Dictatului de la Viena din 30 august 1940, are loc an de an la Carei și nu doar din acest an. A devenit deja  o tradiție ca an de an să ne comemorăm părinții și bunicii și nu e  o acțiune  în contrapartidă cum se insinuează  în presa maghiară.

Asociația românilor refugiați și expulzați pe criterii etnice, filiala Carei

 

 

 

 

Lasati un comentariu