Teste gratuite la Carei pentru depistarea cancerului de col uterin

• publicat la: 9 august 2023
Teste gratuite la Carei pentru depistarea cancerului de col uterin

În zilele de 21,22 și 23 august 2023, femeile se pot programa pentru un test gratuit Babeș-Papanicolau sau HPV la Centrul Social din Carei, str.Progresului nr.22. Nu  la Policlinică sau Spitalul Municipal ci la Centrul Social din cadrul Primăriei Carei.

Testele sunt gratuite. 

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca  a demarat si în acest an, campania de testare gratuită pentru HPV si Babes-Papanicolau. Aceste testări se vor efectua de către personal medical specializat pentru prevenirea si depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Condiţii de testare:

Testul Babeş-Papanicolau se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani ● Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani ● Sunt eligibile doar femeile cu uterul prezent, fără istoric de histerectomie totală ● Nu sunt eligibile femeile cu diagnostic confirmat de cancer de col uterin ● Nu sunt eligibile femeile care au mai beneficiat de un test gratuit de screening al cancerului de col uterin în ultimii 5 ani, în cadrul programului ● Pot participa femeile asigurate sau neasigurate, fără bilet de trimitere, doar cu buletin/ CI care atestă vârsta și domiciliul în Regiunea Nord-Vest (județele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud).

Toate testele efectuate vor fi prelucrate la Laboratorul Central Regional de citologie/ HPV de referință al IOCN, având o calitate asigurată și controlată prin utilizarea unei aparaturi de performanță de ultimă oră nou achiziționată în cadrul proiectului, sub directa supraveghere a unui colectiv verificat de experți citologi/ medici de laborator/ biologi/ tehnicieni. Acestea se realizează în cadrul proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II – Regiunea Nord Vest”, Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 și este implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, singurul institut care promovează screening-ul cancerului de mai bine de 20 ani.

Lasati un comentariu