Pataki se laudă cu achiziția de zeci de microbuze electrice pentru elevi. În satele românești dispar școlile

• publicat la: 12 septembrie 2023
Pataki se laudă cu achiziția de zeci de microbuze electrice pentru elevi. În satele românești dispar școlile

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a semnat astăzi la București contractul de finanțare pentru achiziția a 27 de microbuze electrice pentru elevii din județul Satu Mare. Proiectul câștigat de Consiliul Județean Satu Mare este în valoare de 35,9 milioane de lei și este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Dacă urmărim lista localităților care vor beneficia de mijloace de transport vom remarca că sunt cu preponderență sate românești. Adică în majoritatea satelor românești s-au desființat școlile iar copiii trebuie să facă naveta în comunele apropiate. La Ianculești s-a demolat școala ca nu cumva să se mai redeschidă vreodată iar copiii fac naveta la Carei până și la grădiniță. Și la Marna Nouă s-a închis școala iar copiii merg fie la Sanislău fie la Carei. Nu aceași situație e în cazul satelor locuite de minoritari și unde funcționează clase câțiva elevi.

Pentru Pataki e importantă achiziția de zeci de milioane de lei a mijloacelor de transport  nu asigurarea de condiții pentru evitarea navetei.

“Această nouă investiție va fi extrem de utilă pentru comunele din județul Satu Mare și va asigura un acces facil la educație pentru mii de copii din județ, în condițiile în care mulți elevi din mediul rural sunt nevoiți să parcurgă distanțe lungi până la unitățile de învățământ și dispun de puține variante de transport. Totodată, actualele microbuze școlare sunt vechi și uzate, iar schimbarea flotei de transport este în aceste condiții absolut necesară”, a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.

Beneficiarii acestei investiții vor fi copiii de vârstă școlară din 27 de comune ale județului Satu Mare: Medieșu Aurit, Bătarci, Bixad, Lazuri, Moftin, Orașu Nou, Pișcolt, Supur, Tarna Mare, Viile Satu Mare, Andrid, Craidorolț, Culciu, Socond, Vama, Acâș, Apa, Beltiug, Căuaș, Cehal, Dorolț, Săcășeni, Săuca, Tiream, Turț, Turulung, Vetiș.

Contractul de finanțare a fost semnat în prezența premierului Marcel Ciolacu, a ministrului educației, Ligia Deca, și ministrului dezvoltării, Adrian Veștea.

Câți dintre cei trei miniștri știu care e situația în teritoriu…pe frontiera de nord-vest? Sau dacă e ordin…se execută.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu