Academicianul Marius Porumb aniversat la Cluj Napoca

• publicat la: 1 noiembrie 2023
Academicianul Marius Porumb aniversat la Cluj Napoca

Academia Română filiala Cluj și Institutul de arheologie și istoria artei Cluj Napoca anunță  pentru data de 2 noiembrie 2023, ora 12,00,  un simpozion omagial și expoziție ,, Sub semnul Artei,, la sediul Bibliotecii Academiei Române.

Academicianul clujean Marius Porumb a împlinit recent frumoasa vârstă de 80 de ani, prilej cu care se organizează acest simpozion.

Academicianul Marius PORUMB este Istoric de artă, Directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei, Academia Română, Filiala Cluj−Napoca.

S−a născut la 9 octombrie 1943 în localitatea Grozești−Lăpușna, Republica Moldova. A urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș−Bolyai“ din Cluj−Napoca (1961−1966). În anul 1973 devine doctor în istorie, specialitatea istoria artei, cu o teză elaborată sub coordonarea acad. Virgil Vătășianu, „Icoane românești din Transilvania (sec. XV−XVIII)”. A urmat specializări în domeniul civilizației și culturii bizantine la Ravenna, Italia (1971) și la Bari (1977, 1978, 1980, 1981, 1984).

În perioada 1966−1990 a fost cercetător științific la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj−Napoca. Începând cu anul 1992 este director al Institutului de Arheologie și Istoria Artei, Cluj−Napoca. În perioada 1984−1985 a susținut cursuri postuniversitare la invitația Academiei de Arte București. Din anul 1990 este profesor și conducător științific de doctorat în specialitatea istoria artei al Universității „Babeș−Bolyai“ din Cluj−Napoca.

Este coordonatorul principal al monumentalei lucrări ARTA din România, lansată în anul 2019 la Academia Română și prin bunăvoința domniei sale, și la Carei, de Ziua Armatei, în același an.

Ampla lucrare, cuprinde materiale ale celor mai importanți cercetători ai domeniului, ce fac parte din elita istoriei și criticii de artă din România și este o remarcabilă realizare, cuprinzând în cele două volume peste 1500 pagini de text și peste 2100 fotografii color, numeroase desene, planuri, gravuri și fotografii istorice. Bogatul material ilustrează un excepțional tezaur artistic al României, cu numeroase aspecte ale realizărilor și performanțelor artistice, documentate de cercetările din ultimele decenii, fenomenul artistic românesc remarcându-se printr-o superbă originalitate și o permanentă conexiune cu lumea europeană.

Activitatea academicianului Marius Porumb este deosebit de amplă. Este fondator şi redactor responsabil al primei reviste de artă medievală din România „Ars Transilvaniae“.

De-a lungul timpului a avut calitatea de membru în colegiile de redacție ale mai multor publicații periodice: „Anuarul Institutului de Istorie şi Arheologie din Cluj-Napoca“, „Studii şi cercetări de istoria artei“, „Revue Roumaine de l’histoire de l’art“, „Buletinul Comisiei Monumentelor Istorice“, „Revista Monumentelor Istorice“, „Apulum, Acta Musei Apulensis“, „Acta Musei Napocensis“, „Ephemeris Napocensis“, „Sargetia, Acta Musei Devensis“, „Biharea, Muzeul Ţării Crişurilor“, „Terra Sebus“, „Ephemeris Dacoromana“.

Titlurile și distincțiile primite de-a lungul anilor se întind pe pagini întregi și sunt menționate pe pagina dedicată excelenței sale la Academia Română. AICI

Este unul dintre membrii de onoare ai ASTRA Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei și este mereu prezent la manifestările acesteia precum și la comemorările anuale din 25 octombrie ale eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea patriei.

La ceas aniversar, urăm distinsului academician Marius Porumb, multă sănătate, succes în tot ceea ce își propune să realizeze și multe zile senine.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu