Zeci de persoane au ajuns la spital intoxicate pe un șantier din Csenger

• publicat la: 13 mai 2024
Zeci de persoane au ajuns la spital intoxicate pe un șantier din Csenger

O intoxicare misterioasă a făcut zeci de victime azi pe șantierul pe care se construiește cea mai mare închisoare din Ungaria, la Csenger, la doi pași de granița cu România. O țară mică ca  și Ungaria are nevoie de o super închisoare de 1500 de locuri.

Potrivit primelor informații făcute publice, aproape 30 de persoane au fost transportate la spital cu probleme de respirație, iar diagnosticele au confirmat stări de iritare a căilor respiratorii și la nivelul ochilor în cazul a 12 deținuți care lucrează pe șantier și trei dintre gardienii lor.

La fața locului s-au deplasat zeci de echipaje ale pompierilor din zonă și specialiști în detectarea substanțelor toxice, dar măsurătorile nu au arătat scurgeri de gaz sau de monoxid de carbon, cum se bănuia inițial.

Concluzia preliminară este că victimele ar fi inhalat vapori toxici de origine deocamdată necunoscută de la materialele de construcție pe care le folosesc pe șantier.

Super-închisoarea cu o capacitate de 1.500 de locuri ce se construiește la Csenger pare a fi blestemată încă din faza de începere a lucrărilor. În 1 februarie și-a pierdut viața unul dintre gardienii care păzesc deținuții la lucru, fiind strivit în timpul descărcării materialelor de construcție care au făcut azi victime din nou.

Teoretic, super-închisoarea ar trebui să fie ca în filmele science-fiction, cu sisteme ultramoderne de recunoaștere facială (după modelul folosit de regimul din China), care, cu ajutorul Inteligenței Artificiale ar trebui să recunoască orice abatere de la comportamentul obișnuit al deținuților și să semnaleze automat gardienilor posibile pericole, însă, deocamdată, însăși construcția clădirilor se dovedește a fi o provocare deja tragică pentru firma care a obținut fără licitație contractul de executare a lucrărilor, pentru o sumă exorbitantă.

Compania constructoare, West Hungaria Bau Kft, este una dintre firmele privilegiate ale regimului premierului Orban Viktor (la fel ca proprietara Hotelului Dacia din Satu Mare), care a obținut contractul pentru închisoarea din Csenger pentru o sumă de 50 de ori mai mare (în jur de 130 milioane de euro) decât bugetul prevăzut inițial.

satmarenii.ro

Lasati un comentariu