Mamele cu unul sau mai mulți copii au posibilitatea de a se pensiona mai repede începând cu 1 septembrie 2024

• publicat la: 12 decembrie 2023
Mamele cu unul sau mai mulți copii au posibilitatea de a se pensiona mai repede  începând cu 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor oferă un beneficiu mamelor care au născut și crescut copii deoarece, de la 1 septembrie 2024, vor intra în vigoare prevederile art. 51 din Legea 360/2023. Astfel,  mamele cu unul sau mai mulți copii se vor putea pensiona mai repede, dacă îndeplinesc la data solicitării pensiei de limită de vârstă, următoarele  condiții:

1) să fi născut și crescut acești copii până la vârsta de 16 ani și

 2) să aibă stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, stagiu  ce poate fi consultat în Anexa 5 din lege.

     Dacă Legea  127/2019, care nu a mai ajuns să se aplice fiind deja abrogată, se referea doar  la mamele care au născut și crescut 3 copii, această nouă lege favorizează și mamele care au născut și crescut  un copil, mame care vor beneficia  și acestea de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni.Totodată sunt favorizate  și mamele care au născut și crescut doi copii acestea  beneficiind de asemenea  de reducerea vârstei de pensionare, acestea putând să se pensioneze mai repede cu 1 an.

      Reducerea vârstei standard de pensionare se va face conform Tabelului nr. 3 prevăzut la art. 51 din Legea 360/2023.

 Perioada cea mai mare de reducere o vor avea femeile care au născut și crescut  7  sau mai multi copii. Acestea vor putea intra mai repede în pensie de limită de vârstă cu  trei ani și 6 luni, dacă au realizat stagiului complet de cotizare, așa cum prevede noua lege a pensiilor.

,,Femeile care au născut și cele care au adoptat copii nu sunt discriminate în noua lege a pensiilor, ambele categorii fiind avute în vedere, legea acordând posibilitatea și  femeilor  care au adoptat copii, pe care i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani, să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, având posibilitatea de a intra astfel mai repede în pensie ” a precizat  directorul executiv al Casei Județene de Pensii Satu Mare, domnul Cristian Soponoș.

comentarii

de Maria Gherghinescu la 16 decembrie 2023 - 09:18

Sunt pensionata din 2020 la 61,3 ani : mama cu 4 copii,am 40 ani lucrati si ma aflu intre cele doua legi, in care nu am beneficiat de reducerea varstei de pensionare. Aceasta pensie va fi recalculata, aplicandu- se reducerea ?????? CAND ??? Renta viagera se aplica din ianuarie 2024, sau ce metoda se va aplica ? Multumesc

de Zinica Vizitiu la 20 ianuarie 2024 - 15:34

Adică cum vine această reducere să ai stagiul complet de cotizare dar sa crești si sa educi si 3,4,5,6,7,etc copii cum vine această reducere ,dar despre indemnizațiile care toate țările își remunereaza mamele dar si pe cele mai în vîrstă, copii lor cotizeaza la sistem de pensii unde este respectul, NOI care avem decreteii,am beneficiat doar de 126 zile concediu medical ,undei DREPTATE, suntem învîrstă si nici pensie nici un venit .DVS ce spuneti , de ce nu ne-a scos la pensie cu vechime 15 ani , cu reducerea de doi ani ,acum ce să facem sa murim .Amarul ei de țară.

de BUCATARU la 7 februarie 2024 - 13:07

Ca si doamna de mai sus,idiotii si golanii astia ce distrug Romania de 34 de ani,de ce nu au pus in aplicare Legea 127/2019,pentru maamele cu copii???Cum incurajati si respectati aceste mame,sau pe vciitoarele mame??? Bine ca ei,nu se mai satura de furat,de 34 de ani,si nu ai scot ochii unii altora,iar Institutiile statului ,platite cu bani grei din sudoarea acestuio popor,se fac ca fac dreptate,Cand au de gand sa i cerceteze pe miliardarii de carton ai Romaniei,sau pe cei din Paradisurile fiscale,sunt peste 2000 care au distrus si furat fabricile si uzinile,adica industria romaneasca ,agricultura,bofatiile solului si subsolului,economia in asamblalul ei,Bancile,si alte relatii de productie.De ex.daca o mama,a crescut si eucat,etyc 4 copii(pentru care a fost necesara scoaterea din activitate ,pentru ai putea creste,dupa care in 2012,a reluat activitateasi lucrand si in prezent,avand o vechime ,in jur de 25 de ani,si o varsta de 61 de ani,in februarie,-I mi poate spune cineva,cand se poate pensiona ????-Multumesc.

de BUCATARU la 7 februarie 2024 - 13:14

O mama care a crescut si educat,etc 4 copii,fiind nevoita sa intrerupa serviciul,pentru crestere si educare(nu se dadeau concedii ca acum,etc.),si a reluat serviciul in 2012 si pana in prezent,in luna februeraie implineste 61 de ani,cu o vechime de aprox.25 de ani,I mi poate spune cineva,cand poate iesi la pensie si cu ce drepturi,etc.?Multumesc.

de Jecu Dumitra la 21 februarie 2024 - 17:21

Mai mare inselatorie,si bataie de joc nu exista!Cum ,mai oameni politici ,,,stagiu minim de cotizare.!?Pai cum mama dracu si cand am mai crescut eu 3,4,5 copii ,si am reusit sa fac stagiu complet de cotizare! Am crescut trei copii pana la 5 ani pana i-am trimis la gradinita….apoi am inceput lucrul,cand sa mai cotizez 35 de ani!Abrogati legea ,aceasta lege nu este in favoarea mamelor este o lege sa induca in eroare!

Lasati un comentariu