VIDEO. Colinde străbune românești au răsunat la Festivalul de Datini ASTRA Carei 2023

• publicat la: 11 decembrie 2023
VIDEO. Colinde străbune românești au răsunat la Festivalul de Datini ASTRA Carei 2023

Duminică, 10 decembrie 2023, a avut loc cea de-a X-a ediție a Festivalului de  Datini și Obiceiuri de Crăciun organizat de către ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei.

A fost un adevărat regal de colinde. Publicul a colindat împreună cu fiecare grup și a răsplătit cu îndelungi aplauze păstrătorii obiceiurilor strămoșești veniți din Țara Oașului, Șomcuta Mare, Satu Mare, Lucăceni, Marna Nouă.

A fost o sărbătoare a sufletului şi a minţii. Colindele  sunt punţi între generaţiile prezentului şi ale trecutului şi exprimă legătura noastră cu Hristos şi Sfinţii Apostoli.

Și această ediție a Festivalului de Datini a avut  o latură caritabilă, pe toată durata manifestării fiind expusă o urnă pentru donații pentru careienii afectați de explozia violentă din 27 februarie 2022, careieni care nu au nici acum parte de locuința lor proprietate.

Astriștii implicați în organizarea evenimentului au deschis evenimentul cu colindul ,,Deschide  ușa creștine,, după care au fost evocate momentele istorice ce au avut loc în sala de desfășurare, Sala Festivă a Primăriei Carei.


Au evoluat rând pe rând Ansamblul Vițe de Iederă din Satu Mare, coordonator Ionuț Rotar, elevii de la Școala Gimnazială nr.1 Carei, coordonator prof.Ana Seleveschi, Grupul moților din Marna Nouă, coordonator prof.Viorica Tomai, Asociația Urmașii lui Lucaciu, coordonator Mirela Horgoș, Parohia Ortodoxă Turț, pr.Sergiu Tămaș, elevii Școlii Avram Iancu din Satu Mare, coordonator prof.Adriana Calai, ASTRA Șomcuta Mare, președinte prof.Alina Talpoș, Asociația pensionarilor Satu Mare, coordonați de Angela Munteanu și nu în ultimul rând solistul Ciprian Tempe acompaniat de Gheorghe Jurj și Viorel Podină.

Gazdele, Ciprian Tempe, Mirela Horgoș și Amalia Rus  au cinstit colindele primite cu câte un colac mare legat cu tricolor, cocuţi şi multe dulciuri.

Au ajutat la buna desfășurare a întregii activități astriștii  Melania Dari, Rodica Florica Pop,  Ilie Ciută, Marcel Ursan, Adelin Petraș, Carmen Dindelegan, Simona Crișan, fam.Trif.

Organizatorii mulțumesc Direcției de Cultură pentru sonorizare și viceprimarului pentru ajutorul dat la amenajarea sălii festive.

Ediția din acest an se poate  urmări pe postul județean TV1 Satu Mare.

Regretăm că reporterul trimis de Gazeta de Nord-Vest, Valeriu Ioan, membru UZPR,  a consemnat doar locația nu și cine a fost organizatorul  Festivalului de  Datini și Obiceiuri de Crăciun mai ales că în anii trecuți participa cu grup de elevi. ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei a organizat cea de-a X-a ediție și a marcat în acest an 100 de ani de la înființare la Carei.

Sărbători Fericite tuturor!

GALERIE FOTO
.
























 

Lasati un comentariu