VIDEO. Protest autorizat la Guvern organizat de filiala Carei a Asociației românilor expulzați în 1940

• publicat la: 20 ianuarie 2024
VIDEO. Protest autorizat la Guvern organizat de filiala Carei a Asociației românilor expulzați în 1940

Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 filiala Carei a organizat la data de 18 ianuarie 2024 un protest în fața Guvernului. Protestul a fost autorizat de Primăria capitalei și de către toate instituțiile de ordine publică și a început cu Imnul de stat și Imnul refugiaților: Dac-am plecat Ardealule din tine.

Revoltați și indignați de discriminarea la care sunt supuși de 3 ani de zile prin aplicarea legii 154/2021 doar pentru minoritari, membrii acestei asociații s-au organizat și au inițiat  o serie de proteste care au început la data de 10 ianuarie 2024 în fața Prefecturii Satu Mare și au continuat cu cel din capitală, în fața Guvernului.

La data și la ora anunțată, urmașii românilor expulzați în 1940 din casele lor  în urma cedărilor teritoriale odioase prin Dictatul de la Viena și Tratatul de la Craiova, s-au instalat în alveola centrală din fața Guvernului înarmați cu steaguri tricolore, pancarte și bannere de diferite dimensiuni.

Protestului organizat de asociația careiană i s-au alăturat și români veniți din toate colțurile țării: Constanța, Iași, Arad, Tulcea, Oltenița, Baia Mare, Craiova, Reșița dar și din București.

 

Cu toții au scandat în cor VREM DREPTATE!

STOP DISCRIMINĂRII!

APLICAȚI LEGEA 154 ȘI PENTRU ROMÂNI!

NU DISCRIMINAȚI ROMÂNII!

A fost și un prilej de a se cunoaște român cu român, frați de suferință și discriminare, din diferite zone geografice.

Am solicitat în  numele asociației și o întrevedere la cabinetul primului ministru precum și depunerea unui Memoriu care să conțină solicitările noastre concrete: restabilirea egalității în drepturi a urmașilor românilor persecutați etnic în 1940 cu minoritarii prin aplicarea de urgență a unei rectificări bugetare care să permită alocarea de fonduri caselor de pensii pentru aplicarea legii 154/2021 și pentru cei cuprinși la lit.c) și g).

După o oră de la începerea protestului am primit aviz favorabil pentru o discuție cu consilierul de stat Minel Ivașcu de la Cancelaria primului ministru.

În prealabil am depus la Registratură Memoriul adresat Guvernului.

Consilierul de stat Ivașcu a venit la discuții însoțit de o  asistentă și a notat toate problemele discutate. Din păcate, nu era la curent cu situația și traumele suferite de români de-a lungul istoriei în zonele cedate în 1940 de  niște conducători obedienți puterilor străine. Nu se știa nici de faptul că deși românii din nordul Ardealului plătesc taxe și impozite în termen legal, au parte de discriminare și multe umilințe din partea administrațiilor locale.

Delegația care a participat la discuții a fost formată din Daniela Ciută și Ioan Berințan. Pe timpul participării la discuții, protestatarii au făcut cunoscute atrocitățile de care au avut parte părinții și bunicii noștri în perioada 1940-1945 doar pentru vina de a fi români, doar pentru că nu au renunțat la a fi români. Au intervenit Maria Rusu din Marna Nouă, Mariana Bezdadea din Oltenița, Geta Bejenaru din Năvodari, Mihai Fandel din Iași, Nicolae Rad din satul Nadăș, Arad, Daniel Mureșan din Reșița, Angela Negrotă din București, Viman Vasile din Baia Mare.

Tot în data de 18 ianuarie 2024 a avut loc o discuție cu directorul de cabinet al ministrului finațelor, Florin Zaharia după ce în prealabil a fost remis un Memoriu. Am solicitat și aici o rectificare bugetară de urgență pentru că nu e normal ca doar urmașii românilor să nu beneficieze de Legea 154/2021 și timp de 3 ani să se tot amâne punerea în plată a indemnizațiilor.




Protestul a fost unul deosebit de civilizat, urmașii românilor expulzați în 1940 din casele lor demonstrând că sunt vrednici români care nu se lasă călcați în picioare de interese obscure din partea unor guvernanți care se pare că nu reprezintă românii, altfel nu se explică înverșunarea cu care discriminează tocmai românii care au fost mereu loiali țării.

Considerație pentru toți românii demni care au străbătut țara de la Carei la București pentru a protesta în fața Guvernului împotriva DISCRIMINĂRII la care suntem supuși, Legea 154/2021 aplicându-se doar pentru minoritari.

Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 filiala Carei mulțumește membrilor săi care au călătorit 2 nopți consecutive cu autocarul pentru a susține și cauza celor care nu s-au putut deplasa la protest. Mulțumiri de asemenea și urmașilor românilor expulzați în 1940 care au sosit din toată țara.

Protestele nu vor înceta decât în momentul în care urmașii românilor expulzați în 1940 vor primi acasă la ei  cupoanele cu sumele prevăzute prin lege.

În România, toți minoritarii beneficiază de indemnizațiile stabilite prin legea 154/2021 în timp ce românii trebuie să iasă la proteste în plină iarnă pentru a cere drepturi egale cu minoritarii!

Luați atitudine fiecare la Prefectura de care aparțineți! Protestați și depuneți Petiții.

Nu mai dați crezare politicienilor care ani de zile au votat împotriva indemnizațiilor pentru urmașii românilor expulzați în 1940! În județul Satu Mare doar deputatul PSD Radu Cristescu a votat împotriva plății indemnizațiilor  pentru urmașii românilor persecutați etnic în 1940.

Banii alocați de guvern pentru mass media au fost mai apreciați decât suferințele și discriminările la care sunt supuși românii în țara lor.

Uniți suntem puternici așa că ne vom mobiliza și în continuare pentru a continua seria protestelor.

Nu ne sperie cenzura și restricțiile de care avem parte din belșug pe rețelele sociale. Toți cei care au făcut referire la protest și la organizatorul protestului au avut parte de restricții și blocări de conturi fapt ce denotă că deja  nu mai e vorba doar de coordonatorii rețelelor sociale ci și de implicarea celor speciali.

Dacă părinții și bunicii noștri nu au cedat în fața crimelor odioase și a atrocităților hortyștilor, de ce am renunța noi la drepturile conferite de o lege?!

Daniela Ciută

 

comentarii

de JIPA Paulina la 20 ianuarie 2024 - 19:55

VREM DE ÎNDATA RECTIFICARE BUGETARA SI PUNEREA URMASILOR ROMANI PERSECUTATI ETNIC DEPORTATI, STRAMUTATI SI EXPULZAȚI IN 1940 ,ÎN FATA!
IN ANUL DE GRATIE 2024 ROMANII CER DREPTURI EGALE CU MINORITARII UNGURI,SAȘI,EVREI SI TIGANI ! LEGEA 154/ 2021 SE A FACUT EFECTUL MAI PUTIN CELE DOUA LITERE; C SI G ,UNDE ERA VORBA DE URMASII ROMANILOR !
STOP DISCRIMINARII ! VREM DREPTURI EGALE !

Lasati un comentariu