Deputatul Dan Tanasă întreabă: De ce sunt discriminați românii și Legea 154/2021 se aplică doar pentru minoritari?

• publicat la: 15 februarie 2024
Deputatul Dan Tanasă întreabă: De ce sunt discriminați românii și Legea 154/2021 se aplică doar pentru minoritari?

Județul Satu Mare este unul dintre cele mai afectate de consecințele Dictatului de la Viena. Atrocitățile împotriva românilor după preluarea administrației de Ungaria hortystă au fost de neimaginat. Astăzi, urmașii acelor români care s-au jertfit pentru păstrarea identității românești sunt discriminați de actualul guvern Ciolacu care nu vrea sub nicio formă să pună în aplicare Legea 154/2021 și pentru ei.

Avem doar câțiva parlamentari care susțin cauza românilor discriminați prin neaplicarea și pentru ei a Legii 154/2021. Parlamentarii PSD și PNL au votat masiv împotriva aplicării Legii 154/2021 și pentru urmașii românilor persecutați etnic și expulzați în 1940. Mulți nu au nicio noțiune despre atrocitățile împotriva românilor din perioada 1940-1945 iar alții ascultă cuminți de șeful de partid.

În județul Satu Mare doar deputatul Adrian Cozma a depus amendamente  pe acest subiect iar deputatul PSD Radu Cristescu a votat împotriva românilor. Au trecut  aproape 3 săptămâni de la vizita premierului la Satu Mare și s-a ales praful de promisiunea lui și a președintelui Govor că toate se vor rezolva. Ei probabil vor ca să le rezolve în săptămâna alegerilor ca să își facă capital electoral cu toate că de 3 ani de zile nu au făcut nimic în acest sens.

Apreciem cu atât mai mult intervenția unui deputat de Mureș care a fost  și este mereu sensibil la problemele identitare cu care se confruntă românii din România.

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR

GRUPUL PARLAMENTAR AL ALIANȚEI PENTRU UNIREA ROMÂNILOR

ÎNTREBARE

Către: Doamna Simona BUCURA-OPRESCU, Ministrul Muncii și Solidarităţii Sociale

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Discriminare față de urmașii românilor expulzați și deportați în 1940

Stimată doamnă Ministru,

Ne adresăm dumneavoastră în legătură cu decizia discriminatorie de amânare a plății drepturilor acordate urmașilor românilor expulzați în 1940, conform prevederilor din Ordonanța de Urgență a Guvernului 115/2023.

Observăm că prorogarea plății indemnizațiilor s-a făcut în mod repetat, conform OUG nr. 130/2021, OUG nr. 168/2022 și OUG nr. 115/2023. În această privință, constatăm că plățile sunt efectuate în mod discriminatoriu către alte categorii sociale, dar nu și către urmașii românilor expulzați.

Observăm că plățile se fac către alte minorități, precum etnicii evrei (cu excepții de rigoare), în timp ce plata celor cărora li se reportează printr-o serie de litere, în special etnicii români (cu excepțiile de rigoare), este întârziată fără nicio explicație corespunzătoare.

De asemenea, observăm o diferență de cuantum în ceea ce privește indemnizațiile acordate.

Etnicii evrei (lit. a), b) și e)) primesc 700 lei/an pentru   detenție/deportare/muncă,  în timp ce cei de la literele c) și g) (în principal etnici români) ar trebui să primească 350 lei/an pentru deportare/strămutare.

Cu toate acestea, plata acestora din urmă este repetat amânată pe mai mulți ani, fără a se oferi o explicație corespunzătoare.

În acest context, solicităm informații precise și transparente cu privire la numărul de pensii care sunt în plată pe fiecare literă și categorie de minorități, pentru a putea înțelege mai bine situația și pentru a lua măsurile necesare în consecință. Drept urmare, doamnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întebări:

  1. Care este numărul total de pensii în plată pentru fiecare literă și categorie de minorități conform prevederilor Legii nr. 154/2021 și care este cuantumul acestora?

  2. De ce există o diferență de cuantum între indemnizațiile acordate etnicilor evrei și celorlalți beneficiari, față de cele ale etnicilor români, conform informațiilor furnizate?

  3. Care este motivul pentru care plata drepturilor către beneficiarii etnici români (literele c), d) și g)) este repetat amânată, de data aceasta până la data de 1 ianuarie 2025, fără a se oferi o explicație corespunzătoare pentru aceste întârzieri?

Solicit răspuns în scris.

Cu deosebită considerație,

Dan Tanasă,
Deputat AUR Mureș

Lasati un comentariu