Lacrimi și lumânări la Prefectura Satu Mare. Români DISCRIMINAȚI de 3 ani în România

• publicat la: 12 februarie 2024
Lacrimi și lumânări la Prefectura Satu Mare. Români DISCRIMINAȚI de 3 ani în România

Calvarul românilor pare că nu se mai termină! Astăzi, 12 februarie 2024, de la ora 13,00, Asociația românilor persecutați etnic și expulzați în 1940 de Ungaria hortystă  a marcat în fața Prefecturii Satu Mare  moartea   democrației în România, a egalității în drepturi a românilor față de minoritari. Participanții au avut lumânări în mână și lacrimi în ochi.

De trei ani de zile sunt umiliți și batjocoriți de guvernele care s-au perindat și care refuză aplicarea Legii 154/2021 și pentru români. Proteste similare au avut loc și în țară, în fața prefecturilor din mai multe județe.

La începutul manifestării s-a intonat Imnul de Stat așa cum nu s-a intonat la Satu Mare în data de 30 octombrie 2023 fără ca prefectura să intervină.

Au trecut mai mult de 2 săptămâni de la vizita premierului Ciolacu în Satu Mare când a promis că va lua măsuri pentru remedierea situației dar încă nu este vizibil niciun demers. Din contră, la ședința de guvern din 8 februarie s-au alocat peste 165 de milioane de lei pentru refugiații străini. Nici măcar o intenție sau o inițiativă de corectare a DISCRIMINĂRII românilor și aplicarea Legii 154/2021 și pentru români.

Prefectul Roca a coborât în fața protestatarilor abia după ce s-a scandat minute în șir ,,DIALOG,,!

„Eu, ceea ce pot face, este a insista de a primi un răspuns la acele adrese pe care le-am trimis. Și acum, dacă aveți un memoriu scris, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, veți face notificarea la Instituția Prefectului, și eu mă angajez ca eu să trimit astăzi acel memoriu la premier. Și vă voi informa și periodic voi întreba de la Cabinet de la premier, în ce situație sunteți dumneavoastră. Și nu numai. Că sunteți în județul Satu Mare în jur de 2600 – 2700 de urmași ai românilor persecutați. Așa cunosc eu. Vă voi ține la curent cu treaba asta”, este declarația  prefectului.  Atât și nimic mai mult. Și doar după ce noi, românii, ieșim în stradă ca să cerem respectarea legii!


Domnule prefect Roca, ați avut vreo intervenție pentru aplicarea Legii 154/2021 din proprie inițiativă, fără a fi provocat de protestele noastre?

Înainte de a demara noi protestele, de câte  ori ați solicitat pentru sătmărenii vizați aplicarea Legii 154/2021?

Despre așa ceva e discuția,  nu despre faptul că trimiteți mai departe Memoriile noastre și întrebați la Cancelaria premierului dacă le-au primit.

GALERIE FOTO

Românii prezenți au profitat de prezența prefectului Roca și au semnalat situația în care se află satele românești, supuse și ele la discriminare.

O doamnă din satul Ianculești ce aparține de Primăria Carei, a semnalat starea dezastruoasă în care este lăsată localitatea: fără transport în comun, fără Cămin Cultural, fără apă curentă și canalizare, fără școală și grădiniță, fără punct de ajutor medical de urgență măcar. Copiii românilor din satele românești trebuie să facă naveta la școală în alte localități pentru că școlile din sat au fost închise. Iar pe Primăria Carei tronează în continuare, într-o totală sfidare la adresa statului, plăcile negre, fără simboluri naționale, pe  care sunt înscrise România- Primăria Carei. Cu acordul tacit al reprezentantului guvernului în teritoriu, prefectul.

Singurul parlamentar din județul Satu Mare care a depus în acest an solicitare în scris către premierul Ciolacu pentru clarificări privind aplicarea Legii 154 doar pentru minoritari este deputatul liberal Adrian Cozma.

Deputatul Cozma solicită premierului răspuns scris privind neaplicarea Legii 154/2021 și pentru români

Seria protestelor românilor DISCRIMINAȚI în România va continua până la restabilirea egalității în drepturi a românilor cu minoritarii.

Un Memoriu a fost depus și de această dată la registratura Prefecturii.

Deplorabilă a fost încercarea prefectului Roca de a lipi acest protest de partide, acesta specificând că aș fi adus presă de partid în condițiile în care toată lumea știe că nu fac parte din niciun partid dar nu a menționat nimic despre faptul că taman presa președintelui PSD, Mircea Govor a fost cea care a lipsit în condițiile în care am trimis comunicate către toate redacțiile. După toate promisiunile președintelui Govor la vizita premierului Ciolacu la Satu Mare ne-am fi așteptat la susținere nu la ignorare.

Daniela Ciută

MEMORIU

VREM EGALITATE ÎN DREPTURI CU MINORITARII.    APLICAȚI LEGEA 154/2021 ȘI PENTRU ROMÂNI.

Asociația județeană Satu Mare a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Filiala municipală Carei, semnalează faptul că urmașii celor persecutați etnic și strămutați, după semnarea Dictatului de la Viena din 30 august 1940, sunt tratați discriminator.

Legea nr.154/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanța Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice se aplică exclusiv pentru minoritari nu și pentru români.

Conform art.13, alin.(1) din Constituția României, ” Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Este evident, că fiecare categorie de persoane persecutate din motive similare, ce fac obiectul unui act normativ cu același caracter, trebuie să beneficieze de măsuri compensatorii în același timp, deoarece suferința nu are unitate de măsură. Așadar, punerea în plată, în mod preferențial, reprezintă o măsură discriminatorie prin care este pusă în aplicare o lege organică.

Discriminarea se aplică și la valoarea indemnizațiilor.

Considerăm că este un act de normalitate și respect punerea în plată a indemnizațiilor prevăzute de lege pentru urmașiromânilor persecutați etnic și strămutați după 6 septembrie 1940, inclusiv retroactiv de la data aprobării legilor care stipulează acordarea de indemnizații, așa cum se acordă și celorlalte categorii de cetățeni români, minoritari, urmași ai celor persecutați.

Solicităm TRATAMENT EGAL cu minoritiarii atât ca valoare a indemnizațiilor cât și ca aplicare a Legii 154/2021.

DE CE doar românii sunt mereu amânați la plata indemnizațiilor prevăzute de Legea 154/2021?

Aplicați soluția cea mai simplă și mai rapidă: indemnizații egale pentru toți beneficiarii Legii 154/2021 și atunci nu mai e nevoie de nicio alocare de fonduri.

Termenul intrării în plată a indemnizațiilor era stabilit pentru data de 1 ianuarie 2022. La data de 17 decembrie 2021 se aprobă O.U.G. nr.130 care prevede prorogarea plății indemnizațiilor doar pentru persoanele ce fac obiectul Legii 154/2021. Noul termen de plată fixat era 1 ianuarie 2023. În anul 2022, luna iulie, se aprobă Legea nr.210 care prevede că de la 1 august 2022 se acordă plăți de indemnizații pentru urmașii celor ce fac obiectul Legii nr.154/2021 mai puțin categoria de la art.II lit.c) și g) adică românii persecutați și expulzați din casele lor în urma Dictatului de la Viena din 1940. Discriminarea și umilirea nu se opresc aici. Prin O.U.G. nr. 168 din decembrie 2022 se mai amână termenul de plată pentru românii persecutați etnic și strămutați din casele lor după 6 septembrie 1940. Noul termen fixat este de 1 ianuarie 2024, dar nu se face referire la plățile retroactive pentru a ajunge la un tatament egal cu toate celelalte categorii de cetățeni români persecutați. Iar pentru ca dovada caracterului discriminatoriu al modului în care sunt tratați urmașii românilor persecutați etnic în perioada 1940-1945, să fie evidentă, se prorogă și acest termen, prin aprobarea art.XXIII, lit.b) din O.U.G.nr.115/15.12.2023, astfel că, termenul de punere în aplicare a prevederilor art.II, alin.(1) din O.G. nr.105/1999 este prevăzut a fi data de 1 ianuarie 2025.

Fiecare dintre membrii asociației noastre este un cetățean onest, plătitor de taxe și impozite, care au prin Constituție drepturi egale cu oricare cetățean român.

În anul de grație 2024 am ajuns ca urmașii românilor persecutați etnic și strămutați din casele lor în 1940 să ceară în țara lor drepturi egale cu alte categorii de urmași ai cetățenilor ce fac obiectul legilor menționate.

Se impune o reparație morală la adresa urmașilor românilor persecutați etnic și strămutați din casele lor după 6 septembrie 1940, prin ELIMINAREA DISCRIMINĂRII VĂDITE, A ROMÂNILOR DE CĂTRE ROMÂNI, impusă de prevederile Legii nr.210/2022, O.U.G. nr.168/2022 și O.U.G.nr.115/15.12.2023, considerând că trebuie luate măsuri împotriva celor ce se fac părtași la această rușinoasă marginalizare a românilor în România.

Solicităm rezolvare de urgență a eliminării DISCRIMINĂRII.

Cu  considerație,

Lasati un comentariu